Свържи се с нас

Общество

Да помогнем на Габи

Published

on


Малката 4-годишна къдрокоска Габи от Севлиево е родена точно на 31 декември и е новогодишният подарък за семейството си. Момиченцето е с диагноза спастична диплегия на долните крайници (вид ДЦП).

След 4 години борба за прохождането на Габи, две от които в Турция, след поставени 2 ботокса, след една отпускаща операция на мускули и сухожилия момиченцето е на крачка от успеха.

Успех, постигнат с много упорит труд, много страх, много сълзи и усмивки. Тя вече се придвижва с проходилка, както и с колан за прохождане. Върви самостоятелно като има човек до нея, както и много други движения, за които преди родителите й само си мечтаеха.

Габи вече посещава и детска градина и е много доволна. Има нови приятели, нови игри и забавления, и учи много нови неща. За нея това е една сбъдната мечта.

Въпреки всички добри резултати до момента никой не може да даде гаранция, че с бързия растеж състоянието й няма да се влоши и да се наложи всичко да започва отначало.

Затова след много дълго обмисляне родителите на Габи решиха да предприемат и последната крачка за лечението на детето си, а именно операцията Селективната дорзална ризотомия (СДР).

Това е операция, която се прави от д-р Парк в Болница Saint Louis Children’s Hospital в САЩ, щата Мисури. SDR e процедура, при която се прекъсват част от сензорните дорзални нервни окончания, които причиняват спастиката в долните крайници при ДЦП.

„След като внимателно обмислихме всичко решихме да подадем документи за операцията в Америка. Преди около 2 месеца изпратихме целия набор от документи, които изискваха както и видеоклипове със състоянието на Габи.

Пристигна и дългоочакваният отговор, че сме одобрени. Прогнозите на д-р Парк са много обнадеждаващи. Еуфорията за нас е голяма, защото това е огромна крачка към едно по добро бъдеще за нашата къдрокоска,но и страха от неизвестно също е голям“, споделят родителите на Габрово.

Въпреки всичко те са заредени с оптимизъм и вярват, че това ще е последното изпитание, на което ще бъде подложена къдрокоска.

Самата операция струва 40 000 долара + 6 500 долара за помощни средства и между 8 и 13 000 долара за ортопедична операция, ако д-р Парк прецени, че е нужно да се извърши.

Общата сума е приблизително около 60 000 долара, според различния случай. За самолетни билети, хотел (престой около 1 месец) и визи още 15 000 долара или общо 75 000 долара (127 000 лева).

Благодарение на две малки ангелчета и добрината на техните родители по сметката на Габи бяха преведени 60 000 лв и общото салдо към момента е около 69 000 лв.

Сумата, която остава да бъде събрана, за да може родителите да заминат и момиченцето да бъде оперирано е 60 000 лв. Сума, която родителите вярват, че с общи усилия ще успеем да съберем.

„Благодарение на всички вас, хора с големи сърца, успяхме да стигнем до тук. Сега Ви молим отново бъдете до нас! Помогнете на Габи да премине прага на училището без своята проходилка.
Нека сбъднем още една детска мечта, нека помогнем на едно дете да се радва на безгрижно детство с новите си приятели.

Благодарим на всеки един, който ще се включи в кампанията и ще дари НАДЕЖДА ЗА ГАБИ!“, споделят родителите на момиченцето.

Всеки, който желае да помогне, за да бъде запазена щастливата усмивка на Габи, която да сбъдне мечтата си може да го направи на:

Дарителската Банкова Сметка на Габи е:

IBAN: BG 86 STSA 93 0000 2272 3217
BIC: STSABGSF
Габриела Стелиян Гатева
гр.Севлиево

За преводи от чужбина с Transferwise:
GABRIELA STELIYAN GATEVA
IBAN: BG 86 STSA 93 0000 2272 3217
BIC: STSABGSF

Е-мейл на майката за известяване: tina77@abv.bg, PayPal: helpgabi@abv.bg.

Във фейсбук е организиран и благотворителен базар, в подкрепа на Габи, с чиито правила можете да се запознаете оттук.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Ски пистите на Узана отново неподготвени

Published

on

Ниските температури навън предизвикаха много от почитателите на зимния спорт по ски пистите.

Пътят към курортен комплекс „Узана“ е обработен и проходим при зимни условия.

Снежната покривка там е 40 см, а температурата е минус 6 градуса.

Пистите са отворени, но не добре отъпкани и за голямо съжаление на всички скиори и сноубордисти, влековете не работят, поради авария на системата.

Информация за това кога ще бъдат поправени, все още няма, но се твърди, че аварията е сериозна. Има вероятност да не може да бъде отстранена и утре.

Карти за използване на влек са продавани от касите на ски писта „Узана Тур“, по известна като пистата „На завоя“, но след като влека няколко пъти е блокирал, продажбата е преустановена.

Хората, които са си закупили карти, без да са могли да ги използват, ще бъдат компенсирани при следващо посещение, твърдят организаторите.

В авария е също и едният от влековете на ски зона “ Емар“ .

Надяваме се проблемът скоро да бъде решен, за да може хората да се наслаждават на доброто време.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Времето в Габрово и региона

Published

on

Пътищата в общината са почистени и обработeни. Снежната покривка в централна градска част е около 20 см., във високите части на общината до 45 см. Новият сняг е 3-4 см. в града и около 10 по високите части, обявиха от Община Габрово.

Пътните настилки в областта са почистени и опесъчени, проходими при зимни условия.

На прохода Шипка температурата е минус 8 градуса. Пътната настилка е почистена и обработена, снежната покривка е около 40 см. В сила е забраната за движение на МПС с обща маса над 12 тона.

Пътят към курортен комплекс Узана е обработен, проходим при зимни условия.

Снежната покривка там е 40 см, температурата е минус 8 градуса.

Градските и междуградски автобусни линии на Общински пътнически транспорт са покрити. Няма населени места без електроснабдяване.

Основните дейности относно транспорт, водоснабдяване, топлоподаване, снабдяване на населението с хранителни и други основни стоки сe изпълняват в рамките на нормалната дейност.

Налице са предпоставки за образуване ледени висулки по покривните конструкции на сградите, във връзка с това напомняме на гражданите да бъдат особено бдителни в близост до фасади на сгради.

Бъдете внимателни при движение покрай сгради с опасно надвиснал сняг и висулки и при възможност ги избягвайте.

Водачите на автомобили, преди да паркират, е необходимо да се уверят, че няма опасност от падане на ледени късове.

В събота е обявен жълт код за ниски температури. Температурите ще са под нулата дори и през деня.

Вечерта ще паднат до минус 7-8. В неделя и понеделник ще е още по-студено – до минус 12-13. Затопляне се очаква след сряда.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Елвира Христова, НАГ: Честит празник на всички, врекли се да отстояват волята, клетвата и младостта!

Published

on

Уважаеми учители и ученици,
Скъпи априловци,

Днес ще се усетят много липси, но не по-драматични от ежедневните. Защитата, която цялото човечество се опитва да изгради, е в името на живота – природното право на съществуване. Изминалите дълги месеци в търсене на безопасната среда посочиха и признаха първенеца сред купищата ценности и идеали. В името на живота се случват всичките ни усилия.

В особен смисъл днес е ден, в който отбелязваме победата на живота. Денят, в който са се отворили врати – за първи път и първи по рода си. Това е раждане, поява на живот – 186-годишен. В тази преклонна възраст е трудно да се доказва младост. Но всички знаем, че тя, младостта, обича да се кичи с дързост, да се доказва в бунтове, да оспорва авторитети. …

Желая ви най-искрено именно днес да пожелаете младост на своето училище. То винаги ще има нужда от вашата, за да добавя години в живота си. А вие, априловци, с клетвените си думи пред прага му сте дали свято обещание – за дързост, за бунт и за сражение. Срещу невежеството. Срещу духовната леност. Срещу неправдата.

Почти винаги днешният 14 януари е снежен и вледенен. Усилие е да стоим безропотно пред паметника и с лице към прага, който ежедневно прекрачваме. Сякаш някога, съвсем умишлено, преди вече 186 г., далновиден човек е избрал за пръв училищен ден този, в който сетивата застиват, за да проговори волята. Днес ритуалът и тържеството няма да са видими и шумни. Поне веднъж ще бъдем искрени – в яда си, че ни е забранено да почувстваме пронизващия студ пред паметника, или в радостта си, че няма да сме задължени да го правим. По-важно от тези лични наши усещания е, че рожденият ден на първото българско училище е ден на волята, на клетвата и на младостта.

Честит празник на всички, врекли се да ги отстояват!

Елвира Христова,
директор на Националната Априловска гимназия

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица