Свържи се с нас

Новини

Галина Стоянова:Никога не трябва да забравяме, че нашето Освобождение е кървавото измерение на нашето национално достойнство, но и нашето бъдеще

Published

on

IMG_6313Слово на кмета на Казанлък г-жа Галина Стоянова, произнесено на връх Шипка на 3 март 2016г.

„Вече 138 години 3-ти март е датата в българския календар, която се превърна в символ на святата дума Свобода. Тази дума тираните не обичат защото векове наред тя е раждала герои, мъченици, будители, които са записвали със слово и меч категоричната воля на поробените  – „Свобода или смърт“.  И Свободата е идвала . Идвала е с апостолското дело на  Дякона, с  бунтовните стихове на Ботев,  с кръвта на Априлци, със саможертвата на руските воини,с безстрашието на българските опълченци. Но Свободата не е даденост, Свободата трябва да се пази, защото тя си тръгва, никога първа, никога втора, но си тръгва тогава когато свършат мъчениците, героите, когато всичко живо в човешката душа угасне,  тогава си тръгва последна, за да отстъпи на тираните. Затова уважаеми българи , никога не трябва да се срамуваме,  и то да се страхуваме  да наричаме времето преди 3 – ти март 1878  с истинското му име, така както  наричаше Патриархът на българската литература Иван Вазов  робското тегло на българина, нарече го  „Под Игото“ . Трябва да бъдем благодарни за Освобождението си, защото българското Освобождение е исторически факт, който е неповторим в световната история и е пример за това, как един народ  се вдигна, за да освободи друг народ, как един народ остави костите на своите синове в далечните бойни  полета, за да възстанови държавност и институции на славянска  България и за да си отиде единствено и само със славата на народ освободител.

За това  днес коленичейки, мълчейки , говорейки, слушайки, трябва да чуваме Свободата. Свободата като дума, която трябва да ни посича в душите с преклонение, с чест пред героите и мъчениците нейни, никога не трябва да забравяме собствения си кръст на днешното ни и утрешно дело, което предстои, никога не трябва да забравяме, че нашето Освобождение е кървавото измерение на нашето  национално достойнство, но и нашето бъдеще. Честит празник българи!“

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица