Свържи се с нас

Новини

Честито! Колодрумът в Габрово заприлича на бунище

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Изборите за местна власт в Габрово приключиха преди повече от месец, а управниците ни бързо забравиха обещанията, които щедро поемаха пред своите избиратели. На активната им гражданска позиция, още по-бързата и своевременна реакция на поставени проблеми с радваха всички габровци, алармирали за даден сигнал.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Надеждата на хората, че това ще продължи през новия мандат се „изпари“ още с края на предизборната кампания, а фактите говоря сами по себе си. След като повече от месец и половина жителите на квартал „Дядо Дянко“ очакваха кметът Таня Христова да изпълни поетия ангажимент да изчисти бившия колодрум, заприличал на бунище, те се обърнаха към медиите.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Убедена съм, че двата критични обекта, които са свързани с тревогата на габровци, като бившия градски басейн и колодрума ще намерят своето осмисляне. Тук обаче изцяло ще разчитаме на инициативата и партньорството с частния бизнес“, заяви на 2 септември 2015 г. в интервю пред местен печатен ежедневник кметът Таня Христова.

При събиране на повече информация относно намеренията на кмета за бъдещето на колодрума попаднахме на официалната страница на Таня Христова във фейсбук. Оказа се, че граждани на кв.“Дядо Дянко“ вече са отнесли въпроса до градоначалника. В две поредни публикации, придружени със снимков материал, се описва сегашното състояние на съоръжението.

12119035_1217848478230524_521381296465905798_n

„Много хубава страница, разкриваща постиженията на Общината и бъдещите планове. Ето как ги виждам аз и всички хора от кв. „Дядо Дянко“. Колодрумът до миналата година беше място, където играеха деца на топка, караха колелета, хора спортуваха и разхождахме си кучетата… Една година по- късно Общината го превърна в сметище, бунище на всякакви отпадъци и мизерии. Отговорът преди година беше – „временно депо“, отговор тази година – няма, а боклуци продължават да се изсипват с камиони. Е, така предизборно да попитаме – Какви са плановете на Общината за сметището на „Дядо Дянко“? Колко жалби, оплаквания, обаждания, имейли, подписки са необходими, за да се предприемат адекватни мерки? Трябва ли да викаме „Господари на ефира“ за да получим отговор?“, пише на 21 октомври гражданин до кандидата за кмет.

И съвсем „не предизборно“ още на следващия ден, 22 октомври, се поява отговор, гласящ: „Действително това, което ни посочвате е гледка, недостойна на ХХI век. Благодаря, че насочвате вниманието ни към този проблем. Още днес екип на „Благоустрояване“ ще изчисти и извози битовия отпадък, а от другата седмица специализирана техника /дробилка/ ще почисти и извози и клоните.

И наистина на 29 октомври битовите отпадъци вече ги няма, но не така стоят нещата с клоните и дървената маса, които са си там в очакване на „дробилка“-та.

Следва нов пост в социалната мрежа от гражданин, надяващ се на изпълнение на обещанието, поето от кмета.

Ето снимки на колодрума от днес! Изглежда обещанията, че ще се реши въпросът са били просто предизборни. Оттогава не просто, че не се предприе нищо (като изключим махането на има – няма 10 по- едри строителни отпадъка) за почистването му, ами се продължава ежедневното извозване на листа, пръчки и други боклуци заедно с тях. Мнението на Томислав Дончев по въпроса: „Не допускам, Община Габрово да извозва организирано отпадъци там, защото не е редно, не е законно, а и Габрово вече има модерно депо за битови отпадъци. Подобни сметища (не е единствено, за съжаление) се получават от недобросъвестни наши съграждани.“Аз виждам абсолютно разминаване на реалността с неговото изказване, както и с това, което обещахте.Тук обаче отговор на кмета незнайно защо липсва.

12196364_1222392111109494_6993479313655564927_n

Към днешна дата ангажиментът на Таня Христова все още си стои не изпълнен. Отрязаните клони и отпадъци стават все повече и повече, а жители на квартала споделиха пред „Габрово Нюз“, че пълни камиони на общинското предприятие „Благоустрояване“, разтоварващи отпадъчна маса на колодрума, са обичайна и ежедневна гледка.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Дали това е така чаканото по думите на кметицата на Габрово „осмисляне на колодрума“ предстои да разберем.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Петър Витанов: Зелената сделка на ЕС крие много сериозни рискове за българската и европейската индустрия

Атомната енергетика няма алтернатива.

„Инициативата Зелената сделка на ЕС крие много сериозни рискове за българската и европейската икономика и индустрия. Основният въпрос за страни като България е как да намерим пресечната точка между трансформация на икономиката към по-екологосъобразна и запазване на българската и европейската индустрия.“, заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов.

Той взе участие в дискусия, посветена на нова екологична политика на ЕС и организирана от Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската минно-геоложка камара, Българската камара на химическата индустрия и Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори дискусия.

„Как можем да направим това – като повдигнем въпросите, свързани с производството на електроенергията, защото това, което се опитват да направят сега, е газта, атомната енергетика, въглищата, да бъдат извадени от енергийния микс. А за страни като България това означава абсолютна неконкурентноспособност и крах на икономиката. И срещу това ние трябва да се борим. Няма какво да замени атомната енергетика – нито по отношение на инвестициите, нито по отношение на устойчивост на работните места, нито като цена, нито като добавена стойност.“, допълни Витанов.

„Говорейки за съхраняване на конкурентноспособността и запазване на европейската икономика и индустрия, нещата изглеждат много сложни. Защото налице са два процеса – Европа трябва да запази своята конкурентноспособност спрямо останалия свят, но и България да съхрани конкурентноспособността си спрямо Европа.“, подчерта Витанов.

„Докато ние като евродепутати в първия процес бихме могли да имаме някаква по-съществена роля, то втората по-скоро би следвало да е адресирана към българското правителство.“, добави българският евродепутат. Той изведе на преден план три основни механизма за подкрепа: компенсация за покачване на стойностите на въглеродните емисии; проектът за втора атомна електроцентрала да стане необратим; производителите и индустриите да бъдат подкрепени, така че те да могат да се възползват от новите възможности – включително и финансови, които ЕС ще предостави под формата на различни инструменти за осъществяването на Зелената сделка.

Лидерът на българските социалисти в ЕП наблегна на трите основни аспекта на предлаганата Зелена сделка: „Ако всички сме съгласни с екологичния аспект, а именно, че всички искаме да дишаме чист въздух и да пием чиста вода – при другите два елемента обаче – финансов и социален – имаме сериозни разминавания. Защо? Защото ЕС казва, че ще предостави само в първите 10 години 100 млрд. евро. Да, но всъщност това не е съвсем така. От тази сума, между 10 и 20 % са реалните средства, които се отпускат. Допълнително – 30 млрд. евро, които идват от Фонда за регионално развитие и ще са за сметка на средствата за сближаване. Да не говорим за подкрепата по линия на ЕЦБ – това не са нищо повече от заеми, които трябва да бъдат връщани по-късно. Най-тежък обаче, е социалният ефект и ние сме сериозно загрижени за хората, които ще бъдат принудени да си търсят работа.“, допълни Витанов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

ОИЦ – Габрово в срещи за дигитализация на бизнеса

Информационни срещи, с участието на представители на малкия и среден бизнес, проведе в края на миналата седмица Областен информационен център – Габрово, съвместно с Габровската търговско-промишлена палата в градовете Габрово и Севлиево.

Събитията бяха посветени на проект за ваучерна схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии (ИКТ услуги) на микро, малки и средни предприятия (МСП)“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК).

снимка: ОИЦ – Габрово

Представеният проект е пилотен за Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), с цел насърчаване използването на нови, базирани на ИКТ бизнес модели и стимулиране дигитализацията на МСП, което да допринесе за развитието на бизнеса.

Ресурсът на процедурата е 450 ваучери, от които бизнесът в страната ще може да се възползва от два типа услуги. За създаването на адаптивен уеб сайт, електронен магазин или мобилно приложение са предвидени 90 ваучери, на стойност 5 000 лв. без ДДС. По-голямата част ваучери – 360, ще бъдат предоставени за услуги за дигитален маркетинг и за осигуряване на информационна и киберсигурност.

снимка: ОИЦ – Габрово

Те ще бъдат на стойност 20 000 лв. без ДДС. В презентацията си експертите на ОИЦ – Габрово акцентираха върху условията за допустимост на кандидатите – микро, малки и средни предприятия включени в Националната стратегия за насърчаване на МСП 2014-2020 като високотехнологични, средно високотехнологични, нискотехнологични и средно нискотехнологични промишлени производства или интензивни на знание услуги.

Новост за предоставяните от ИАНМСП услуги е и улесненият начин за заявяване на ваучери от фирмите чрез опростен електронно базиран формуляр за кандидатстване в ИСУН 2020. Участниците в срещите заявиха огромен интерес към ваучерите за ИКТ услуги и очакваната процедура „Дигитализация на МСП“ в календара на ОПИК за 2020 г.

Не останаха скрити и тревогите, че ресурсът по ваучерната схема е ограничен и крайно недостатъчен, а нуждата от инвестиции за присъствието на малкия бизнес и услугите му в интернет пространството – огромна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Младежкият театър гостува в Габрово

За болезнена любов наемете безболезнена раздяла – Младежкият театър гостува в Габрово

Любовта е сложно преживяване, а раздялата – още по-сложна, но нещата могат да се подредят отново. В това ни убеждава провокативната комедия „Разделям двойки по домовете“ на Младежки театър „Николай Бинев“, която ще гостува на Габровския театър. Постановката на режисьора проф. Здравко Митков ще се играе на 21 януари, вторник, от 19.00 часа в зала „Възраждане“.

Спектакълът е създаден по пиесата на френския драматург Тристан Птижирар, номиниран за награда „Молиер“ в категория „най-добър жив франкофонски автор“ през 2015 г. Преводът е направен от Снежина Русинова-Здравкова, а сценографията и костюмите са изработени от художника Петър Митев. Фотограф на постановката е Гергана Дамянова. В ролите ще видим Искра Донова, Михаил Билалов и Николай Луканов.

Пристрастеността към социалните мрежи превръща съвременния човек в потребител, който консумира на бързи обороти преживявания, емоции, чувства и забравя за истинските „неща от живота“.

В тази хаотична липса на разумност, място намира Ерик (Михаил Билалов), чиято работа се състои да прекратява любовните връзките на други мъже от тяхно име и в тяхно отсъствие. Всичко върви по план, Ерик е професионалист, знае как да се справи във всяка ситуация – елегантно, бързо и точно. Един ден съдбата ще разтърси собствената му самоувереност.

Непознат го изпраща при любовницата си за поредната раздяла, която се оказва бившата му жена Гаел (Искра Донова). Малко по-късно на вратата се появява и разкаялият се любовник Иполит (Николай Луканов). Дали ще се заформи любовен триъгълник предстои да разберем, но едно е сигурно – публиката ще съпреживее еуфоричен бум от всякакви откровения, спомени и признания, поднесени от безупречната игра на актьорите и майсторски изпипаните диалози. Съвсем естествено финалът е неочакван – като самия живот.

С лек хумор и доза мистерия проф. Здравко Митков предлага на зрителите едно истинско забавление над ежедневните ситуации.

Билети може да закупите от касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, както и онлайн на: https://epaygo.bg/2977959796.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица