Свържи се с нас

Новини

Всеки съгражданин партньор в управлението на Община Габрово

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

На 25 октомври трябва да изберем представителите си в местната власт за следващите четири години. Такива са правилата на обществото, в което живеем. Отказът от избор не е решение и всички го знаем! Защото тогава други избират вместо нас. Политическата палитра от предизборни програми и обещания на политическите формации изглеждат познати и еднакви. Приемственост, всичко в името на хората, все по-добра инфраструктура и услуги, привличане на външни и вътрешни инвестиции, усвояване на европейски средства… Защо тогава продължаваме да бъдем неудовлетворени, недоволни и с ниско качество на живот, защо живеем с усещането, че сме не цел, а средство на успешните проекти, че всичко, за което ни „хвалят” някак не ни „топли“, не променя трудното ни ежедневие, не е повод да кажем на децата си „Остани тук“ като пораснат. Защо всеки път избора ни, не оправдава очакванията ни ?

Аз за себе си имам своя отговор. Убедена съм, че всеки един от вас има своя отговор, има идеи и решения за проблемите. Защо тогава не винаги или повече пъти, не ни се получава ?

Управлението на една общност е колективно усилие на живеещите в тази общност, а не принудително налагане на едни идеи над други. Разбира се в рамките на закона и правилата. Защото без правила общовалидни за всички, нямаме шанс нито да успеем, нито да бъдем удовлетворени. И може би точно тук се крие причината за неуспеха ни. В невъзможността да чуем, отчетем и обединим в единно действие мненията, вижданията и управленските идеи на отделните групи хора или отделни личности, когато това е важно и има значение за качеството на нашия живот. Може би още по-важно е да покажат участниците във властта, че решенията от обществения диалог се материализират в конкретни действия и резултати, за да могат хората да видят, да почустват, че нещата зависят от тях. Да бъдат убедени, че има смисъл да участвуват в този диалог. Разбира се това не отнема отговорността на властта!

Дали лично аз мога да постигна този обществен баланс, няма да ви убеждавам. Двадесет години съм на обществената сцена в Габрово. Преценката за мен принадлежи на вас, моите съграждани. Между впрочем още едно мое разбиране, да избираме управленците, според преценката ни за досегашната им реализация и начин на живот!

Аз лично поемам ангажимент пред вас да признаваме, пазим и надграждаме създаденото преди нас. Да съзидаваме публично, прозрачно и след сериозни обществени обсъждания. Защо да не бъдем градът на гражданското допитване, гражданските дискусии за всяко едно по крупно действие на властта? Градът на гражданското управление! И да поведем битка за морал в управлението, в политиката, в обществените отношения. Морал навсякъде. Дали е възможно? Това не е обект на административно обслужване, но аз знам, сигурна съм, че това може да бъде постигнато – прагматично и без излишна емоция. Защото е морално, когато хората работят честно, добре и качествено, да очакват от този, който управлява общите блага и общите проблеми, да го върши по същия начин. Морално е хората, които плащат заплатите на участниците във властта, на администрацията, да очакват от тях отговор как може да бъде решен проблемът им. Вместо обяснението защо не може да стане.

На финала на една предизборна кампания сме и в навечерието на нашата отговорност да направим своя избор за местна власт Аз Лена Енева споделих през този един месец това, което мисля, смятам и мога. Номерът ми в интегралната бюлетина за кмет на община Габрово е 2. Знам, че ще е сложно и много трудно, но това не ме плаши. Знам, че заедно с всички хора имаме шанс. Благодаря ви габровци за мненията, предложенията, критиките и острият понякога тон. Това вече е ДОВЕРИЕ.
Благодаря ви!

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Започва акция на полицията за неправилно пресичащи

От днес до 31 януари на територията на цялата страна ще се провежда специализирана полицейска операция, насочена към спазването на правилата за движение от пешеходците, обявиха инспекторите от отдел „Пътна полиция“ Мария Ангелова и Петър Соколов и Росен Рапчев от Държавната агенция за безопасност на движение по пътищата.

Целта на операцията е намаляване на травматизма при пешеходците, които са сред най-уязвимите групи участници в движението по пътищата, поясни инспектор Петър Соколов. Той припомни, че по закон задължение на водачите е да ги пазят, но законовите разпоредби са категорични и по отношение на поведението на пешеходците.

Според обобщени данни на ГДНП, представени от инспектор Мария Ангелова, през 2019 г. в страната са регистрирани 6 722 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 626 души и са ранени 8466. В 1 739 от общия брой ТПТП има пострадали пешеходци.

*Цитираните данни в статията не са окончателни*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Севлиевци обясниха в парламента как се живее 2 седмица без вода

Срам ме е от това, че трябва да си нося прането на приятели в града, разказа жител на севлиевско село

Севлиевци обясниха днес (24 януари) в парламента как се живее две седмица без вода и един ден с вода след това. Своята човешка история те разказаха пред медиите след края на дебатите в Пленарната зала на Народното събрание по искания от опозицията вот на недоверие към управляващите.

Жителите на Севлиево и няколко малки населени места от общината бяха в Народното събрание по покана на депутата от БСП Кристина Сидорова. Димитър Тонев, жител на севлиевско село заяви, че всяка година, по няколко месеца, когато настъпи засушаването, 7-8 села в общината остават без вода за по две седмици.

Той поясни, че след това я пускат за няколко часа, а голяма част от селата дори не могат да ползват тази вода и след това – отново две седмица хората остават без вода.

„Миналата година бяха отпуснати 8 милиона лева за решаване на този проблем, които по наша преценка бяха използвани нецелесъобразно в ремонт на довеждащ водопровод към пречиствателната станция“, добави още той. По думите му загубите по трасето до потребителите варират в рамките на 90 %.

снимка: Пресцентър на БСП

„Мисля, че беше неразумно, неправилно и престъпно безотговорно да се ремонтира довеждащ водопровод при такива загуби по водопреносната мрежа. Не искам реваншизъм, искам да се реши проблемът“, каза още Тонев.

Той посочи, че от отговор до жителите на селата от кмета на общината става ясно, че през пролетта на миналата година е трябвало да започне ремонтът на най-проблемния участък, при положение че бъдат осигурени средства.

„Тези средства продължаваме да ги чакаме. Притеснително е, че при отминалото обсъждане на Бюджета на общината за 2020 година, същият този проект е в режим одобрение. Не е ясно за мен кога ще дойдат средствата“, коментира още той.

„В нашите села живеем малка част от население на общината, по неофициални данни, около 7%. Това означава ли, че трябва да бъдем без вода? Срам ме е от това, че трябва да си нося прането си на приятели в града. Имам дете на 2 години. Това мое присъствие не означава политическо обвързване. Благодаря на г-жа Нинова, че ми даде възможност да кажа тези неща“, допълни в заключение Тонев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Обявиха грипна епидемия в три от общините на област Габрово

Грипна ваканция за всички училища на територията на цялата област Габрово през следващата седмица, 27 – 31 януари.

Обявена е грипна епидемия в общините Севлиево, Дряново и Трявна, информираха от Регионалната здравна инспекция в Габрово. Учебни занятия в цялата област Габрово през следващата седмица, 27 – 31 януари, няма да се провеждат.

През тази седмица, 20 – 24 януари, нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в област Габрово нарасна и заболяемостта достигна предепидемични и епидемични стойности от: 263,823 на 10 000 души за община Севлиево; 324,305 на 10 000 души за община Трявна и 226,975 на 10 000 души за община Дряново.

Заболяемостта от грип и ОРЗ за община Габрово към момента е 191,000 на 10 000 души /при епидемична стойност 299 на 10 000 души/. Най–висока е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г. /511,36 %00/, следвана от възрастовата група 5-14 г. /232,02 %00 / и възрастова група 15-29 г. /222,58%00 /.

Регистрирана е висока заболяемост от грип и ОРЗ във всички училища на Габровска област.

На основание Решение на Оперативния щаб за борба с грипа и ОРЗ от днес (24 януари), считано от 25 януари, до второ нареждане, на територията на общините Севлиево, Трявна и Дряново се обявява грипна епидемия.

Дните от 27 януари до 31 януари се обявяват за неучебни на територията на цялата област Габрово, уточняват още от РЗИ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица