Свържи се с нас

Новини

Лена Енева подписа споразумение за сътрудничество със СБУ

Published

on

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Днес – 5 октомври, когато отбелязваме Световния ден на учителя, кандидатът за кмет на община Габрово Лена Енева подписа споразумение за сътрудничество със Синдиката на българските учители (СБУ).

В него се казва „ Синдикатът на българските учители и политическите сили единодушно завяват, че развитието на предучилищното и училищното образованието е стратегически приоритет за общината и подкрепят решаването на приоритетните задачи за сектора през мандата 2015 – 2019”.

Заедно с кандидата за кмет, на срещата със СБУ присъстваха и кандидатите за общински съветници Митка Георгиева и Олег Цонев, които имат богат в професионален опит в сферата на образованието.

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

„Да свалим шапки пред българския учител. Днес на 5-ти октомври – международният ден на учителя. Да отдадем дължимото на хората възпитаващи и обучаващи бъдещите граждани на Родината ни.

Да не забравяме, че няма нация, държавност и интелигентен растеж там където липсва просвещение.

България има своите най – велики исторически моменти и подеми благодарение на своите просветители, И в днешните бурни времена българският учител продължава да отстоява и изпълнява своята мисия . Понякога недооценен, обругаван, социално не достатъчно обезпечен, той – Учителят е на своя пост.

Българското общество и българските власти продължават да са длъжници на българското образование.

Днес ние още веднъж заявяваме, че сме за целева, законодателна, финансова и местна политика за българското образование, за българският учител! Местна власт – гарант за достъпно образование за всяко едно дете в общината!.

С този акт искам още веднъж да засвидетелствам моята и на кандидатите на коалиция „БСП, НДСВ, ПБС,КПБ – Алтернатива за Габрово” ангажираност към проблемите на българското образование. Слагайки подписа си под споразумението, по ясен и категоричен начин казваме, че следващите 4 години съдбата на образованието и на габровския учител са наша отговорност и грижа”, се обърна към присъстващите учители Лена Енева.

От страна на СБУ споразумението бе подписано от г-жа Ренета Колева – областен координатор за Габрово, която подари на г-жа Енева специализирано издание с материали за дейността на СБУ и пожела това да е началото на едно ползотворно сътрудничество, за по – доброто бъдеще на образованието в нашия град.

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Набират предложения за почетни отличия на Габрово

Published

on

Във връзка с предстоящото честване на Деня на Габрово – 17 май и 160 години от обявяването му за град, Комисията по почетните отличия при Общински съвет – Габрово очаква Вашите обосновани писмени предложения за удостояване на личности със званието “Почетен гражданин на Габрово” и присъждане на „Почетния знак на града“.

Срокът за подаване на предложенията е до утре, 10 април, включително, като те следва да бъдат адресирани до Председателя на Общински съвет – Габрово и заведени в Центъра за информация и услуги на гражданите на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Язовец се разходи посред бял ден в центъра на Трявна

Published

on

снимка: Александра Иванова

Язовец направи своята разходка съвсем необезпокоявано посред бял ден по улиците в центъра на Трявна, в близост до Общината и пред СУ „Петко Рачев Славейков“ в града.

снимка: Александра Иванова

Обиколката на спрягания за аристократа на животинския свят представител на семейство Порови не остана незабелязана и той бе уловен днес, 8 април, от обектива на Александра Иванова, която публикува негови фотоси в социалните мрежи.

снимка: Александра Иванова

За часове снимките събраха стотици харесвания, десетки споделяния и коментари, под които авторът им пояснява, че всъщност животното е женско, а потребители на фейсбук се шегуват, че именно заради това е позирало на фотосесията.

Александра Иванова разкрива, че макар и женският екземпляр да я е допуснал на метри от себе си, все пак е паднало 20-минутно „гонене“ по тревненските улиците за подходящите кадри, като през това време дивото животинче си похапнало най-различни неща по пътя.

снимка: Александра Иванова

Според коментиращи появата на язовеца в Трявна не е изненада, нито необичайна гледка, като те допускат, че вероятната причина за присъствието на горското животно насред града е унищожаването на естествената му среда от незаконни дървосекачи.

снимка: Александра Иванова

Язовецът е вид, разпространен в Европа и части от Азия. Среща се и в България, основно в Стара планина, в обезлюдени местности и винаги край река или поне извор. Той е активен предимно нощем. Единствен представител на семейство Порови, който спи зимен сън.

снимка: Александра Иванова

Храни се с разнообразна храна – плодове, дребни гръбначни, най-различни безгръбначни и други. Изкопава си убежища в земята, снабдени с дълги ходове и няколко входа.

снимка: Александра Иванова

Обикновено язовците живеят в общности, като големината им зависи от наличието на храна наоколо. Оглавяват се от мъжкар, който гони пришълците. В една бърлога могат да живеят до 15 язовеца.

снимка: Александра Иванова

Язовецът е единственото животно, което допуска „квартиранти“ в жилището си. По време на зимния му сън, наблизо навътре в някой от входовете на лабиринтовото му жилище се настаняват лисици.

снимка: Александра Иванова

Фактът, че язовецът не ги гони, се обяснява с това, че лисиците спират течението в жилището му и то става по-топло.

снимка: Александра Иванова

Язовецът е наричан още борсук. Според научни публикации видът с право може да се нарече „аристократът на животинския свят“, тъй като тежи животни са ужасно консервативни.

Правят всичко в съответствие с установените привички и като истински аристократи обичат да живеят в големи имения – големи дупки, някои от които на няколко века, които предават от поколение на поколение, точно като старинни замъци.

Животните са големи чистници. Те редовно сменят „постелята си“, състояща се от слама, трева или листа, като изхвърлят старата и грижливо носят новата. Тялото на язовеца е дълго до 90 см. Покрито е с груба козина – на главата бяла, на гърба сива, по краката черна. От муцуната през очите и ушите минава по една черна ивица. Опашката е къса, с дължина до 20 см. Краката също са къси.

На пръв поглед липсва полов диморфизъм, но в действителност размерите на черепа показват, че женските са с 5 – 10% по-дребни. Може да се гледа в домашни условия, много е агресивен, но лесно се привързва към човека.

За разлика от своите подземни „събратя“ (къртици, слепи кучета и т.н.) той не търси близост с хората, а дистанция. Личното си разстояние спрямо хората, обаче той е склонен да пренебрегне, ако те не го тревожат с присъствието си. Такива обикновено са пчеларите, но пък язовецът пази кошерите от мишки – едни от най-големите врагове на пчелите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

272-ма продължават да са под домашна карантина

Published

on

Двеста седемдесет и двама души в област Габрово продължават да са поставени под домашна карантина. Това става ясно от информация на РЗИ – Габрово до медиите. Разпратените данни са към 09.30 часа днес, 8 април.

Според предишна информация на здравната инспекция в Габрово във вторник гражданите, които са в изолация, получили предписания за 14-дневната карантина и ще трябва да останат по домовете си, докато не изтече този срок, са били 283-ма.

Припомняме, че за спазване на забраната за излизане от дома следят органите на реда – районните полицаи по местоживеене на лицата и здравни инспектори, които извършват ежедневни проверки.

При неспазване на домашната карантина, нарушителите ги грози наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица