Свържи се с нас

Новини

Габрово има нужда от нова общинска политика за младите

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Първан Димитров, предприемач:

„В Габрово за младия човек е много трудно да започне свой бизнес, а привличането обратно на младите хора, напуснали по една или друга причина Габрово, е почти невъзможно, тъй като те не биха имали тук реализация. В нашия град има няколко големи фирми, които са се доказали с годините и толкова. Единствената перспектива за тях е да работят за някаква заплата, което за тях съвсем не е достатъчно. Ако ли намерят възможности за работа те не са достатъчни за тях, тъй като не са свързани с интелектуален труд. Повечето работни места, които се разкриват са за общи работници, за шивачи, готвачи. А точно интелектуалният труд би могъл да осигури интензивно развитие на града. Затова считам, че трябва да се разработи политика, свързана със завръщането на младите хора в Габрово. Необходимо е създаването на подходяща бизнес среда, която да осигуряава възможност на младите хора да откриват свои фирми, свързани с услуги за населението, за аутсорсинг компании, както и инкубатори за бизнес идеи.

На този етап има доста общински жилища, голям процент от които не се използват по предназначение. Част от тях биха могли да бъдат заделени за привличане на специалисти, които ще допринесат освен за собственото си развитие, но и за напредъка на общината.

Нека не забравяме, че на територията на Габрово успешно функционира и Технически университет, чийто потенциал не се използва достатъчно за развитието на габровската индустрия. Така че, моята цел като общински съветник ще бъде насочена към привличането на млади предприемачи в Габрово и създаване условия за тяхното присъствие и развитие тук. Считам, че бъдещето е на младите, които носят иновативно и креативно мислене, заредени са с много енергия. Но, без да се забравя опита на възрастните. Така със съвместните усилия на младите и на хората от третата възраст Габрово може да върви напред.

12031611_854361924677193_6711156851677243173_o

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Здравко Кънчев, предприемач:

„Докато няма достойно заплащане и възможности за кариерно развитие, ако няма адекватна жилищна политика в Габрово, млади хора няма да има. Тук няма големи компании, чиито централи да са ситуирани в нашия град, които да предлагат подходящо кариерно развитие. Моето виждане, е че е важно да се търсят големи инвеститори, които да дават възможности за развитие на младите хора. А за да стъпят на габровска територия такива производители са от значение създадените от общината условия за тяхното функциониране – по-бързо административно обслужване, одобряването на проекти, получаването на необходимите разрешителни. Въобще, обслужване на едно гише. Всеки нов местен инвеститор или сериозен външен предприемач, който за първи път стъпва на територията на Габрово да бъде посрещан така, че в най-кратки срокове да успее да отвори своето производство тук. Така по естествен път ще се увеличи заетостта на хората и доходите на габровци ще нарастнат. Ето защо кметът и общинската администрация трябва да умеят да рискуват, за да привличат повече успешни инвеститори. За жалост, в последната година няма нов инвеститор, стъпил на габровска територия. А е абсурдно община, а и държава да разчитат само на европроекти за развитието си.

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Емилия Дженкова, икономист:

„Нашите крайни квартали не са приветливи за младите хора, а могат да бъдат хубаво място за живеене.

Чистият въздух и красивата природа са изключително подходящо място за отглеждането на децата.

За съжаление в габровските квартали няма добра инфраструктура, няма детски площадки и детски заведения.

Училищата са закрити.

А младите хора искат семействата им да се чувстват сигурни на мястото, където живеят – децата им да играят спокойно и на воля, да има къде да се учат, да посещават музикални или танцови школи, да спортуват.

Така че, за да расте Габрово като град и да е привлекателен за младите, сме длъжни да им създадем адекватни на техните потребности условия за живот, за отглеждане на децата им и те да са спокойни за тях.

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Премиерът: Обходът на Габрово ще бъде готов до края на годината!

Обходният път на Габрово ще бъде готов до края на годината, информира министър – председателят на Република България Бойко Борисов, който днес (19 ноември) инспектира строителните дейности по проекта.

снимка: Пресслужба Министерски съвет

„Преди пет месеца това беше кал. Поне 5-6 километра е пробита планината и е поставен асфалт“, отбеляза премиерът Борисов по време на огледа. Той изтъкна, че пътят е стратегически, тъй като е част от Трансевропейския коридор № 9.

снимка: Пресслужба Министерски съвет

По време на огледа с министър-председателя бе вицепремиерът Томислав Дончев. Той посочи, че двете най-сложни съоръжения от изграждащото се трасе са голямата естакада над p. Синкевица и 540-метровият тунел.

Премиерът Борисов припомни, че през май т.г. работниците взривяваха тунела, а днес – осветлението вече е монтирано и се поставя асфалт. Изключително ценно е, че придобитият от строителните екипи опит по време на изграждането на Обходния път на Габрово, който е със сложни съоръжения във високопланински район, ще може да се ползва и при други обекти.

снимка: Пресслужба Министерски съвет

„Българските граждани имат нужда да карат по хубави пътища. Това е прекрасно за икономиката, индустрията“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той се спря и на напредъка на други важни инфраструктурни проекти у нас като автомагистралите „Хемус“, „Струма“ и ключови обходни пътища. „Прекрасни строежи, хората не спират да работят“, обобщи Борисов.

Мащабният проект по обходния път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, е разделен на 5 етапа и се изпълнява в две фази. В изпълнение е първата фаза, която включва строителството на 4 участъка от обекта и етапна връзка с обща дължина 23,25 км, както и изработването на разширен идеен проект за тунела под връх Шипка (3,22 км).

снимка: Пресслужба Министерски съвет

Втората фаза обхваща строителството на петия участък от път ІІІ-5004 „Обход на гр. Габрово“, включително и на тунела под Шипка. Общата дължина е 10,553 км. От тях новото строителство е 7,633 км (включително 3,2 км тунел под връх Шипка) и рехабилитация на 2,92 км. Общата дължина на двете фази е почти 34 км. Досега 95 % от строителните дейности по първата фаза са изпълнени.

Мостът, който е част от обходния път за Габрово, е завършен на ниво конструкция и в момента се изпълняват довършителни работи – поставяне на тротоарни конзоли и парапет. Този мост е най-голямото стоманобетоново съоръжение в страната – с дължина 640 м и отвор 160 м. Построен е по метода „конзолно бетониране“, който предвижда изграждането на мостове с най-големите отвори.

снимка: Пресслужба Министерски съвет

Това е третият такъв мост у нас след виадукта на 48-и км на АМ „Хемус“ и виадукта на пътя Подкова – Маказа. На финалната права е работата по тунела с дължина 540 м, където вече е завършен монтажът на противопожарния водопровод и изграждането на колекторната система за опасни и запалими течности.

Работи се по осветлението и предстои полагане на асфалт по трасето. Стойността на проекта за обходния път на Габрово е 93 милиона лева, от които до момента са разплатени 73 милиона лева, посочват от правителствената пресслужба.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Борисов в Габрово: Първият ден от болничния да не се заплаща отпада!

Премиерът Бойко Борисов в Габрово: Предложението първият ден от болничния да не се заплаща няма да бъде внесено в Народното събрание

Предложението първият ден от болничния да не се заплаща няма да бъде внесено в Народното събрание. Това заяви пред журналисти в Габрово министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира строителните дейности на обходния път на град Габрово.

Премиерът посочи, че темата ще бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и други важни социални въпроси като ТЕЛК решенията.

снимка: Пресслужба Министерски съвет

„Не можем да оставим 2 милиона българи да работят максимално, а другите покрай тях да се измъкват“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов по въпроса за болничните листове.

По думите му и лекарската гилдия трябва да разбере, че не може да се толерират тарикати и да се наказват истински болните заради тях.

Премиерът Борисов изтъкна още, че синдикатите са изразили задоволство от заложената за догодина минимална пенсия от 250 лв. „Икономиката върви добре, можем да си го позволим, това са над 270 млн. лв. на година“, посочи той.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Звукови картини и музикален пърформанс на Мирян Колев в Дома на хумора

Днес, 19 ноември, от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата пред габровска публика ще бъде представен E.U.E.R.P.I. – солов музикален проект на Мирян Колев. Той живее и твори в Трявна и досега е представял музиката си в различни географски пояси.

Проектът е създаден с основната цел да популяризира музиката като вид експресия, или с други думи да може да предаде емоции и мисли под формата на звук, в максимално чист вид, без да се пречупват и слагат в рамки. Стилът му е експериментален ембиънт, но това е много обща дефиниция.

Музиката му е композиционно-импровизационна, което значи, че върху един изграден звуков скелет се импровизира и всеки отделен музикален пърформанс е различен, пряко влияещ се от настоящия момент, мястото на представяне и атмосферата.

снимка: Община Габрово

По този начин един личен вътрешен микрокосмос, когато се извади на показ, става част от цялостното време/пространство.

Откакто проектът е активен, има над 100 музикални пърформанса в България, Румъния, Сърбия, Чехия, Словакия, Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Ирландия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Македония, Франция, Южна Корея и Монголия на различни пространства и фестивали – от малки интимни арт кафета и галерии, през ъндърграунд музикални клубове и йога студиа до пещери, катедрали и летища.

Всяко пространство е различно и носи различна атмосфера, затова и всеки пърформанс е различен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица