Новини, Общество|23.07.2015 10:44

Всички училища в региона осиновиха паметници

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Всички училища на територията на Габровска област осиновиха паметници, свързани с Руско-турската освободителна война в рамките на инициативата „Осинови паметник”, която е част от Национално честване Шипченска епопея. Девет от тях се обгрижват всяка година от няколко габровски фирми.

Още в началото на учебната година бяха набелязани различни дейности, които да се реализират от учениците на съответното училище. За всички “осиновяването” задължително започва с почистване на паметниците и районите около тях.

Екипите, които са ангажирани с инициативата почистваха, поднасяха цветя, рецитираха безсмъртните завети на дядо Вазов, разговаряха за Руско-турската освободителна война и безпримерния героизъм на опълченците. През месеците май и юни, 2015г. в час на класа са проведени „15 минутки“, посветени на Руско-турската война от 1877-1878 год. в габровския край.

И през тази година учениците са организирали различни дебати, изготвяли са тематични презентации и материали, които са разпространявали сред своите съученици.

Събитията от войната са отразени в рисунки, направени от ученици. Изработени са постери, табла и витрини, посветени на годишнината от Шипченските боеве.

Всички дейности са проведени в рамката на учебната година, след което на ротационен принцип училищата ще осиновят друг паметник и ще бъде подготвен план-график за осъществяване на целогодишни мероприятия.

Информации за „осиновените” паметници и реализираните от училищата дейности ще бъдат публикувани в раздел „Инициативи” на интернет сайта на Шипченската епопея www.shipka.org

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

  • Колко пъти ще ги осиновявате тези паметници-нали преди 5 години пак ги осиновявахте.И идеята е все ,,нова“Явно разчитате на късата памет на габровци.

    • Вярно! Всяка година ги разсиновяваме и после пак ги осиновяваме, така идеята е вечно нова!

Напиши коментар