Свържи се с нас

Новини

Трета поредна година подпомагат двойки с репродуктивни проблем

двойки с репродуктивни проблеми

Шестнайсет двойки са подали заявления в Община Габрово за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми от началото на 2015 г. до момента. Документите на дванайсет от тях са разгледани и одобрени за финансиране на първото заседание на Комисията в началото на месец юни, а средствата са изплатени на кандидатите.

За 2015 г. в бюджета на община Габрово са предвидени 20 000 лева за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, живеещи на територията на общината.

Вече трета година Община Габрово подпомага двойки с репродуктивни проблеми по пътя им до инвитро процедурата. Подкрепата, която тя осигурява в размер до 1000 лв. е за провеждане на изследвания и манипулации, свързани с подготовката преди самата процедура.

За осъществяване на тази подкрепа, с Решение на Общинския съвет № 290/20.12.2012 г., бе приет Правилник за финансово подпомагане на двойките и лицата, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми. В него са уточнени критериите за отпускане на помощта, реда и начина за подаване на документи и получаване на средствата. След последното изменение в Правилника, от месец май 2015 г., поне единият от двойката, кандидатстваща за подпомагане, трябва да притежава постоянен и настоящ адрес на територията на общината през последните три години.

През 2014 г. двойките с репродуктивни проблеми, подали заявления бяха 31. Тогава комисията разпредели сумата от 15 000 лв. между 27 от тях. През 2013 г. бяха разпределени 15 000 лева от бюджета на Община Габрово между 21 двойки. За тези две календарни, в подпомогнати от Община Габрово двойки са родени общо 9 бебета.

Семействата с репродуктивни проблеми все по-често търсят подкрепа и съдействие от Община Габрово. Заявления за финансово подпомагане се приемат целогодишно.

За повече информация: Община Габрово, дирекция „Образование и социални дейности“, Стефка Денева – телефон за контакти: 066/818 390.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Политическите партии в Севлиево се разбраха за състава на СИК

Общо 501 ще бъдат членовете на избирателните комисии по време на вота на 27 октомври

Политическите партии в Севлиево постигнаха съгласие за сформиране съставите на секционните избирателни комисии (СИК) за произвеждането на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври т.г. Консултациите бяха открити от кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

При представянето на съставите на СИК никоя от партиите не възрази срещу подредбата им в комисиите. След решение на ЦИК Общинската избирателна комисия – Севлиево определи броя и членовете на всяка секционна избирателна комисия.

снимка: Община Севлиево

ОИК разпредели местата в комисиите и техните ръководства между партиите и коалициите на територията на Община Севлиево. Общият брой членове на СИК за предстоящите местни избори е 501.

От тях на Политическа партия ГЕРБ се падат 154 броя, а за Коалиция „БСП за България“ са 132 броя. По 69 са членовете или ръководствата в СИК на политическите партии ДПС, Коалиция „Обединени патриоти“ и Политическа партия „Воля“. Коалиция „Демократична България – обединение“ ще има 8 членове в СИК.

Общо членовете в секционните комисии на предстоящите избори ще са 294, а ръководството ще е от 207 човека, разпределени съгласно решенията на Общинската избирателна комисия.

снимка: Община Севлиево

На предстоящите избори в Севлиево ще има и две подвижни избирателни секции, стана ясно по време на консултациите. Политическите партии постигнаха съгласие и за състава на тези две избирателни секции.

Съгласно Изборния кодекс хората с трайни увреждания, желаещи да упражнят своето изборно право в подвижните секции, могат да заявят това до 12 октомври. Двете секции ще бъдат също с петима членове.

Политическите партии в Севлиево постигнаха консенсус и при избора на членове и ръководства за подвижните избирателни секции.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Фестивал на виното тази събота и неделя на Боженци

Фестивал на виното ще се проведе тази събота и неделя в МАИР „Боженци“, край Габрово. Официалното откриване ще се състои на 21 септември от 14:00 ч., в Изложбената зала на „Старото Школо“ в АИР „Боженци“.

За празничната атмосфера на фестивала ще се погрижи Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ с главен художествен ръководител – Лъчезар Захариев. В Старото Школо гостите на резервата ще имат възможност да дегустират от продуктите на различни производители, вносители и търговци на винени продукти.

Поради метеорологичните условия, атракцията „Рисуване с вино“ ще се представи в Изложбената зала, а не в къщата -музей „Баба Райна“. Там всеки желаещ, безплатно, ще има възможност да се изправи пред предизвикателството, собственоръчно да сътвори художествен шедьовър с вино.

Под ръководството на художничката Росица Миладинова, гостите ще могат да рисуват върху хартия в нюанси от божествената напитка.

„Заповядайте в Боженци! Потопете се в едно естетическо празненство на тялото и духа!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Предстоят взривни работи по Обхода на Габрово

В петък, 20 септември, от 12.00 до 17.00 часа ще се извършват взривни работи за скален изкоп, част от Обхода на Габрово, информираха от местната общинска администрация.

Сигнали при взривяването са:
Предупредителен – прекъснат вой на сирена с продължителност 1 мин.
Боен – непрекъснат вой на сирена в продължение на 30 секунди.
Отбой – прекъснат вой на сирена в продължение на 30 секунди.

Всички действия се извършват по утвърдени и съгласувани проекти при спазване на изискванията на Правилника за безопасност на труда при взривни работи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица