Свържи се с нас

Любопитно

Вело – уикенд в габровския балкан (Програма)

Published

on

снимка: MTB-BG.com

снимка: MTB-BG.com

Вело – уикенд в габровския балкан. От дебютанти до напреднали (разделени в 4 нива) – това събитие представлява комбинация от възможности, свързани с карането на велосипед в планински условия, при което акцентът е върху упражняването на основните техники за каране, придобиването на нови умения и споделянето на опит в реални условия.

MTB-BG.com и gabrovo-plus.info ви канят на 17, 18 и 19 юли в местността Узана над Габрово, в географския център на България, за да съчетаем карането с усвояването и подобряването на уменията за управление на планински велосипед.

Във всеки един от трите дни ще се проведат различни модули от станалите вече традиция карания с практически съвети. Водещ лектор отново е Любомир Ботушаров (MTB-BG.com). Освен това имате възможност за свободно каране – с или без водач, както и време за посещение на знакови културни забележителности и природни феномени в Габровския Балкан.

Какво е новото?

•             Модулна програма, която позволява разделяне на групата на четири нива/категории: дебютанти, начинаещи, напредващи и напреднали

•             Ограничаване броя на участниците във всяка една от групите с цел постигане на по-добра ефективност при заниманията

•             Алтернативна програма за придружители без или с начални умения за каране на велосипед

•             Възможности за индивидуални занимания по предварителна заявка, насочени към дебютанти и начинаещи

•             Възможности за посещение на знакови културни забележителности и природни феномени в Габровския Балкан

ПРОГРАМА:

Петък (17.07.2015)

10:00 – 13:00 – Индивидуални занимания по предварителна заявка за дебютанти и начинаещи

14:00 – 17:00 – Индивидуални занимания по предварителна заявка за дебютанти и начинаещи

* Индивидуалните занимания включват съвети и упражнения за усвояване на основните техники за каране на планински велосипед по терени с ниска степен на трудност. Продължителността е един астрономически час (възможно е и повече при желание от страна на обучаващия се), през който инструкторът провежда занимания с един единствен участник (възможно е и с двама при изрично желание от тяхна страна). Цената е 10 лв./час.

18:00 – 21:00 – Упражнения за завиване, усвояване на базови умения и отстраняване на вредни навици

Целева група: Дебютанти, начинаещи и напредващи

Предмет на занятието: упражнения върху равен асфалт с фокусиране върху следните неща:
– Правилна стойка при каране на планински велосипед
– Как да завиваме
– Къде да гледаме
– Как и кога да спираме (с оглед на завиването)

Тези упражнения в последните години се доказаха като отличен начин за изчистване на техниката на каране при контролирани/безопасни условия, за изчистване на грешки и повишаване на увереността с оглед последващо прилагане по пресечен терен.

Такса: 5 лв.

Събота (18.07.2015)

09:00 – 11:30 – Занимания по маршрут Узана – прохода Шипка

Карането е по черен път с малки наклони и разнообразна настилка.

Целева група: Дебютанти и начинаещи.

Такса: 10 лв.

12:00 – 17:30 – Занимания по маршрут прохода Шипка – Габрово

Карането е по технична пътека, изискваща наличието на поне средни умения в карането по пресечен терен. За напредващи колоездачи някои участъци може да са трудни, но полезни. С напредналите ще работим за изчистване на техниката на каране и евентуално придобиване на нови умения. Ще се фокусираме върху теми като избиране на линия, спиране, завиване, серпентини, преодоляване на технични препятствия и др.

Важно! Прибирането от Габрово до местността Узана ще става на самоход, така че от тази гледна точка заниманието е насочено към хора с добра физическа подготовка. Препоръчително е участниците да си носят фар и задна светлина, в случай че изкачването им отнеме повече време от необходимото.

Целева група: Напредващи и напреднали

Такса: 15 лв.

Неделя (19.07.2015)

09:00 – 16:00 ч – Занимания по маршрут Узана – хижа „Мазалат“ – Узана

Целева група: Напредващи и напреднали.

Такса: 20 лв. за маршрут Узана – хижа „Мазалат“ – Узана

Такса: 15 лв. за маршрут Узана – хижа „Мазалат“ или хижа „Мазалат“ – Узана

През този ден ще се посветим на упражнения по чудесната пътека към хижа „Мазалат“. Тя може да се кара и в двете посоки, като във всяка от тях има какво да упражняваме и научим, но ако някой желае, може да я кара само в едната посока, а в другата да ползва алтернативния черен път. За да достигнем до пътеката, ще караме няколко километра и по черни пътища.

Организаторите си запазват правото на промени в програмата в зависимост от метеорологичните условия. При твърде лоша прогноза за времето събитието може да бъде отменено, както и в случай, че не се запишат достатъчно желаещи.

Какви са изискванията към участниците и допълнителна информация можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Уикенд в картинки в Трявна

Published

on

„Уикенд в картинки“, организиран от Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” се състоя през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” – Трявна.

През двата дни най-малките се забавляваха заедно със смърфовете, които им помагаха да рисуват и оцветяват любими герои, да си направят карнавални маски и да изработят солнички.

На щанда на издателството всички посетители имаха възможността да се запознаят с детски книжки и комикси.

В съботната вечер се състояха срещи-дискусии с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България и Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България, а в неделя учениците от НГПИ „Тревненска школа“ обсъдиха с Тодор Христов и представители на издателството бъдещ съвместен проект за създаване на комикс.

В рамките на събитието бе организиран и конкурс за комиксова рисунка. Рисунките бяха оценени от Тодор Христов.

Първо място в конкурса за комиксова рисунка е за Стефан Василев от Велико Търново. Второ място печели Дебора Григорова, а трето място – Виктор Василев.

Артлайн Студиос реши да присъди специална награда и за Вероника Жекова от Бургас.

Тодор Христов избра победителите след дълъг размисъл и поощрява всички да продължават да творят и да се развиват. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

Идеята на събитието „Уикенд в картинки“ е то да се разраства и да се превърне в традиционно за Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„България на длан“ засне епизод от Габрово (видео)

Published

on

Екипът на проекта „България на длан“ засне епизод от Габрово за поредицата „По пътя на историята“, съобщиха от местната общинска администрация.

Видеото представя културното наследство, забележителностите и туристическите обекти в региона.

Филмът показва някои от емблематичните символи на българския дух – паметника на Шипка, етнографския музей „Етър“, Соколския девически манастир.

В кадрите ще видим най-знаковите музеи, не само за региона, но и за цялата страна – Националния музей на образованието, Интерактивния музей на индустрията, Дома на хумора и сатирата, Дечковата къща.

Финалът насища с впечатляващи гледки, отвеждайки ни до историческия връх Бузлуджа и географския център на България в местността Узана.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица