Свържи се с нас

Новини

Габрово получи средства за превенция на бедствия

Published

on

река Янтра, снимка: Община Габрово

река Янтра, снимка: Община Габрово

Община Габрово е сред десетте публични институции, които получават безвъзмездна финансова помощ по линия на фонд „Солидарност“ на Европейския съюз, във връзка с бедствията от периода 19-23 юни миналата година. Това официално съобщи Миглена Въгленова, Гл. експерт „Публичност и визуализация“ в местната общинска администрация.

Общата стойност на подписания с Министерство на регионалното развитие и благоустройството договор за изпълнение на проект за почистване от наноси на речните корита на реките Янтра, Синкевица и Паничарка на територията на град Габрово е на стойност 128 503,75 лв.

В рамките на 16 месеца ще бъде извършено почистване на наноси от тиня, речен камък, пясък, строителни отпадъци и други в шест критични участъка от коритото на р. Янтра, два участъка от коритото на р. Синкевица и един участък от коритото на р. Паничарка.

река Синкевица, снимка: Община Габрово

река Синкевица, снимка: Община Габрово

Вследствие на интензивните валежи от 19 и 20 юни 2014 г. нивото на трите реки и местните дерета се увеличи рязко, с което бяха причинени поражения и материални щети. В селата Новаковци, Гъбене, Козирог, Стойчевци, Цвятковци, Беломъжи, Съботковци и Армени бяха разрушени улици, водостоци, паднала подпорна стена, а речните легла на р. Янтра и притоците й бяха затлачени с отложен речен камък, тиня и пясък.

Чрез предвидените дейности ще се подобри проводимосттта на речните легла и ще се намали рискът от излизане на реките от коритата им, наводняване на прилежащите терени, нанасяне на социални и имуществени щети.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Клуб „Природа“ към СУ „П.Р.Славейков“ на учебна екскурзия

Published

on

В началото на месец юли приключиха заниманията на клуб “Природа” към СУ „Петко Рачев Славейков“, с ръководител г-жа Ренета Колева. Последното занятие беше екскурзия с учебна цел.

Учениците от клуба посетиха Регионалното депо за неопасни отпадъци в Габрово. Събитието се състоя със съдействието на Община Трявна и в присъствието на Кристина Йорданова – младши експерт „ООС“.

Учениците проследиха пътя на отпадъка и възможностите за оползотворяването му като суровина. Интересен и занимателен момент за децата бе запознаването с кантара, с който се теглят камионите, влизащи в депото.

Учениците разгледаха още площадката за сепариращата инсталация, където се сортира се отпадъка. Годният отпадък за повторна обработка се обработва, а негодният се балира.

Децата видяха и площадките за строителни едрогабаритни отпадъци и гуми. Най-голям интерес предизвика площадката за компостиране, където се придобива чиста пръст за наторяване. Беше направена демонстрация на меленето на биологичните отпадъци.

Процесът на компостиране отнема няколко месеца. Децата посетиха и лабораторията на депото. Учениците от клуб „Природа“ получиха специални подаръци за спомен от Регионалното депо за отпадъци и Община Трявна.

*Снимки: Община Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Новите случаи на коронавирус в Габровско са на мъже, неживеещи тук

Published

on

Във връзка с постъпили данни от Единната информационна система за КОВИД-19 за два регистрирани случая на коронавирус за последното денонощие в област Габрово, от Регионалната здравна инспекция уточниха, че се касае за лица, които не живеят на територията на областта.

Първият случай е мъж на 30 г., живеещ във Варна. Лабораторията, извършила изследването, погрешно е подала адрес на местоживеене в с. Агатово, общ. Севлиево, уточняват от инспекцията.

Вторият случай е мъж на 33 г., който живее във Велико Търново. Поставен е под карантина в Севлиево и е с адресна регистрация в Севлиево. Контактните на лицето живеят във Велико Търново, заради което противоепидемичните мерки спрямо тях ще се предприемат от РЗИ Велико Търново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ул.“Димитър Горов“ в Трявна вече е отворена

Published

on

Улица “Димитър Горов” в Трявна вече е отворена за движение на автомобили, информираха от местната общинска администрация.

Приключи ремонтът в участъка на пресечката с ул. “Бачо Киро”. Бе извършена смяна на линеен отводнител. Изпълнител на дейностите е фирма “Монолит-Т” ООД.

*Снимка: Община Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица