Новини|25.06.2015 12:35

Габрово получи средства за превенция на бедствия

река Янтра, снимка: Община Габрово

река Янтра, снимка: Община Габрово

Община Габрово е сред десетте публични институции, които получават безвъзмездна финансова помощ по линия на фонд „Солидарност“ на Европейския съюз, във връзка с бедствията от периода 19-23 юни миналата година. Това официално съобщи Миглена Въгленова, Гл. експерт „Публичност и визуализация“ в местната общинска администрация.

Общата стойност на подписания с Министерство на регионалното развитие и благоустройството договор за изпълнение на проект за почистване от наноси на речните корита на реките Янтра, Синкевица и Паничарка на територията на град Габрово е на стойност 128 503,75 лв.

В рамките на 16 месеца ще бъде извършено почистване на наноси от тиня, речен камък, пясък, строителни отпадъци и други в шест критични участъка от коритото на р. Янтра, два участъка от коритото на р. Синкевица и един участък от коритото на р. Паничарка.

река Синкевица, снимка: Община Габрово

река Синкевица, снимка: Община Габрово

Вследствие на интензивните валежи от 19 и 20 юни 2014 г. нивото на трите реки и местните дерета се увеличи рязко, с което бяха причинени поражения и материални щети. В селата Новаковци, Гъбене, Козирог, Стойчевци, Цвятковци, Беломъжи, Съботковци и Армени бяха разрушени улици, водостоци, паднала подпорна стена, а речните легла на р. Янтра и притоците й бяха затлачени с отложен речен камък, тиня и пясък.

Чрез предвидените дейности ще се подобри проводимосттта на речните легла и ще се намали рискът от излизане на реките от коритата им, наводняване на прилежащите терени, нанасяне на социални и имуществени щети.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар