Свържи се с нас

Новини

7 април – Международен ден на здравето

Published

on

снимка: МБАЛ "Д-р Тота Венкова"

снимка: МБАЛ „Д-р Тота Венкова“

Световният ден на здравето е глобална инициатива на Световната здравна организация, която се отбелязва всяка година на 7 април, като началото е поставено през 1948 г.

Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. „Колко безопасна е твоята храна? От фермата до чинията – да направим хранителните продукти безопасни!“ е темата на Световния ден на здравето 2015 г. Усилията на СЗО са насочени към фокусиране на общественото внимание върху значението на безопасността на храните по цялата дължина на хранителната верига в един глобализиран свят, от производството и транспорта, до приготвянето и потреблението.

Опасните храни са причина за смъртта на около 2 милиона души годишно – включително и много деца. Храни, които съдържат вредни бактерии, вируси, паразити или химични вещества, са отговорни за над 200 заболявания, вариращи от диария до рак. В съвременния свят постоянно възникват нови заплахи за безопасността на храните. Част от тях са свързани с промени в производството на храни, разпределение и потребление; промени в околната среда; нови и появяващи се патогени микроорганизми с антимикробната резистентност. Всичко тава създава сериозни предизвикателства за националните системи за безопасност на храните. В днешно време значително са се увеличили пътуванията, а търговията обхваща все по-големи територии. Впоследствие всичко това води до значително повишаване на вероятността от замърсяване и контаминиране на храните.

Безопасността на храните е споделена отговорност. Важно е да се работи отговорно по цялата верига на производство на храни – както от страна на фермерите и производителите, така и търговците и потребителите.
Петте правила за по-безопасни храни включват практически насоки за търговци и потребители при работа и приготвяне на храна:
1. Да се съблюдава хигиената при приготвяне на храната.
2. Да не се съхранява приготвената и суровата храна заедно.
3. При приготвянето на храната трябва да се спазва определена температура, поне 90 градуса, за да е сигурно, че храната е сготвена добре и е безопасна.
4. Съхранението на храните трябва да става при температура подходяща за вида храна.
5. Винаги трябва да се използва безопасна вода и пресни продукти.

По-голямата част от хората в някакъв момент от живота си с консумираната храна или вода поемат микроорганизми, които могат да причинят заболяване. Това подчертава огромното значение на това да се уверите, че храната, която се консумира, не е замърсена с потенциално вредни бактерии, паразити, вируси, токсини и химикали.

РЗИ Габрово ще разпространи информационни материали, насочени към различни групи от населението за утвърждаване на здравословен модел на живот и здравословно хранене.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Ученици от Детското полицейско управление посетиха Академията на МВР

Published

on

В учебното заведение, където се подготвят полицейските служители, учениците от 3а клас на ОУ „Стефан Пешев“ – Севлиево имаха възможността да разгледат кабинетите по стрелкова подготовка и противодействие на тероризма.

Преподавателят Александър Даскалов – старши преподавател от катедра „Специална полицейска тактика“ показа различни видове оръжия и предпазни средства, които се използват от служителите на МВР и макети на различни видове взривни устройства и способите за тяхното обезвреждане.

Децата посетиха също учебната съдебна зала. Там главен асистент в катедра „Оперативно- издирвателна дейност“ Ирина Кръстева ги запозна с ролята и задълженията на участниците в съдебния процес.

За финал малките ученици посетиха експозициите, които се намират в Академията, както и музея, обособен там.

Всяко дете имаше възможността да се запознае с обстановката и атмосферата създадена в Академия на МВР – София, в която се обучава голяма част от състава на МВР.

Зареди още

Новини

Ивелин Михайлов и полк. Николай Марков с отворена среща в Габрово

Published

on

Предприемачът Ивелин Михайлов и експертът по национална сигурност полк. Николай Марков ще проведат отворена среща, под надслов „За бъдещето на България“ в Габрово. Събитието ще се проведе в петък, 26 април, от 19.00 часа в конферентната зала на хотела, находящ се на бул.“Трети март“.

На срещата двамата ще говорят за проблемите в България като геополитическото положение на страната, ограбването на ресурсите ѝ от страна на наднационалния капитал и лобизма в националната политика и ще споделят своите решения.

Те ще представят и визията си за бъдещето на страната ни и конкретните стъпки, които ще предприемат. Подобни отворени срещи под този наслов вече се проведоха в Бургас, Варна , Видин , Добрич, Сливен, Русе и Стара Загора и други, и преминаха при засилен интерес от страна на жителите на градовете.

Записите от тях може да гледате в YouTube канала на „Свободен глас“.

Зареди още

Новини

ОУ „Неофит Рилски“ стана шампион на футболния турнир „Малки лъвчета“

Published

on

На открития терен в спортен комплекс „Христо Ботев“ се проведе традиционният турнир по мини футбол „Малки лъвчета“, за деца от 1-ви до 4-ти клас на габровските училища. В рамките на три дни се играха футболни двубои разделени в две предварителни групи.

Много оспорвано и с голямо желание за победа се състояха финалните срещи за III и IV място между отборите на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ и СУ „Райчо Каролев“, завършил при резултат 2:1 и за I – II място между отборите на НУ „Неофит Рилски“ и ОУ „Ран Босилек“ завършил с резултат 3:1. Титлата шампион и първо място в турнира бе отредено на отбора от ОУ „Неофит Рилски“.

Второ място заеха футболните надежди от ОУ „Ран Босилек“, на трето са ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ и четвъртото място остана за малките футболисти от СУ „Райчо Каролев“.

Участниците бяха наградени с медали и купи за отборите от заместник-кмета Невена Минева и с пожелание за още повече победи и успехи.

Както във всеки футболен турнир, така и в „Малки лъвчета“ бяха раздадени и индивидуални награди. Грамота за „Най-добър защитник“ получи Велислав Петров. Голмайстор на турнира стана Атанас Атанасов, а „Най-добър вратар“ – Николай Донев. С грамота за „Полезен играч“ бе отличен Деян Стоев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица