Свържи се с нас

Новини

7 април – Международен ден на здравето

Published

on

снимка: МБАЛ "Д-р Тота Венкова"

снимка: МБАЛ „Д-р Тота Венкова“

Световният ден на здравето е глобална инициатива на Световната здравна организация, която се отбелязва всяка година на 7 април, като началото е поставено през 1948 г.

Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. „Колко безопасна е твоята храна? От фермата до чинията – да направим хранителните продукти безопасни!“ е темата на Световния ден на здравето 2015 г. Усилията на СЗО са насочени към фокусиране на общественото внимание върху значението на безопасността на храните по цялата дължина на хранителната верига в един глобализиран свят, от производството и транспорта, до приготвянето и потреблението.

Опасните храни са причина за смъртта на около 2 милиона души годишно – включително и много деца. Храни, които съдържат вредни бактерии, вируси, паразити или химични вещества, са отговорни за над 200 заболявания, вариращи от диария до рак. В съвременния свят постоянно възникват нови заплахи за безопасността на храните. Част от тях са свързани с промени в производството на храни, разпределение и потребление; промени в околната среда; нови и появяващи се патогени микроорганизми с антимикробната резистентност. Всичко тава създава сериозни предизвикателства за националните системи за безопасност на храните. В днешно време значително са се увеличили пътуванията, а търговията обхваща все по-големи територии. Впоследствие всичко това води до значително повишаване на вероятността от замърсяване и контаминиране на храните.

Безопасността на храните е споделена отговорност. Важно е да се работи отговорно по цялата верига на производство на храни – както от страна на фермерите и производителите, така и търговците и потребителите.
Петте правила за по-безопасни храни включват практически насоки за търговци и потребители при работа и приготвяне на храна:
1. Да се съблюдава хигиената при приготвяне на храната.
2. Да не се съхранява приготвената и суровата храна заедно.
3. При приготвянето на храната трябва да се спазва определена температура, поне 90 градуса, за да е сигурно, че храната е сготвена добре и е безопасна.
4. Съхранението на храните трябва да става при температура подходяща за вида храна.
5. Винаги трябва да се използва безопасна вода и пресни продукти.

По-голямата част от хората в някакъв момент от живота си с консумираната храна или вода поемат микроорганизми, които могат да причинят заболяване. Това подчертава огромното значение на това да се уверите, че храната, която се консумира, не е замърсена с потенциално вредни бактерии, паразити, вируси, токсини и химикали.

РЗИ Габрово ще разпространи информационни материали, насочени към различни групи от населението за утвърждаване на здравословен модел на живот и здравословно хранене.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

34-годишен пострада при падане от близо шест метра

Published

on

34-годишен пострада при трудов инцидент в Габрово, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Злополуката е станала в събота, 13 декември, около 12.30 часа. Инцидентът е възникнал по време на ремонтни дейности на сграда.

34-годишният мъж е паднал от височина около 5,50 метра. Пострадалият е бил транспортиран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово с множество фрактури.

На местопроизшествието е извършен оглед. По случая е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Новини

Таня Христова оттегля предложението си за увеличение на ТБО

Published

on

Оттеглям предложението за промяна на таксата за битови отпадъци в община Габрово. Това написа на профила си в социалната мрежа фейсбук кметът на Габрово Таня Христова.

Таксата за битови отпадъци засяга пряко всяко домакинство и затова всяка промяна в нейния размер следва да се прави в условия на предвидимост и стабилност. Липсата на приет държавен бюджет за 2026 г., както и нестабилната вътрешнополитическа среда, създават висока степен на несигурност, се посочва още в кметската публикация.

Поради това Община Габрово се отказва от предложеното увеличение на таксата за битови отпадъци.

Това решение не е отказ от реформа. Общината ще продължи последователната работа по въвеждане на по-честен и точен модел за определяне на такса „битови отпадъци“, основан на реални данни, в съответствие със законодателството и в защита на обществения интерес, заявява още Христова.

Зареди още

Новини

Домът на Ръгби клуб „Янтра“ ще бъде ремонтиран

Published

on

Стадион „Христо Смирненски“ в Габрово, който е дом на Ръгби клуб „Янтра“, ще бъде напълно обновен благодарение на одобрено финансиране по Националната програма за финансиране на спортни проекти 2025 г. на Министерството на младежта и спорта. Новината беше съобщена от народния представител от ГЕРБ – Габрово Михаил Митов.

Инвестицията предвижда цялостно подобряване на спортната база и условията за тренировки и провеждане на състезания. Проектът включва поставяне на ново тревно покритие, изграждане на дренажна и поливна система, както и монтиране на нова ограда.

За удобството на публиката и спортистите ще бъдат поставени нови скамейки и трибуни, а вечерните тренировки и мачове ще бъдат улеснени чрез ново осветление. Освен това, в рамките на проекта ще бъдат поставени и нови ръгби врати, които ще отговарят на съвременните стандарти за спортни съоръжения.

Новата визия на стадион „Христо Смирненски“ се очаква да привлече повече млади спортисти и да създаде по-добри условия за тренировъчен процес и провеждане на национални и международни срещи.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица