Свържи се с нас

Новини

И Габрово се вдига на протест срещу банки и ЧСИ-та

Published

on

снимка: Фейсбук

снимка: Фейсбук

На 14 декември, неделя, ще има граждански протест в поне 15 български града срещу несправедливата политиката на банките и частните съдебни изпълнители към техните клиенти. Гражданската инициатива ще се проведе в на площад „Възраждане“, пред сградата на Общината и ще започне в 11.00 часа.

Четири неправителствени организации са създали на 3 декември Комитет за слагане край на порочните практики на банки и частни съдебни изпълнители. Комитетът е против практиката банките и частните съдебни изпълнители да правят каквото си искат с клиентите.

На организационната срещата са взети редица категорични решения за активни мероприятия в цялата страна, докато правителството на Бойко Борисов и 43-то Народното Събрание не приемат поправки в законодателството, с цел премахване порочните практики на Банковите институции и Частните Съдебни Изпълнители.

„Като граждански организации се борим  повече от година и половина за отмяна на несправедливите регламенти, залегнали в законодателството ни и довели до финансова катастрофа стотици хиляди български семейства и фирми. Изпълнителното производство се превърна в наказателно производство срещу длъжниците, които по закон не са равнопоставени с кредиторите и  не могат да се защитят от произвола на частните съдебни изпълнители. Българските граждани и фирми са лишени от достъп до правосъдие и не могат да получат по съдебен път защита на своите права по отношение на кредитите, които ползват от банките.

 За решение на тези проблеми, организирахме пресконференции, кръгли маси, участвахме в обществени обсъждания. Благодарение на гражданските организации се извършиха промени в Закона за потребителския кредит, Закона за кредитните институции и Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители.

 В момента работим по изготвянето на проект за промяна на Гражданският Процесуален Кодекс, както и за промяна на редица други нормативни регламенти. Нашата юридическа група има задачата до 12 декември да даде проект, които да бъде подложен на гражданско обсъждане и входиран в Народното Събрание.

 С това искаме да Ви кажем, че не само изискваме,а даваме и предложения за промяна на действащото законодателство с цел милионите засегнати съграждани да получат равнопоставеност“, гласи информацията от провелата се организационна среща, разпространена в медиите.

Всички граждански сдружения са се обединили около следните искания и те трябва да бъдат разглеждани като основата, върху която заляга нашето обединение и като гарант за спокойствие на българските граждани срещу банковия и ЧСИ произвол.

Първо – незабавен мораториум върху всички изпълнителни дела по реда на член 417 в (ГПК) и последваща отмяна на чл. 417 и свързаните с него норми от ГПК ! – Целта е длъжниците по тези дела да се защитят в състезателно, исково производство.

Второ – Закон за фалит на физически лица – това означава да се разграничат тези, които не искат да обслужват дълговете си, от тези, които наистина не могат. Това ще даде шанс на последните за ново начало.

Трето – учредяване на ефективен регулаторен орган извън БНБ за регулиране на търговските практики на банките и другите финансови институции. Прилагане на ясни регулаторни правила за поведение на финансовите институции. Забрана на подвеждащи и измамни практики и пълно предотвратяване на възможността за едностранна промяна на лихвите по вече отпуснати кредити въз основа на неясно използвани фактори и показатели.

Четвърто – Закон за финансов омбудсман; орган за извънсъдебно решаване на спорове между банки и други финансови институции и техните клиенти. Бързо (от 1до3 месеца), окончателно, извънсъдебно и безплатно за клиентите решаване на спорове.

Пето – Незабавни промени в действащото законодателство с цел промяна на ГПК и  премахване на пречките за завеждане на колективни искове срещу банки и осигуряване на достъп до правораздаване за хора, поставени в неравностойно положение от страна на финансови институции.

Шесто – предоставяне на защита за малките и средни предприятия – кредитополучатели.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Засякоха шофьор с почти 4 промила алкохол за волана

Published

on

54-годишен мъж от Трявна бе установен зад волана да шофира след солидни количества изпит алкохол.

Пияният водач, освен с шофьорската си книжка, се раздели и с автомобила си.

Нарушителят бил хванат снощи, 25 април, около 20.20 часа, в Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Полицейски екип отбил за проверка криволичещ по платното лек автомобил “Опел Астра“, управляван от 54-годишния местен жител.

Водачът бил тестван за употребата на алкохол, като техническото средство отчело умопомрачителните 3.75 промила.

Мъжът се явил в кръвния център, за да даде проба. По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Новини

ГЕРБ: Опозицията отхвърли проект за канализация в кв.“Русевци“ и водоснабдяване на 5 квартала

ГЕРБ-Габрово: Опозицията в Общински съвет Габрово отхвърли проект за канализация в кв. „Русевци“ и захранване на 5 квартала от язовир „Христо Смирненски“.

Published

on

Опозицията в Общински съвет не подкрепи изграждането на канализация в кв. „Русевци“ и на захранващ водопровод за кварталите „Недевци“, „Лисец“, „Христо Смирненски“, „Дядо Дянко“, „Радецки“ за водоснабдяването им от язовир „Христо Смирненски“.

Това заявиха с позиция от медиите от местната структура на ПП „ГЕРБ“. В писмото се изтъква мотивът, че това са само част от инвестициите във водопроводна и канализационна мрежа, които съветниците от ПП-ДБ, Възраждане, „БСП за България“ и „Будно Габрово“ не подкрепиха на заседание на Общински съвет, на което трябваше да бъде упълномощен представителят на Община Габрово – кметът на Община, да гласува със „за“ и да даде съгласието си ВиК да кандидатства по програма „Околна среда“ с проект за реконструкция и модернизация на ВиК мрежи и съоръжения на територията на област Габрово.

Проектът предвижда водоснабдяването от язовир „Христо Смирненски“ на кварталите „Недевци“, „Лисец“, „Христо Смирненски“, „Дядо Дянко“ да стане чрез реконструкция на участък от довеждащ водопровод от язовира до пречиствателна станция „Киселчова могила“, реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа, изграждане на нова помпена станция и захранващ водопровод за кварталите.

Той предвижда и рехабилитация и доизграждане на част от канализационна мрежа в Габрово и инвестиции за подобряване на водоснабдяването в Севлиево.

„В този случай, заради гласовете на опозицията, представителят на Община Габрово в Общото събрание на ВиК няма да има право да подкрепи предвидените инвестиции за изграждане на водопроводи и подобряване на водоснабдяването в габровски квартали. Надяваме се, че общинските съветници в останалите общини съдружници са гласували с повече разум и отговорност към жителите на областта за разлика от опозицията в Габрово.

Призоваваме общинските съветници от опозицията да не се държат като Коалиция Анти Габрово и си дадат сметка, че с подобни гласувания възпрепятстват важни инвестиции във водоснабдяването, очаквани от жителите на областта, и уронват престижа на Габрово пред останалите съдружници във ВиК“, категорични са от ГЕРБ-Габрово.

Зареди още

Новини

ОДБХ – Габрово с инструкции заради върлуващия в региона птичи грип

Published

on

Областната епизоотична комисия проведе заседание, във връзка с усложнената епизоотична ситуация в региона по отношение на болестта Инфлуенца авиум (птичи грип). Д-р Светослав Спасов, директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“-Габрово /ОДБХ/, разясни, че обстановката изисква повишено внимание и вземане на конкретни мерки.

С цел предотвратяване на разпространението на болестта се забранява провеждането на пазари и изложби на птици, като представители на ОДБХ и МВР ще следят за спазването на забраната.

Решено бе още ОДБХ да организира индивидуални срещи със собствениците на всички регистрирани птицевъдни стопанства и люпилни на територията на областта, на които да им бъдат връчени предписания.

Собствениците на индустриални ферми за птици да уведомяват ОДБХ преди извеждане на птиците от помещението, в което са отглеждани (продажба, доотглеждане, насочване за клане или друго) по план график, като представители на ОДБХ да организират съвместни проверки с местните органи на МВР и АПИ за спазване на предоставените графици.

Собствениците на индустриални ферми за птици да извършват почистване и дезинфекция на помещението за отглеждане на птици, като след извършване на почистването и дезинфекцията, да се вземат проби.

Заболяването се разпространява чрез изпражненията на птиците, техните пера, вътрешности, кръв, в черупките на яйцата. За предпазване е необходимо да се избягва пряк допир със замърсени от птици предмети и повърхности. Птичето месо и птичи продукти да се приготвят при висока температура (70°С) и достатъчно продължително.

Предстоят заседания на общинските епизоотични комисии за определяне на конкретни мерки за информираност на гражданите, кметовете и кметските наместници.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица