Свържи се с нас

Новини

Вторник също е неучебен ден за училищата в Габрово

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

28 октомври (вторник) е обявен за неучебен ден за училищата в Габрово. Детските градини и ясли ще приемат деца, информираха от Община Габрово, откъдето апелират към учениците да останат по домовете си в неучебните дни, а останалите граждани да бъдат особено внимателни при придвижването си и избягват минаването под дървета и стрехи на сгради.

От Топлофикация Габрово съобщиха, че вече е започнало топлоподаване към техните абонати. От Енерго-Про съобщават, че около 50 села са без ток. В града без ток са отделни абонати. В момента по отстраняване на авариите работят 25 екипа на дружеството, сред които допълнителни екипи от  Добрич, Варна и Шумен.

Пътищата към селата са проходими. Усилията там са насочени вече към по-обстойно почистване на снега вътре в селата.

Движението през прохода  Шипка е възстановено. Проходът е проходим при зимни условия. Забранено е движението на МПС с обща маса над 12 тона. Пътят за  к.к. Узана  е заснежен и непочистен. Видимостта е ограничена до 100 м. Температурата на въздуха  е минус 4°С.

Проходими при зимни условия са участъците Габрово – Трявна, Габрово – Севлиево, Габрово – Дряново.

Общински пътнически транспорт се движи със закъснение. Възстановено е движението по направлението – Недевци- Лютаци. При зимни условия е движението на автобусите в посока Габрово – Севлиево, Габрово – Трявна и Габрово – Дряново – В. Търново. Автобусите за гр. София се движат по разписание.

Продължават да не се движат влаковете между гарите Царева ливада – Габрово, поради липса на напрежение в контактната мрежа. Няма движение на влаковете и по линия №4 – Г. Оряховица-В. Търново-Царева ливада-Трявна- Дъбово.

За ликвидиране на последиците от обилният снеговалеж, община Габрово привлече допълнителни сили от местни дружества, разполагащи с подходяща инженерна техника, както и от ДП «Транспортно строителство и възстановяване». Общият брой възлиза на 20 машини.

На телефоните на Общински съвет за сигурност няма получени сигнали за бедстващи хора на територията на община Габрово. При възникване на кризисна ситуация, породена от усложнената зимна обстановка можете да потърсите помощ на тел.112.

6 коментара

6 Comments

 1. Петрова

  27.10.2014 at 14:08

  Половината квартал Гачевци, както и с. Трънито са без ток вече трети ден. Едва днес на обяд започнаха да се изпълняват курсовете на автобусите с номера 3 и 13, защото нямаше кой да мине да отреже едно дърво на пътя между Гачевци и Велчевци, надвиснало над пътя. Защото г-н Тодоров /шефът на Бета бус/ си прави каквото си иска. Защото живеем в град, управляван от идиоти /без извинение/. Защото за този сняг имаше предупреждения от 15 дни, защото знаем, че е октомври месец и трябва да сме готови за зимата, но НЕ. Защото Енерго про си вземат паричките от всички нас редовно, а ние търпим техните безобразия. Ще сменям града, но и държавата, ясно е.

  • Бълхария

   27.10.2014 at 18:52

   Сменяй направо държавата. Скоро се глася да го направя. В другите градове положението не е по различно. Идиотията цари на всякъде в държавата Бълхария.
   Винаги някои все е изненадан. И винаги няма ВИНОВЕН за глупотията , която цари във 80% от всички управляващите.
   Вече 4 дена нямат ток по селата . ЗАЩО?
   Нали ЕНЕРГОТО са специалисти, професионалисти. За мен са буфтали, които нищо не правят. При такива бедствия В чужбина се мобилизират всички налични техники дори и хеликоптери за да поправят скъсаните кабели премахване на паднали дървета, клони и да доставят на хората ТОК. А тук какво правят. За 4 дена 5 кабела не могат да свържат.

   Ако завали 1,5 м сняг сигурно два месеца няма да има ток по селата.
   ужас. По зле е да живееш тук дори и от някое племе в Африка.

 2. ivan

  27.10.2014 at 18:37

  mlukni ma

  • Бълхария

   27.10.2014 at 18:54

   Кой си ти бе неграмотен глупендер. Научи се да пишеш на БЪЛГАРСКИ. И тогава давай коментари. Ей такива като тебе трябва да вървят на стадиона и да ги разстрелят публично.

 3. Гражданка

  28.10.2014 at 10:19

  Какво само спамите и висите пред компютрите????!!! Защо не излезете поне малко да помогнете в тежката обстановка като ДОБРОВОЛЦИ, а не да чакате някой да дойде да ви отрине… Аман от хейтъри и готованци!

  • Питам да знам

   29.10.2014 at 17:31

   НА КОГО ДА ПОМОГНА ???
   НА ТЕЗИ, КОИТО ИМ СЕ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИ ЗА ДА СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА ЛИ ???
   ПОМАГАМ НА СЕБЕ СИ, ТЪЙ КАТО НЕ ОЧАКВАМ ОБЩИНАТА ДА ДОЙДЕ И ДА ИЗРИНЕ ПЪТЯ ПРЕД БЛОКА ЗА ДА ИЗЛЕЗЕМ НАД 25 КОЛИ. ЯСНО Е ЧЕ СЕ НАДЯВАТЕ ТАЙНО ДА НАПЕЧЕ СЛЪНЦЕ ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ГОВОРИТЕ ГЛУПОСТИ. ТУК СМЕ ИЗЧИСТИЛИ ТАМ СЪЩО. АМА ТОВА ГО Е ИЗЧИСТИЛО СЛЪНЦЕТО ИЛИ ПО ТОЧНО РАЗТОПЯВАНЕТО НА СНЕГА. А НЕ ЧЕ НЯКОИ БУФТАЛ Е МИНАЛ ДА ИЗРИНЕ СНЕГА С МАШИНА. ОТВРАТИТЕЛНО Е ДА СИ ПЛАЩАШ ДАНЪЦИ А В ПОСЛЕДСТВИЕ ДА ПОЛУЧИШ ЕДИН ГОЛ Х….Й

   С БУФТАЛЯСАЛОТО ЕНЕРГО ПОЛОЖЕНИЕТО Е СЪЩОТО. ТАМ НЯМА ДУМИ КАКВО ДА КАЖА. НЕ ИМ Е ВИНОВЕН СНЕГА. ВИНОВЕН ИМ Е КРАДЛИВИЯ АКЪЛ, КОИТО НЕ ИМ Е ПОЗВОЛИЛ ДО СЕГА ДА ПОДМЕНЯТ – СТЪЛБОВЕ, КАБЕЛИ, ТАБЛА И Т.Н
   И СЕГА СЕДНАЛИ ДА СЕ ЖАЛВАТ ПРЕД ХОРАТА, ЧЕ ВИЖТЕ БИЛО БЕДСТВИЕ. УЖАС.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Жива жена получи акт за собствената си смърт от чужбина

Районната прокуратура в Габрово установи фактите по отношение на жена, получила акт за собствената си смърт от Германия.

Published

on

Във връзка с постъпила жалба на жена, която се води починала, Районна прокуратура – Габрово, извърши проверка, която установи, че представените в Германия официални документи са неистински, ползвани са в чужбина и от лице, което е чужденец, поради което изпраща материалите по преписката по компетентност на Районна прокуратура – София.

Преписката в Районната прокуратура в Габрово е образувана по жалба на жена от Габрово, с инициали Я.Г., за това, че през декември 2019 г., след справка в НАП и Община Габрово установила, че се води като починала на 8 юни миналата година.

Актът за смърт от Община Габрово бил съставен въз основа на изпратено от Германия уведомление за смърт.

В жалбата си жената твърди, че никога не е пътувала извън България, но преди шест години, приятел на сина й, предложил да й осигури работа в Германия и по този повод й била издадена европейска здравна карта, която тя му изпратила в Германия, но не отишла да работи там.

При извършената, по разпореждане на прокуратурата проверка, било установено, че на 21 ноември м.г., от Генералното консулство на Република България в Мюнхен било получено в Община Габрово извлечение от акт за смърт на Я.Г., въз основа на който общинската администрация съставила акт за смърт жената, починала на 08.06.2019 г. в германския град Фрайбург.

От писмо на Дирекция „Консулски отношения“ към Министерство на външните работа на Република България било установено, че в Службата по гражданско състояние към общ. Фрайбург, лице с имена Н.Т., легитимирало се като дъщеря на Я.Г. е представило в болница лична карта и дубликат на удостоверение за раждане на Я. Г., във връзка с починало лице.

Установено било, че представената в Германия лична карта се различавала съществено от тази, която притежава Я.Г., а в представения дубликат на удостоверение за раждане има данни, които са различни от тези в актуалното удостоверение за раждане на Я.Г.

С оглед извода, че представените в Германия официални документи са неистински, ползвани са в чужбина от лице, което е чужденец, Районната прокуратура в Габрово изпраща материали по компетентност на Районна прокуратура – София.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Трявна отбеляза 147 години от гибелта на Васил Левски

Published

on

снимка: Община Трявна

Отбелязването на паметната годишнина по традиция започна с отслужване на панихида за Васил Левски – йеродякон Игнатий в храм „Свети Георги“, където Апостолът е пял при някои от идванията си в Трявна.

снимка: Община Трявна

Програмата продължи с шествие от църквата до Попангелова къща, в което се включиха и деца от детска градина „Светлина“.

снимка: Община Трявна

Поклонението по случай 147-мата годишнина от гибелта на българския национален герой Васил Левски се състоя пред Попангеловата къща, върху която е поставен барелеф на Апостола.

снимка: Община Трявна
снимка: Община Трявна

Именно тук Левски се е укривал при едно от идванията си в Трявна. За неговото дело, за неговия живот и подвиг разказа в своето обръщение кмета на Община Трявна Силвия Кръстева.

снимка: Община Трявна

Тя припомни колко важно е да пазим спомена за този герой, чието дело и слова са ни толкова необходими в днешно време.

снимка: Община Трявна

В програмата със своите затрогващи изпълнения се включиха ученици от СУ „Петко Рачев Славейков“ и ОУ „Проф. Пенчо Николов Райков“.

снимка: Община Трявна

С падане на колене и едноминутно мълчание бе почетена паметта на Апостола на Свободата.

снимка: Община Трявна
снимка: Община Трявна

След това присъстващите засвидетелстваха своето уважение и признателност към делото на Левски с поднасяне на цветя пред неговия барелеф.

снимка: Община Трявна
снимка: Община Трявна

Програмата завърши с почетен салют от членове на регионален клон „Капитан дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Иван Иванов и Здравка Лалева поднесоха цветя пред паметника на Апостола

Published

on

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов и председателят на Общинския съвет Здравка Лалева присъстваха в СУ „Васил Левски“, където поднесоха цветя пред бюст – паметника на Апостола на Свободата Васил Левски по повод навършването на 147 години от обесването му.

снимка: Община Севлиево

С патриотичен рецитал възпитаниците на училището пренесоха присъстващите в епохата, когато Дякон Левски е обикалял из страната, за да създава революционни комитети, които да планират и да извоюват свободата на Родината.

снимка: Община Севлиево

Учениците цитираха заветните му думи към поколенията, които и до днес отекват в сърцето и душата на всеки българин.

снимка: Община Севлиево

Възрожденски песни в чест на живота и саможертвата на Апостола изпълниха училищния двор на гимназията и възродиха неговия вечен образ – символ на висши ценности и свръхчовешки героизъм.

снимка: Община Севлиево

Присъстващите склониха глава и с едноминутно мълчане отдадоха почит пред Апостола на Свободата.

снимка: Община Севлиево

Честванията в рамките на патронния празник на училището по повод годишнината от гибелта на Васил Левски продължават в спортна зала „Дан Колов“ с благотворителен спортен празник „Лъвче – 2020“, а утре с тържествен концерт-спектакъл в Дом на културата „Мара Белчева“ от 10:30 часа.

снимка: Община Севлиево

В 12.15 часа ще се състои поклонение пред някогашния конак – последната спирка на Дякона, преди черното бесило в София.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица