Свържи се с нас

Култура

Какво да очаквате днес – последният ден от Смешен филм фест?

Published

on

Нито ниските температури навън, нито натрупалият сняг могат да спрат истинските кинолюбители да отидат до зала „Възраждане“ и да поемат поредната доза филмови предложения, които предоставя петото издание на Международния фестивал на комедийното кино „Смешен филм фест“. Това се доказа от габровската публика през почивните дни. „Очакваме Ви и днес, в последния ден от фестивала, когато ще обявим наградените филми от конкурсната програма по време на официалното закриване“, заявиха организаторите.

От 16.30 часа в Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” ще се състои представянето на книгата „Какво е мъж без мустаци” и среща с преводачката на хърватска литература Русанка Ляпова. Всички, които присъстват на срещата, ще получат безплатен билет за прожекцията на едноимения филм по-късно днес.

В 18.00 часа в зала „Възраждане“ ще имате възможност да видите хърватския филм от 2005 г. „Какво е мъж без мустаци“ от модул Световен екран. Филмът е с продължителност 107 мин., режисьор е Хървойе Хрибар, а сценаристи са Хървойе Хрибар, Анте Томич, Ивица Иванишевич и Ренато Баретич. Оператор на лентата е Силвио Йесенкович, музиката е на Тамара Обровац. В ролите ще видим Леон Лучев, Зринка Цвитешич, Иво Грегуревич, Боян Навоец.

какво е мъж без мустаци

Млада вдовица, завърнал се вдовец, чието време тече бавно, и свещеник от фалирала енория се борят да получат това, което им се полага, но все не стига до тях заради предразсъдъците, илюзиите и ограниченото мислене на околните. Тази романтична комедия на фона на суров пейзаж, е любовната история на жена, която се влюбва в местния свещеник. Той не е безразличен към нея, но е неспособен да избере между църквата и чувствата, докато обстоятелствата не го принуждават да вземе решение.

Хървойе Хрибар е хърватски режисьор, роден в Загреб през 1962 г. Завършва телевизионна и кинорежисура в местната академия за кино и драма. Режисьор е на филмите „Хърватска катедрала“ (1992), „Пушка за упояване” (1997), „Какво е мъж без мустаци?“ (2005).

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДИ

Пула МКФ 2006 – награда на публиката, Награда за най-добра главна женска роля „Златна арена“ (Зринка Цвитешич), Награда за най-добра музика; Сараево МКФ 2005 – Награда на журито за най-добра актриса на Зринка Цвитешич.

Точно в 20.00 часа ще бъде официалното закриване на „Смешен филм фест 5“. Веднага след обявяването на наградените филми ще започне филмът на Уди Алън от 2012 г. „На Рим с любов“, който е копродукция на САЩ, Италия и Испания, с продължителност 112 мин. и е последното ни предложение от модул Световен екран в рамките на това издание. Сценарист на лентата е Уди Алън, оператор Дариус Конджи, а в ролите ще видим Уди Алън, Пенелопе Крус, Джеси Айзенбърг, Алек Болдуин и Роберто Бенини.

kinopoisk.ru

Възрастна американска двойка лети за Рим, за да се срещне с годеника на дъщеря си, но невротичният баща на момичето – диригент по професия, не харесва младежа. Антонио, италианец от провинцията, пристига в Рим със съпругата си, като се надява да впечатли роднините си, но се озовава в компанията на проститутка, която иска да изпълни всяко негово желание. Междувременно животът на местен мъж се обърква, когато тълпа хора го взима за филмова звезда. А един архитект на средна възраст преживява най-романтичното приключение в живота си, докато е на почивка във Вечния град.

Уди Алън е роден на 1.12.1935 г. в Бруклин, Ню Йорк. Работи като сценарист, актьор и режисьор повече от 60 години. Режисирал е над 50 филма, сред които „Син жасмин” (2013), „На Рим с любов” (2012), „Полунощ в Париж” (2011), „Вики, Кристина, Барселона” (2008), „Куршуми над Бродуей” (1994), „Хана и нейните сестри” (1986), „Пурпурната роза от Кайро” (1985), „Ани Хол” (1977), „Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но сте се страхували да попитате” (1972), „Вземи парите и бягай” (1969).

Цената на билета е 2 лв. Касата на зала „Възраждане” ще работи на 27 октомври от 17.00 до 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица