Свържи се с нас

Новини

Тунелът под Шипка не бил приоритет на ОП „Транспорт“ в началото на мандата

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Като член на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г., областният управител Николай Григоров е направил всичко възможно проектът за Западния обходен път на Габрово, с тунел под Шипка, да влезе като приоритет сред обектите за следващия планов период 2014 – 2020. Тунелът е приоритет, което губернаторът на Габрово счита като успех, тъй като по думите му в началото на мандата не било никак сигурно, че проектът ще продължи да бъде приоритетен пред оперативната програма.

Това стана известно от изявление на Николай Григоров, дадено пред габровските медии, по отношение на свършеното дотук от него и неговия екип за периода 20.06.2013 г. – 10.08.2014 г. „Направих всичко в правомощията ми този проект да влезе и той влезе сред приоритетите на оперативната програма за следващия програмен период. Категорично той фигурира там“, заяви областният управител.

Пред местните журналисти Григоров изнесе още информация по отношение на предприетите дейности за подкрепа на реализиране на  инфраструктурни проекти на територията на област Габрово, като припомни за цялостното завършване на пътя Габрово – Трявна, пътя Севлиево – Малък Вършец, реконструкцията на бул. „Трети март“ в Габрово и обхода село Поповци, чието окончателното въвеждане в експлоатация ще се състои след приключване на отчуждителната процедура в сервитута на пътя.

Областният управител информира и за предприетите редица мерки за усъвършенстване на ВиК сектора на територията на областта в две основни направления – осъществяване на реформа на ВиК сектора и подобряване на качеството на ВиК услугите и поддържане на ВиК системите, обслужващи населените места и Подкрепа на дейностите за борба с безводието.

По отношение на яз. „Христо Смирненски” е изработен проект, приет на технически експертен съвет през 2013 г. и е избран вариант за възстановяване на  надградената стоманобетонова част на стената, като предстои издаване на разрешение за строеж и извършване на строителни дейности по рехабилитация. Към момента се подържа водно ниво да установените дефекти на стената.

Относно яз. Нейковци Николай Григоров припомни, че на 18 март тази година бе подписан договор за обследване на строителната площадка, изготвяне на технически проект и тръжна документация за строителство, а хидровъзел „Мокра Бяла”- включен е в средносрочната инвестиционна програма на РГП за обособена територия на ВиК „Бяла” ЕООД.

Пред медиите губернаторът съобщи кои са обектите, със осигурено финансиране. „За реализиране захранването на севлиевското село Буря, с вода от водонапорен водопровод през с. Гостилица от яз. „Йовковци” е необходимо да се изгради водопровод с дължина 4 500 м., на стойност около 170 000 лв. Строителството на такъв водопровод може да се реализира само въз основа на одобрен проект и разрешение за строеж. За тази цел са осигурени средствата. за проектиране на трасе и проект за оборудване на изградената помпена станция в размер на 50 000 лв. през 2014г. след посещението на министъра на регионалното развитие.

Реконструкция на съществуващ водопровод за селата Войново, Поповци Рачевци, Гергини, Янковци, Николчевци, Стоевци, Михайловци, Райновци, Смиловци, Драгиевци, Гъбене, Новаковци, Драгановци – осигурените средства са в размер на 1 000 000 лв. Предстои провеждане на процедури по ЗОП.“

През отчетения период, всяка година са били извършвани проверки (есен 2013г. и пролет 2014г.) на потенциално опасните язовири разположени на територията на област Габрово. В резултат на извършена проверка, са били издадени 2 Заповеди за предприемане на  конкретни действия и набелязани мерки за изпълнение/започване незабавно източване на 5 язовира, непрекъснато наблюдение на други 2, ежедневен обмен на информация за състоянието на всички водни обекти и др. „През м. юни тази година се извърши една извънредна проверка във връзка с постъпило искане от Напоителни системи ЕАД, гр.Плевен, след което бяха направени конкретни предписания за функционирането язовир „Богатово““, каза още Николай Григоров.

За отчетния период, прилагайки стриктно Закона за защита при бедствия, Областна администрация – Габрово във взаимодействие с кметовете на общини и другите териториални звена на министерствата и ведомствата, е създала необходимата организация за успешно изпълнение на задачите, гарантиращи провеждането на адекватен кризисен мениджмънт на територията на областта.

„В качеството ми на Ръководител на областния щаб за координация на спасителни и неотложни аварийно – възстановителни работи /СНАВР/ и в съответствие с разпоредбите от Закона за защита при бедствия осъществявах непосредствен контрол за законосъобразност на исканията за финансиране на обекти, отправяни до МКВПМС от кметовете на общини и ръководителите на ведомства и териториални структури. След проведените проучвания за причините и обстоятелствата, довели до влошените експлоатационни състояния на обектите и щателни проверки на проектните документации, от специално назначени комисии бе констатирано, че в почти всички случаи изложеното, кореспондира с описаните обстоятелства в исканията за финансиране и обуславя тяхната целесъобразност. През отчетния период са постъпили общо 17  искания за финансиране от МКВП“, допълни към казаното областният управител.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Прокуратурата поиска „задържане под стража“ за издирван италианец

Окръжната прокуратура в Габрово внесе искане в Окръжен съд – Габрово за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на италиански гражданин, обявен за международно издирване, с цел арест и предаване (екстрадиция).

42-годишният италианец, който продължително пребивава в страната ни, бе задържан в Севлиево, след като бе установено, че се издирва.

Европейската заповед за арест е издадена от съда в италианския град Бреша, за причиняване на тежка телесна повреда, в съучастие с други лица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

АПИ удължи срока на търга за тунела под Шипка

Агенция „Пътна инфраструктура“ удължи срока за подаване на оферти за избор на изпълнител на тунела под Шипка с три месеца, до 9 април. Причината за това са поискани допълнителни разяснения от потенциалните кандидати за изграждане на съоръжението под Стара планина, свързващо Северна и Южна България.

В средата на януари изтече крайният срок за подаване на оферти за строителство на тунела под Шипка. Същият ден обаче Агенция „Пътна инфраструктура“ реши да отложи събирането и отварянето на предложения.

Според информация на сайта на Агенцията причината за това е, че кандидатите са поискали разяснения по условията на процедурата и те не могат да бъдат представени преди крайния срок за офертите.

снимка: Агенция „Пътна инфраструктура“, Архив

Ще припомним, че стойността на обществената поръчка е 267 225 010 лв. без ДДС. Предвижда се изграждането на участък с дължина 10,553 км, от които 7,6 км са ново строителство, а 2,9 км са реконструкция на съществуващия път Габрово – Казанлък, както и 5 тунела с обща дължина 4,011 км.

Тунелът под „Шипка“ ще е с дължина 3,22 км. Останалите 4 тунели са по-малки – съответно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Ще бъдат построени още 6 моста и 1 подлез, 12 бр. армирани насипи, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и т.н.

Тунелът под вр. Шипка ще се намира на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната в област Стара Загора.

снимка: Община Габрово, Архив

Той ще бъде с две ленти за движение по 3,75 м, две водещи ивици по 0,50 м и два тротоара по 0,85 м. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 1 280 календарни дни или близо 3 години и половина.

Maщaбният пpoeкт зa изгpaждaнe нa Oбxoдния път нa Гaбpoвo, вoдeщ към бъдeщия тyнeл пoд Шипĸa, e paздeлeн нa 5 eтaпa и ce изпълнявa в двe фaзи.

В заключителен етап е пъpвaтa фaзa, кoятo включвa cтpoитeлcтвoтo нa 4 yчacтъкa oт oбeктa и eтaпнa вpъзкa, c oбщa дължинa 23,25 ĸм. Bтopaтa фaзa oбxвaщa cтpoитeлcтвoтo нa пeтия yчacтък oт обxoда нa Гaбpoвo, вĸлючитeлнo и нa тyнeлa пoд Шипĸa.

снимка: Агенция „Пътна инфраструктура“, Архив

Предвижда се проектът „Проектиране и строителство на обект: „Обход на гр. Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, включително тунел под връх Шипка“ да бъде предложен за финансиране от бъдещата Оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Тунелът ще е възлова точка при движението в посока Север – Юг и чрез него ще се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България.

Основните транспортни направления, които ще обслужва са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

До дни първата вендинг машина за лекарства ще „продава“ в Севлиево

До края на тази седмица в Севлиево ще заработи единствената засега вендинг машина за лекарства, съобщи електронното местно издание sevlievo-online.com. Тя е позиционирана в ж.к. „Д-р Атанас Москов“ и от нея севлиевци ще могат да купуват лекарства от първа необходимост, които се продават без рецепта.

Като начало машината ще бъде заредена с 27 артикула. Сред тях ще бъдат обезболяващи, прахчета за облекчаване на грипни и простудни състояния, малко превързочни материали. Асортиментът няма да бъде един и същ, а ще се определя според търсенето и преценката на фармацевта в аптеката, към която е свързан автомата.

Вендинг мащината за лекарства е единствената засега в региона и на практика замества дългогодишната липса на денонощна аптека в Севлиево. Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица