Свържи се с нас

Новини

Тунелът под Шипка не бил приоритет на ОП „Транспорт“ в началото на мандата

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Като член на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г., областният управител Николай Григоров е направил всичко възможно проектът за Западния обходен път на Габрово, с тунел под Шипка, да влезе като приоритет сред обектите за следващия планов период 2014 – 2020. Тунелът е приоритет, което губернаторът на Габрово счита като успех, тъй като по думите му в началото на мандата не било никак сигурно, че проектът ще продължи да бъде приоритетен пред оперативната програма.

Това стана известно от изявление на Николай Григоров, дадено пред габровските медии, по отношение на свършеното дотук от него и неговия екип за периода 20.06.2013 г. – 10.08.2014 г. „Направих всичко в правомощията ми този проект да влезе и той влезе сред приоритетите на оперативната програма за следващия програмен период. Категорично той фигурира там“, заяви областният управител.

Пред местните журналисти Григоров изнесе още информация по отношение на предприетите дейности за подкрепа на реализиране на  инфраструктурни проекти на територията на област Габрово, като припомни за цялостното завършване на пътя Габрово – Трявна, пътя Севлиево – Малък Вършец, реконструкцията на бул. „Трети март“ в Габрово и обхода село Поповци, чието окончателното въвеждане в експлоатация ще се състои след приключване на отчуждителната процедура в сервитута на пътя.

Областният управител информира и за предприетите редица мерки за усъвършенстване на ВиК сектора на територията на областта в две основни направления – осъществяване на реформа на ВиК сектора и подобряване на качеството на ВиК услугите и поддържане на ВиК системите, обслужващи населените места и Подкрепа на дейностите за борба с безводието.

По отношение на яз. „Христо Смирненски” е изработен проект, приет на технически експертен съвет през 2013 г. и е избран вариант за възстановяване на  надградената стоманобетонова част на стената, като предстои издаване на разрешение за строеж и извършване на строителни дейности по рехабилитация. Към момента се подържа водно ниво да установените дефекти на стената.

Относно яз. Нейковци Николай Григоров припомни, че на 18 март тази година бе подписан договор за обследване на строителната площадка, изготвяне на технически проект и тръжна документация за строителство, а хидровъзел „Мокра Бяла”- включен е в средносрочната инвестиционна програма на РГП за обособена територия на ВиК „Бяла” ЕООД.

Пред медиите губернаторът съобщи кои са обектите, със осигурено финансиране. „За реализиране захранването на севлиевското село Буря, с вода от водонапорен водопровод през с. Гостилица от яз. „Йовковци” е необходимо да се изгради водопровод с дължина 4 500 м., на стойност около 170 000 лв. Строителството на такъв водопровод може да се реализира само въз основа на одобрен проект и разрешение за строеж. За тази цел са осигурени средствата. за проектиране на трасе и проект за оборудване на изградената помпена станция в размер на 50 000 лв. през 2014г. след посещението на министъра на регионалното развитие.

Реконструкция на съществуващ водопровод за селата Войново, Поповци Рачевци, Гергини, Янковци, Николчевци, Стоевци, Михайловци, Райновци, Смиловци, Драгиевци, Гъбене, Новаковци, Драгановци – осигурените средства са в размер на 1 000 000 лв. Предстои провеждане на процедури по ЗОП.“

През отчетения период, всяка година са били извършвани проверки (есен 2013г. и пролет 2014г.) на потенциално опасните язовири разположени на територията на област Габрово. В резултат на извършена проверка, са били издадени 2 Заповеди за предприемане на  конкретни действия и набелязани мерки за изпълнение/започване незабавно източване на 5 язовира, непрекъснато наблюдение на други 2, ежедневен обмен на информация за състоянието на всички водни обекти и др. „През м. юни тази година се извърши една извънредна проверка във връзка с постъпило искане от Напоителни системи ЕАД, гр.Плевен, след което бяха направени конкретни предписания за функционирането язовир „Богатово““, каза още Николай Григоров.

За отчетния период, прилагайки стриктно Закона за защита при бедствия, Областна администрация – Габрово във взаимодействие с кметовете на общини и другите териториални звена на министерствата и ведомствата, е създала необходимата организация за успешно изпълнение на задачите, гарантиращи провеждането на адекватен кризисен мениджмънт на територията на областта.

„В качеството ми на Ръководител на областния щаб за координация на спасителни и неотложни аварийно – възстановителни работи /СНАВР/ и в съответствие с разпоредбите от Закона за защита при бедствия осъществявах непосредствен контрол за законосъобразност на исканията за финансиране на обекти, отправяни до МКВПМС от кметовете на общини и ръководителите на ведомства и териториални структури. След проведените проучвания за причините и обстоятелствата, довели до влошените експлоатационни състояния на обектите и щателни проверки на проектните документации, от специално назначени комисии бе констатирано, че в почти всички случаи изложеното, кореспондира с описаните обстоятелства в исканията за финансиране и обуславя тяхната целесъобразност. През отчетния период са постъпили общо 17  искания за финансиране от МКВП“, допълни към казаното областният управител.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Нови четири площадки с подземни контейнери има вече Габрово

Published

on

Изградени са нови четири площадки с подземни контейнери в Габрово, а от понеделник, 28 септември, те ще могат да бъдат ползвани от гражданите. Така общият брой на подземните площадки в нашия град става шест. Новите подземни съоръжения за разделно събиране на отпадъци са разположени на ул. „Свищовска“ №81, ул. „Младост“ №5, №12 и №57.

На всяка от тях са поставени по три контейнера – два за рециклируеми отпадъци и един за биоразградими отпадъци. Вътрешността на всеки от новите съдове представлява специализиран чувал с обем от 3 куб. м., изработен от полиетилен с висока плътност, непозволяваща пропускане на течности и въздействие на атмосферните условия.

Контейнерите са на 2/3 от размера си вкопани в земята, като изхвърлянето на отпадъците става чрез капак с ръчно повдигане, разположен върху надземната част на съда. В приемното отделение на контейнерите е монтирано специално съоръжение, недопускащо директен достъп до съдържанието им, а затварянето на капака се осъществява с механизъм за плавно спускане. Видимата част на съдовете представлява метален корпус със стоманени секции, които освен чисто естетична функция, имат и важното предназначение да предотвратят злонамерени действия.

За ясното указване на вида отпадък, който трябва да се постави в съответния контейнер, върху надземната част на съдовете са поставени информационни стикери, а капаците са в съответните цветове – жълт за рециклируеми и кафяв за биоразградими отпадъци.

Новите подземни съоръжения са финансирани от бюджета на Община Габрово и са изработени от сръбската фирма „Корали“ ООД, избрана след процедура по ЗОП.

Подземните площадки осигуряват надеждното събиране на отпадъци, свеждат до минимум появата на неприятни миризми и предотвратяват разпиляването на отпадъци около съдовете. Наблюденията показват, че при подземните съдове, разделното събиране на отпадъци се осъществява с много по-високо качество и повече ангажираност от страна на жителите.

Община Габрово напомня, че разделното събиране на отпадъци е задължително, а поставянето на отпадъци извън съдовете за смет е забранено.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Оранжев код за силен вятър в събота за област Габрово

Published

on

Оранжев код за силен вятър е обявен за събота, 26 септември, за седем области в страната, сред които и Габрово. В районите, разположени в близост до Стара планина, ще духа бурен южен вятър, с пориви 24-27 м/сек.

Атмосферното налягане ще се понижи значително и ще е по-ниско от средното за месеца. Времето през следващото денонощие ще бъде динамично. През нощта ще се усили южният вятър и минималните температури ще са високи – предимно между 15° и 20°.

Ще бъде предимно ясно, но след полунощ облачността ще започне да се увеличава и до сутринта в Западна България ще е значителна.

Утре ще преобладава облачно и дъждовно време. На много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи от дъжд, в припланинските райони количествата ще са значителни и придружени с гръмотевици.

Ще има условия и за градушки. Почти без валежи ще бъде над североизточните райони от страната. Ще е ветровито с умерен и силен поривист вятър от южната четвърт. По северните склонове на планините поривите на вятъра ще достигат 24 -27 м/сек.

Максималните температури ще са в широки граници от 20° – 22° в Югозападна България до 30° – 32° на североизток. През нощта срещу неделя температурите ще започнат да се понижават. В планините няма да е подходящо за туризъм.

Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. В масивите от Западна и Централна България количествата ще са значителни и на места ще има и гръмотевици. Ще духа силен и бурен поривист вятър от южната четвърт.

По северните склонове на планините поривите ще достигат 24 – 27 м/сек. През нощта срещу неделя по най-високите части на Рила и Пирин дъждът ще премине в сняг.

*Автор на използваното изображение е Тодор Тодоров – фотограф, Фото „Спринт“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ден на отворените врати в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово

Published

on

Ръководството на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово организира Ден на отворените врати на 30 септември, сряда, от 11.00 до 16.00 ч.

Поканата е насочена към всички медицински специалисти, които проявяват професионален интерес към развитието на съвременната болничната помощ и предоставя възможност за запознаване на място с условията, дейностите, услугите и медицинските грижи, които предлага най-новото лечебно заведение в Габровска област.

За допълнителна информация:
тел. 066/990090
МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово гр. Габрово, бул. Трети март №9,
www.mbal-ivanrilski.com
e-mail: info@mbal-ivanrilski.com

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица