Свържи се с нас

Новини

Тунелът под Шипка не бил приоритет на ОП „Транспорт“ в началото на мандата

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Като член на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г., областният управител Николай Григоров е направил всичко възможно проектът за Западния обходен път на Габрово, с тунел под Шипка, да влезе като приоритет сред обектите за следващия планов период 2014 – 2020. Тунелът е приоритет, което губернаторът на Габрово счита като успех, тъй като по думите му в началото на мандата не било никак сигурно, че проектът ще продължи да бъде приоритетен пред оперативната програма.

Това стана известно от изявление на Николай Григоров, дадено пред габровските медии, по отношение на свършеното дотук от него и неговия екип за периода 20.06.2013 г. – 10.08.2014 г. „Направих всичко в правомощията ми този проект да влезе и той влезе сред приоритетите на оперативната програма за следващия програмен период. Категорично той фигурира там“, заяви областният управител.

Пред местните журналисти Григоров изнесе още информация по отношение на предприетите дейности за подкрепа на реализиране на  инфраструктурни проекти на територията на област Габрово, като припомни за цялостното завършване на пътя Габрово – Трявна, пътя Севлиево – Малък Вършец, реконструкцията на бул. „Трети март“ в Габрово и обхода село Поповци, чието окончателното въвеждане в експлоатация ще се състои след приключване на отчуждителната процедура в сервитута на пътя.

Областният управител информира и за предприетите редица мерки за усъвършенстване на ВиК сектора на територията на областта в две основни направления – осъществяване на реформа на ВиК сектора и подобряване на качеството на ВиК услугите и поддържане на ВиК системите, обслужващи населените места и Подкрепа на дейностите за борба с безводието.

По отношение на яз. „Христо Смирненски” е изработен проект, приет на технически експертен съвет през 2013 г. и е избран вариант за възстановяване на  надградената стоманобетонова част на стената, като предстои издаване на разрешение за строеж и извършване на строителни дейности по рехабилитация. Към момента се подържа водно ниво да установените дефекти на стената.

Относно яз. Нейковци Николай Григоров припомни, че на 18 март тази година бе подписан договор за обследване на строителната площадка, изготвяне на технически проект и тръжна документация за строителство, а хидровъзел „Мокра Бяла”- включен е в средносрочната инвестиционна програма на РГП за обособена територия на ВиК „Бяла” ЕООД.

Пред медиите губернаторът съобщи кои са обектите, със осигурено финансиране. „За реализиране захранването на севлиевското село Буря, с вода от водонапорен водопровод през с. Гостилица от яз. „Йовковци” е необходимо да се изгради водопровод с дължина 4 500 м., на стойност около 170 000 лв. Строителството на такъв водопровод може да се реализира само въз основа на одобрен проект и разрешение за строеж. За тази цел са осигурени средствата. за проектиране на трасе и проект за оборудване на изградената помпена станция в размер на 50 000 лв. през 2014г. след посещението на министъра на регионалното развитие.

Реконструкция на съществуващ водопровод за селата Войново, Поповци Рачевци, Гергини, Янковци, Николчевци, Стоевци, Михайловци, Райновци, Смиловци, Драгиевци, Гъбене, Новаковци, Драгановци – осигурените средства са в размер на 1 000 000 лв. Предстои провеждане на процедури по ЗОП.“

През отчетения период, всяка година са били извършвани проверки (есен 2013г. и пролет 2014г.) на потенциално опасните язовири разположени на територията на област Габрово. В резултат на извършена проверка, са били издадени 2 Заповеди за предприемане на  конкретни действия и набелязани мерки за изпълнение/започване незабавно източване на 5 язовира, непрекъснато наблюдение на други 2, ежедневен обмен на информация за състоянието на всички водни обекти и др. „През м. юни тази година се извърши една извънредна проверка във връзка с постъпило искане от Напоителни системи ЕАД, гр.Плевен, след което бяха направени конкретни предписания за функционирането язовир „Богатово““, каза още Николай Григоров.

За отчетния период, прилагайки стриктно Закона за защита при бедствия, Областна администрация – Габрово във взаимодействие с кметовете на общини и другите териториални звена на министерствата и ведомствата, е създала необходимата организация за успешно изпълнение на задачите, гарантиращи провеждането на адекватен кризисен мениджмънт на територията на областта.

„В качеството ми на Ръководител на областния щаб за координация на спасителни и неотложни аварийно – възстановителни работи /СНАВР/ и в съответствие с разпоредбите от Закона за защита при бедствия осъществявах непосредствен контрол за законосъобразност на исканията за финансиране на обекти, отправяни до МКВПМС от кметовете на общини и ръководителите на ведомства и териториални структури. След проведените проучвания за причините и обстоятелствата, довели до влошените експлоатационни състояния на обектите и щателни проверки на проектните документации, от специално назначени комисии бе констатирано, че в почти всички случаи изложеното, кореспондира с описаните обстоятелства в исканията за финансиране и обуславя тяхната целесъобразност. През отчетния период са постъпили общо 17  искания за финансиране от МКВП“, допълни към казаното областният управител.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Прибраха 18-годишен на ул.“Светло бъдеще“, заради марихуана

Полицията в Габрово установи и арестува 18-годишен младеж, заради притежание на наркотични вещества. Арестът му бил осъществен вчера, 11 декември, около 14.35 часа на улица „Светло бъдеще“ в Габрово.

Той бил задържан в хода специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества на територията на Габрово.

Местни криминалисти извършили проверка на пълнолетния габровец, като при процесуално-следствените действия установили, че той придобил и държи в себе си полиетиленова „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса.

Намереното вещество дало характерната реакция на „марихуана“ при направения на място полеви наркотест. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителен базар с изделия, изработени от потребителите на социални услуги

На 16 и 17 декември, понеделник и вторник, от 14.00 ч. до 19.00 ч., в търговски център на бул.“Могильов“ в Габрово, за пореден път ще се проведе Коледен благотворителен базар с изделия, изработени от потребителите на Дневен център за деца и младежи с увреждания, Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център за социална рехабилитация и интеграция, Дневен център за стари хора, Комплекс за социално-здравни услуги за деца и семейства и Център за обществена подкрепа SOS Детски селища.

Набраните средства ще бъдат използвани за терапия, лечение и подобряване условията на живот на деца и лица в неравностойно положение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Габрово чете с ученици

Ученици и учители четоха разказа „Шибил“ на Йордан Йовков и така отбелязаха седмицата на четенето в училище „Иван Вазов“ в Габрово.

снимка: Община Габрово

В урока се включи и кметът на града Таня Христова, а докато деца и възрастни четяха, на екрана в класната стая течеше филмът „Шибил“ от 1967 година, информираха от общинската администрация.

снимка: Община Габрово

Уникалният урок на седмокласниците започна с кратка история за писмеността и съответно четенето – от плочката от Градещница, обл. Враца /датирана около 5-то хилядолетие пр.н.е. и важен източник за историята на Европа в края на неолита /, през Месопотамия и Древен Египет, Древна Гърция, старобългарските текстове, съвременния език, та чак до емотиконите в днешни дни.

снимка: Община Габрово

В училището има обособен кът за четене и богата библиотека, а първокласниците се готвеха за посещение в детска градина, където да демонстрират какво са научили в първите месеци в училище.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица