Свържи се с нас

Новини

Тунелът под Шипка не бил приоритет на ОП „Транспорт“ в началото на мандата

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Като член на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г., областният управител Николай Григоров е направил всичко възможно проектът за Западния обходен път на Габрово, с тунел под Шипка, да влезе като приоритет сред обектите за следващия планов период 2014 – 2020. Тунелът е приоритет, което губернаторът на Габрово счита като успех, тъй като по думите му в началото на мандата не било никак сигурно, че проектът ще продължи да бъде приоритетен пред оперативната програма.

Това стана известно от изявление на Николай Григоров, дадено пред габровските медии, по отношение на свършеното дотук от него и неговия екип за периода 20.06.2013 г. – 10.08.2014 г. „Направих всичко в правомощията ми този проект да влезе и той влезе сред приоритетите на оперативната програма за следващия програмен период. Категорично той фигурира там“, заяви областният управител.

Пред местните журналисти Григоров изнесе още информация по отношение на предприетите дейности за подкрепа на реализиране на  инфраструктурни проекти на територията на област Габрово, като припомни за цялостното завършване на пътя Габрово – Трявна, пътя Севлиево – Малък Вършец, реконструкцията на бул. „Трети март“ в Габрово и обхода село Поповци, чието окончателното въвеждане в експлоатация ще се състои след приключване на отчуждителната процедура в сервитута на пътя.

Областният управител информира и за предприетите редица мерки за усъвършенстване на ВиК сектора на територията на областта в две основни направления – осъществяване на реформа на ВиК сектора и подобряване на качеството на ВиК услугите и поддържане на ВиК системите, обслужващи населените места и Подкрепа на дейностите за борба с безводието.

По отношение на яз. „Христо Смирненски” е изработен проект, приет на технически експертен съвет през 2013 г. и е избран вариант за възстановяване на  надградената стоманобетонова част на стената, като предстои издаване на разрешение за строеж и извършване на строителни дейности по рехабилитация. Към момента се подържа водно ниво да установените дефекти на стената.

Относно яз. Нейковци Николай Григоров припомни, че на 18 март тази година бе подписан договор за обследване на строителната площадка, изготвяне на технически проект и тръжна документация за строителство, а хидровъзел „Мокра Бяла”- включен е в средносрочната инвестиционна програма на РГП за обособена територия на ВиК „Бяла” ЕООД.

Пред медиите губернаторът съобщи кои са обектите, със осигурено финансиране. „За реализиране захранването на севлиевското село Буря, с вода от водонапорен водопровод през с. Гостилица от яз. „Йовковци” е необходимо да се изгради водопровод с дължина 4 500 м., на стойност около 170 000 лв. Строителството на такъв водопровод може да се реализира само въз основа на одобрен проект и разрешение за строеж. За тази цел са осигурени средствата. за проектиране на трасе и проект за оборудване на изградената помпена станция в размер на 50 000 лв. през 2014г. след посещението на министъра на регионалното развитие.

Реконструкция на съществуващ водопровод за селата Войново, Поповци Рачевци, Гергини, Янковци, Николчевци, Стоевци, Михайловци, Райновци, Смиловци, Драгиевци, Гъбене, Новаковци, Драгановци – осигурените средства са в размер на 1 000 000 лв. Предстои провеждане на процедури по ЗОП.“

През отчетения период, всяка година са били извършвани проверки (есен 2013г. и пролет 2014г.) на потенциално опасните язовири разположени на територията на област Габрово. В резултат на извършена проверка, са били издадени 2 Заповеди за предприемане на  конкретни действия и набелязани мерки за изпълнение/започване незабавно източване на 5 язовира, непрекъснато наблюдение на други 2, ежедневен обмен на информация за състоянието на всички водни обекти и др. „През м. юни тази година се извърши една извънредна проверка във връзка с постъпило искане от Напоителни системи ЕАД, гр.Плевен, след което бяха направени конкретни предписания за функционирането язовир „Богатово““, каза още Николай Григоров.

За отчетния период, прилагайки стриктно Закона за защита при бедствия, Областна администрация – Габрово във взаимодействие с кметовете на общини и другите териториални звена на министерствата и ведомствата, е създала необходимата организация за успешно изпълнение на задачите, гарантиращи провеждането на адекватен кризисен мениджмънт на територията на областта.

„В качеството ми на Ръководител на областния щаб за координация на спасителни и неотложни аварийно – възстановителни работи /СНАВР/ и в съответствие с разпоредбите от Закона за защита при бедствия осъществявах непосредствен контрол за законосъобразност на исканията за финансиране на обекти, отправяни до МКВПМС от кметовете на общини и ръководителите на ведомства и териториални структури. След проведените проучвания за причините и обстоятелствата, довели до влошените експлоатационни състояния на обектите и щателни проверки на проектните документации, от специално назначени комисии бе констатирано, че в почти всички случаи изложеното, кореспондира с описаните обстоятелства в исканията за финансиране и обуславя тяхната целесъобразност. През отчетния период са постъпили общо 17  искания за финансиране от МКВП“, допълни към казаното областният управител.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица