Свържи се с нас

Новини

Лъснаха редица нарушения след одита на „Българка“

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Редица нарушения са били констатирани след направения одит на Дирекция Природен парк „Българка“. Това стана известно от изявление на областния управител на Габрово Николай Григоров, дадено пред местните медии по повод резултатите от одитния доклад, извършен в парковата дирекция.

„Оказа се, че последните години там нещата са ставали непрозрачно и докладът констатира множество нарушения, които са се случили и за които някой трябва да носи отговорност. Този някой всички знаем кой е“, заяви Николай Григоров.

Тритомният одитен доклад, обхващащ периода от 1.01.2008 г. до 31.12.2013 г., включва доклад, констатации, приложения, таблици по различни конкурси, заповеди и др.

От казаното от Николай Григоров стана ясно, че има забавени плащания по сключени договори, при което са създадени рискове за плащане на неустойки. Нарушени са били процедури по конкурси, свързани с плана за управление на парка, има граждански договори, които според одита са неправомерно подписани. Създавани са документи с невярно съдържание. Допусната е йерархична зависимост между членове на комисии и избрани ръководители по 2 проекта.

Констатирани са били неправомерно сключени договори с изпълнители, на стойност по-висока от предварително определената в максималната стойност на доставката, излагащо на риск от неверифициране на разходи. При провеждане на определени процедури са създадени условия за тяхното манипулиране, като в един от конкурсите единствено фирмата, определена за изпълнител, е подала ценова оферта под максимално определената допустима стойност. В предварителната обява е била обявена стойност надвишаваща стойността по договора.

Не са съставяни протоколи за доставката на консумативи в офис техника. Според договора разплащане се дължи само за доставки, които са приети само с протокол от възложителя. Има несъответствия при приемането на офис техниката, т.е. определеното лице не е присъствало не приема на консумативите по договора.

Неправомерно са сключени договори за ръководител екип и не са били издавани заповеди за отпуск на служители, информира още областният управител. „Съществуват предпоставки за трудовите договори с някои от лицата, които са свързани по пряка линия, да са фиктивно сключени“, поясни още Григоров.

Неправомерно са залагани максимални стойности на поръчки по-високи от одобрените в бюджета на проекта, а избраните за изпълнители фирми са предложили ценови оферти равни на одобрените или значително по-високи, според според Николай Григоров поражда съмнение за манипулиране на процедурите.

Общото заключение на одита гласи, че финансовото управление на дейностите за изразходване средствата по програми, финансирани от ЕС, както и на бюджетните средства за съфинансиране по тези програми, не са в съответствие с приложимото законодателството и въведените процедурни правила и методики от МОСВ и ИАГ.

Съществуващите контролни процедури не осигуряват разумна увереност за законосъобразност на финансовата дейност на ПП „Българка“, каза в заключение Николай Григоров.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Изчезна катализаторът на кола пред блок Дунав

Published

on

Неизвестен извършител открадна катализаторът на кола, паркирана на обособен паркинг в района на блок Дунав в Габрово.

Престъплението е било извършено чрез използване на техническо средство за времето от 18.00 часа във вторник до около 07.30 часа в сряда, информираха от пресцентъра на полицията.

Собственик на автомобила е 45-годишен мъж от Габрово. По случая е образувано досъдебно производство, провеждащо се под надзора на прокуратурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Прибраха 18-годишен габровец заради канабис

Published

on

Полицията в Габрово установи и арестува 18-годишен местен жител, заради притежанието на наркотични вещества.

По информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово той бил арестуван вчера, 3 юни, около 15.20 часа на ул.“Трети март“ в хода на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества на територията на Габрово.

Полицейски служители извършили проверка на 18-годишния криминално габровец. При извършените процесуално-следствени действия те установили, че той придобил и държи в себе си полиетиленова „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса.

Тя реагирала на наркотичното вещество канабис при проведения на място полеви наркотест. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Арбористи работиха по ясен в Градинката с мечето (снимки)

Published

on

снимка: Община Габрово

Днес, 4 юни, арбористи работиха в Габрово и направиха пълна диагностика на един ясен в Градинката с мечето, съобщиха от местната общинска администрация.

снимка: Община Габрово

Те предадоха част от своите знания на специалистите от отдел „Озеленяване“ към Общинско предприятие „Благоустрояване“ и дадоха съвети за още няколко дървета в градска среда.

снимка: Община Габрово

Арбористът е специалист, който поддържа и се грижи за дърветата в градска среда. Често използва алпинистко оборудване, което му позволява да достигне до много високите части, да огледа добре короната и да диагностицира евентуални проблеми.

снимка: Община Габрово

Арбористите разчитат езика на дърветата и със специална техника – резистограф и импулсен томограф, която им помага при диагностицирането на болести, дефицит на химични елементи, наличие на паразити, гниене и други.

снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица