Свържи се с нас

Новини

РОКС на НПО – Габрово искат промяна и допълнение на ИК

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved, Архив

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved, Архив

РОКС – НПО в град Габрово инициира и предлага на обществеността предложения за допълнение и изменение на Избирателния кодекс в Република България. Според тях исканите промени са необходими и мотивирани от желанието на българските граждани за промяна в политическата система и начина на нейното формиране.

Гражданите могат да подкрепят предложенията, ако са съгласни с тях, като се подпишат под тях в приемната на ГД „ДНЕС“ в Габрово на пл.“Първи май“ №1в. Същата работи всеки ден от 12.00 до 17.00 ч. Инициативата ще бъде разширена и в други областни градове, след което чрез присъствието на ГД „ДНЕС“ в Народното събрание, предложенията и подписката ще бъдат внесени в съответната комисия за разглеждане и приемане.

Предложения:

1/ Подобряване системата на ЕСГРАОН. Това се налага с цел:
– Недопускане гласуването на „ мъртви души”;
– Ограничаване гласуването на едни и същи лица в различни избирателни райони;

2/ Въвеждане система на задължително гласуване за всички лица, имащи право на глас, като се предвиди санкция „глоба” за негласувалите.

Тази промяна ще осигури представителство на всички български граждани, имащи право на глас в изборните държавни органи и до голяма степен ще обезмисли изборната търговия.

3/ Да се въведе ограничение до два мандата при регистрация на кандидат-депутатите за Народно събрание в ЦИК.
Така ще се намали вероятността от срастване на определени хора с властта и ще ограничи външното корпоративно влияние върху народните представители.

4/ Да се предвиди задължителен тест за психическа годност при регистрация в ЦИК на: кандидатите за народни представители, членове на Европейския парламент, президент, вицепрезидент, кметове на общини и кметства, както и на общински съветници.

5/ Въвеждане на смесена система за избор на народни представители при формиране на Народно събрание – мажоритарна и пропорционална, като се намали броя на народните представители, съобразно броя на активно гласуващите избиратели.

6/ Въвеждане на по-висок праг за право на държавна субсидия за участвалите в изборите кандидати.
Този праг за Народното събрание да бъде / 3-5%/ от действително получените гласове за съответния независим кандидат или партия.

Държавната субсидия да се управлява от специализиран държавен орган, като за всеки кандидат или партия субсидията да се съхранява в специална набирателна сметка.Отпускането на средства от тази сметка да става само след представяне на безспорни доказателства за действително направените разходи за срещи с избиратели, предизборна кампания и други лимитивно посочени в закона дейности.Контрола върху управлението на тези средства да се извършва ежегодно от Сметната палата и да се публикува електронно.

7/ Да се въведе образователен ценз за упражняване правото на глас, като право на глас да имат лицата, завършили минимум основно образование.

Към настоящия момент по Конституция училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително / чл.53 ал.2/, но това само теоретично означава основно образование. Причината за това е, че едно лице може да е навършило 16-годишна възраст, но да няма дори начално образование.

Целта на това предложение е: освен минималната психофизическа зрялост с навършване на пълнолетие / 18 години / е необходимо избирателят да притежава минимална образователна зрялост.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Комисията за борба с корупцията с изнесена приемна в Габрово и Дряново

Published

on

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 44-то Народно събрание ще проведе изнесена приемна в Габрово на 13 юли, понеделник.

От 10.30- до 12.30 часа в залата на първия етаж на Община Габрово експертите към Комисията ще отговарят на въпроси и сигнали на граждани.

По-късно през деня приемна ще се проведе и в Дряново. Началният час е 14.30, в сградата на Общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разрешиха провеждането на съботния пазар, но на ново място (обновена)

Published

on

Провеждането на съботния пазар в Габрово е разрешено. Той ще се проведе на ул.“Д.Л.Заменхоф“, в участъка от Търговска база до магазин от голяма търговска верига, а не както досега на ул.“Свищовска“.

Това стана ясно след проведеното днес, 10 юли, следобедно заседание на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на КОВИД – 19. Мястото осигурява оптимално спазване на всички противоепидемични мерки. Участъкът ще бъде затворен за движение на автомобили от 06.00 часа до 14.00 часа в съботния ден, 11 юли.

Община Габрово призовава всички търговци на седмичния пазар за промишлени стоки тип „битак“, на фермерския пазар, на Централния кооперативен пазар и пазар Шиваров мост да спазват строго необходимите противоепидемични мерки и да носят предпазни маски и ръкавици.

Посетителите на всички пазари на територията на общината трябва да избягват струпванията, да спазват необходимата физическа дистанция и да носят предпазни маски и ръкавици.

Кризисният щаб предлага още на кметовете на общините в област Габрово при провеждане на кооперативни пазари, фермерски пазари, стокови тържища и пазари тип „битаци“ до 15 юли, същите да се провеждат при строго спазване на противоепидимичните мерки, указани от министъра на здравеопазването.

Трябва да се спазва поточност на движението, разстояние от минимум 2 метра между търговските маси, а дистанцията между клиентите да от 1,5 метра, като е препоръчително носене на лични предпазни средства /маски/ от купувачи и продавачи.

Щабът реши още, че в периода от 10 до 12 юли, включително, на територията на област Габрово се допуска провеждането на предварително организираните групови празненства – сватби, кръщенета и други семейни празненства, с над 30 присъстващи, но при стриктно изпълнение на всички противоепидемични изисквания, посочени в заповедта на министъра на здравеопазването от 9 юли.

*Публикуваната информация е актуализирана в 18.10 часа*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Дъжд от голове в мачовете от 20-я кръг на Неделната по футбол

Published

on

Истински дъжд от голове се изля в неделния следобед, когато се изиграха мачовете от 20-я кръг на Английската неделна лига на Габрово.

Той започна с дербито между „Палаузово БТ“ и „Копакабана“. Двата отбора изиграха красив и динамичен мач, в който постоянно се догонваха в резултата. В крайна сметка, с два късни гола, „Копакабана“ изтръгна успеха с 4:3. Два гола за победителите отбеляза Пламен Меразов, а по един вкараха Ивелин Димитров и Даниел Христов. За „палаузовци“ на два пъти се разписа Николай Стоянов, а веднъж Мартин Иванов.

Във втората среща, тимът на „Мърси“ записа убедителна победа над „Идеал Стандарт Видима“, с 14:4. Павел Йорданов и Станислав Димов се разписаха по четири пъти, Цветан Енчев отбеляза хеттрик, два гола добави Божидар Василев, а веднъж вкара и Боян Димов. За „севлиевци“ два гола вкара Симеон Иванов, а по веднъж точни бяха Тихомир Мангелов и Александър Тодоров.

В третата среща, лидерите от „Ресторант Еделвайс“ също бяха убедителни и надиграха „Рио“ с 16:3. Впечатляващите тринадесет гола отбеляза Иван Лесев, два добави Милен Панчев, а един Димитър Христов. За „Рио“ два гола вкара Мартин Ширтев, а един Васил Цвятков.

В последната среща за деня, „ФК Орлите“ поведе рано срещу „Pasta Gabrovo“, с гол на Йоан Василев, но допусна късен обрат и загуби с 1:2. Головете за победителите отбелязаха Румен Радков и Ивелин Павлов.

В класирането лидер е „Ресторант Еделвайс“ с 46 т., пред „Копакабана“ с 44, „Мърси“ с 40, „Палаузово БТ“ с 37 т., „Pasta Gabrovo“ с 34 т., „ФК Орлите“ – 21 т., „Идеал Стандарт Видима“ е с 9 т. и „Рио“ с 3 т.

При голмайсторите далеч напред се откъсна Иван Лесев от „Ресторант Еделвайс“ с 45 гола, пред Павел Велчев от „Палаузово БТ“ с 29, Христо Минчев от „Pasta Gabrovo“ с 27 гола, Павел Йорданов от „Мърси“ с 23 гола, Андриян Христов от „ФК Орлите“ с 22 гола и др.

Тази неделя, 12 юли, в 10,30 часа започват мачовете от 21 кръг на АНЛ – Габрово. След последната заповед на министъра на здравеопазването, БАМФ призовава всички състезатели да идват сами на игрището за минифутбол, без приятели, приятелки, съпруги и деца, за да спазим всички необходими предписания за безопасност.

Пристигането на терена е необходимо да става непосредствено преди срещата, а напускането да е веднага след нея. БАМФ благодари за разбирането на всички състезатели.

Ето и програмата за 21 кръг:
10:30 КОПАКАБАНА – Pasta Gabrovo
11.30 Рио – Палаузово БТ
12:30 Мърси – Ресторант Еделвайс
13:30 ФК Орлите – Идеал Стандарт Видима

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица