Икономика, Новини|12.06.2014 13:31

Народът продължава да обеднява

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

България е втора в Европейския съюз по ръст на населението, изпаднало в сериозни материални затруднения през 2013 г., сочат предварителните оценки на Евростат, информираха от Аргументи БГ. Същевременно страната ни запазва първата си позиция в ЕС по дял на населението, живеещо в материални лишения, показват още данните.

През миналата година делът на българите, които изпитват материални лишения, е нараснал до 45,9%, показват още данните на европейската статистика. През 2012 г. делът на населението, което е изпитвало материални затруднения, е бил 44,1%, а през 2011 г. – 43,6%. Същевременно графика на Евростат разкрива, че за една година делът на населението у нас, което не може да посрещне извънредни разходи, е намалял от над 70 на сто до под 70 на сто. Подобна е и тенденцията при дела на българите, които не могат да си позволят да отидат на едноседмична почивка.

Увеличава се обаче делът на гражданите, които нямат месо или риба на трапезата си всеки втори ден от седмицата до малко над 50 на сто. От Евростат все още не са направили оценка на дела на населението на целия ЕС, живеещо в материални лишения, за 2013 г. За 2012 г. обаче средното равнище за ЕС е 9,9%, а за 2011 г. – 8,9%, като увеличението се определя от кризата и икономическите проблеми в Европа като цяло. Най-нисък дял на населението, което живее в материални лишения, е отчетен в Швейцария, Люксембург и Швеция, а най-висок, освен в България и в Румъния. Най-засегнати от материални затруднения са самотни родители с деца, както и домакинствата с повече от три деца.

Евростат определя хората като живеещи в сериозни материални лишения, когато не могат да си позволят или изпитват трудности да плащат наем или ипотека, както и комуналните сметки, и да обслужват кредитите си, те не могат да отидат на почивка за една седмица или да консумират месо и риба всеки втори ден от седмицата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар