Свържи се с нас

Икономика

Повече от половината българи живеят в материални лишения

Най-нисък риск от бедност съществува за жителите на Швейцария, Исландия, Швеция и Люксембург по около 1 на сто

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

В България делът на хората, които живеят в материални лишения, е най-висок в Европа – 60%, като след нас се подреждат Латвия – 49% и Румъния – 48%. Това сочи изследване на Евростат за хората в риск от бедност или социално изключване в ЕС, цитирани от Аргументи БГ.

В първата десетка на страните от ЕС-27, чиито граждани влизат в риск от бедност или социално изключване, са още Унгария (42 на сто), Латвия (38 на сто), Гърция (30 на сто), Полша и Кипър (28 на сто), Италия и Словакия (24 на сто).

Най-нисък риск от бедност съществува за жителите на Швейцария, Исландия, Швеция и Люксембург по около 1 на сто, тоест един на всеки сто жители в тези страни живее в риск от бедност или материални лишения.

Според европейската статистика – един на всеки шест жители на ЕС живее в материални лишения. Като цяло в ЕС делът на хората, които живеят бедно, се увеличава през 2011 година с 0.5 на сто до18%, като половината от тях – 8.8 на сто – са в състояние на тежки материални лишения.

Най-значителен ръст на хора, които изпадат в подобно положение, е отчетен в Италия – 4.3 процентни пункта, Латвия – 4 процентни пункта, Гърция – 3.6 процентни пункта и Унгария – 1.5 процентни пункта.

Критериите, според които се определя жизненият статус на хората в ЕС, са дали могат да си купят кола; дали могат да си купят един цветен телевизор; дали могат да си позволят пералня; дали могат да позволят нормално отопление; невъзможност за едноседмичен годишен отпуск далече от дома; невъзможност да консумират месо, пиле или риба всеки втори ден; невъзможност за неочаквани финансови разходи; невъзможност за покупка на мобилен телефон; дали могат да си позволят да си набавят всички тези неща чрез покупка на изплащане или чрез кредит.

Според проучването на Евростат хората, които не могат да си позволят да плащат три от девет елемента за жизнен стандарт – се определят като хора, живеещи в материални лишения. Хора, които не могат да си позволят плащането на повече от три елемента, се считат заживеещи в силни материални лишения.

Данните показват още, че най-тежко нуждаещите се живеят в домакинства с един човек с деца (18.4 на сто), самотни жени-домакини (11.9 на сто), самотни мъже (11.5 на сто) и домакинства с двама възрастни и повече от три деца – 11.2 на сто.

Икономическото състояние на обществата в Италия, Испания и Гърция има най-голям принос за увеличаване броя на хората, които живеят в бедност или риск от социално изключване, отчита Евростат. В Италия хората, които са изпаднали в бедност, се е увеличил с близо 2.4 млн. души, в Испания – с близо 700 хиляди и в Гърция – с близо 370 хиляди.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица