Свържи се с нас

Новини

Сливането на училища ще предпази НУ „Св.св.Кирил и Методий” от закриване

Published

on

Архив © Copyright  — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Предложението за сливане на двете училища ще бъде внесено за гласуване на някоя от следващите сесии на Общинския съвет. Направи се опит да се политизира решението и затова го оттеглих, но рано или късно трябва да бъде гласувано. Това заяви кметът д-р Иван Иванов по повод решението му да оттегли от дневния ред точката за сливане на НУ „Св.св. Кирил и Методий” и Основно училище „Стефан Пешев”, информира Мирела Ганчева от местната общинска администрация.

Тенденцията за намаляване броя на децата от Севлиево, постъпващи ежегодно в I клас, през следващите 2 години е трайна и негативна – с по около 30 деца по-малко на година. Това е основният мотив общинската администрация да анализира състоянието на общинската училищна мрежа и да предложи действия, адекватни на ситуацията в общината.

Общественото мнение беше манипулирано и хората не успяха да разберат каква всъщност е целта на Община Севлиево – не да закрива училището, а да го предпази от бъдещо закриване, каза д-р Иванов.

Той коментира още, че съгласно заложените мерки по Програмата за оптимизиране на училищната мрежа в община Севлиево за периода 2007-2015 година, е предвидено да се приложат действия, свързани с преструктурирането на Начално училище „Св. св. Кирил и Методий”.

Това означава две неща съгласно Закона за народната просвета – или да се закрие, или да се слее с друго училище. Ние не искаме неговото закриване, категоричен е кметът. Най-благоприятният вариант за учениците, за техните родители и за педагогическия персонал, е преобразуването му чрез сливане с Основно училище „Стефан Пешев”.

По този начин сградният фонд ще се използва ефективно, ще се осигури оптимална среда за обучение, възпитание и спорт на учениците, а персоналът от двете училища ще се запази. При преобразуването чрез сливане трудово-правните взаимоотношения се запазват, докато при закриване се прекратяват.

Учениците ще продължат обучението си в съществуващите класове, а приемът в I клас ще бъде общ за преобразуваните училища. Училището не само няма да бъде закрито, а напротив ще бъде пълно с деца и то в подобрени условия за по-качествен учебен процес.

„Само за сравнение ще кажа, че през тази учебна година в НУ „Св.св. Кирил и Методий” е осъществен прием на ученици в първи клас, като са сформирани две паралелки с минимален брой ученици от по 16 деца. В хода на учебната година има ежемесечно движение на ученици, в резултат на което за определен период паралелките са маломерни – с по 15 ученика. Няколко последователни години в първи клас се записват деца на 6 години. За учебната 2013/2014 те са 6 и без тях паралелките не биха могли да се сформират. В подготвителната група към училището 8 от децата са на 5 години, което е предпоставка, при желание от страна на родителите, да бъдат записани в първи клас през следващата учебна година. Материалната база на училището е добра, има физкултурен салон и столова за хранене, а от 12 класни стаи за съществуващите паралелки се използват 8. Броят на учениците през 2013/2014 учебна година от I до IV клас е 159. В същото време в ОУ „Стефан Пешев” е налице тенденция за поддържане на постоянен брой ученици през годините. За учебната 2013/2014 г. обхванатите ученици в I до IV клас са 262. Част от учениците в начална степен се обучават в сградата на бившето Абаджийско училище, която разполага само с 6 класни стаи и няма физкултурен салон. Това е сериозен проблем и така децата не могат да спортуват през зимния сезон. Това не е добре за самите тях, а и затруднява учебния процес. И за да избегна всякакви спекулации, ще кажа, че ако се слеят двете училища, освободеният сграден фонд на бившето Абаджийско училище ще се използва за социалната услуга „Дневен център за възрастни хора с увреждания“, заявява кметът Иванов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Жива жена получи акт за собствената си смърт от чужбина

Районната прокуратура в Габрово установи фактите по отношение на жена, получила акт за собствената си смърт от Германия.

Published

on

Във връзка с постъпила жалба на жена, която се води починала, Районна прокуратура – Габрово, извърши проверка, която установи, че представените в Германия официални документи са неистински, ползвани са в чужбина и от лице, което е чужденец, поради което изпраща материалите по преписката по компетентност на Районна прокуратура – София.

Преписката в Районната прокуратура в Габрово е образувана по жалба на жена от Габрово, с инициали Я.Г., за това, че през декември 2019 г., след справка в НАП и Община Габрово установила, че се води като починала на 8 юни миналата година.

Актът за смърт от Община Габрово бил съставен въз основа на изпратено от Германия уведомление за смърт.

В жалбата си жената твърди, че никога не е пътувала извън България, но преди шест години, приятел на сина й, предложил да й осигури работа в Германия и по този повод й била издадена европейска здравна карта, която тя му изпратила в Германия, но не отишла да работи там.

При извършената, по разпореждане на прокуратурата проверка, било установено, че на 21 ноември м.г., от Генералното консулство на Република България в Мюнхен било получено в Община Габрово извлечение от акт за смърт на Я.Г., въз основа на който общинската администрация съставила акт за смърт жената, починала на 08.06.2019 г. в германския град Фрайбург.

От писмо на Дирекция „Консулски отношения“ към Министерство на външните работа на Република България било установено, че в Службата по гражданско състояние към общ. Фрайбург, лице с имена Н.Т., легитимирало се като дъщеря на Я.Г. е представило в болница лична карта и дубликат на удостоверение за раждане на Я. Г., във връзка с починало лице.

Установено било, че представената в Германия лична карта се различавала съществено от тази, която притежава Я.Г., а в представения дубликат на удостоверение за раждане има данни, които са различни от тези в актуалното удостоверение за раждане на Я.Г.

С оглед извода, че представените в Германия официални документи са неистински, ползвани са в чужбина от лице, което е чужденец, Районната прокуратура в Габрово изпраща материали по компетентност на Районна прокуратура – София.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Трявна отбеляза 147 години от гибелта на Васил Левски

Published

on

снимка: Община Трявна

Отбелязването на паметната годишнина по традиция започна с отслужване на панихида за Васил Левски – йеродякон Игнатий в храм „Свети Георги“, където Апостолът е пял при някои от идванията си в Трявна.

снимка: Община Трявна

Програмата продължи с шествие от църквата до Попангелова къща, в което се включиха и деца от детска градина „Светлина“.

снимка: Община Трявна

Поклонението по случай 147-мата годишнина от гибелта на българския национален герой Васил Левски се състоя пред Попангеловата къща, върху която е поставен барелеф на Апостола.

снимка: Община Трявна
снимка: Община Трявна

Именно тук Левски се е укривал при едно от идванията си в Трявна. За неговото дело, за неговия живот и подвиг разказа в своето обръщение кмета на Община Трявна Силвия Кръстева.

снимка: Община Трявна

Тя припомни колко важно е да пазим спомена за този герой, чието дело и слова са ни толкова необходими в днешно време.

снимка: Община Трявна

В програмата със своите затрогващи изпълнения се включиха ученици от СУ „Петко Рачев Славейков“ и ОУ „Проф. Пенчо Николов Райков“.

снимка: Община Трявна

С падане на колене и едноминутно мълчание бе почетена паметта на Апостола на Свободата.

снимка: Община Трявна
снимка: Община Трявна

След това присъстващите засвидетелстваха своето уважение и признателност към делото на Левски с поднасяне на цветя пред неговия барелеф.

снимка: Община Трявна
снимка: Община Трявна

Програмата завърши с почетен салют от членове на регионален клон „Капитан дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Иван Иванов и Здравка Лалева поднесоха цветя пред паметника на Апостола

Published

on

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов и председателят на Общинския съвет Здравка Лалева присъстваха в СУ „Васил Левски“, където поднесоха цветя пред бюст – паметника на Апостола на Свободата Васил Левски по повод навършването на 147 години от обесването му.

снимка: Община Севлиево

С патриотичен рецитал възпитаниците на училището пренесоха присъстващите в епохата, когато Дякон Левски е обикалял из страната, за да създава революционни комитети, които да планират и да извоюват свободата на Родината.

снимка: Община Севлиево

Учениците цитираха заветните му думи към поколенията, които и до днес отекват в сърцето и душата на всеки българин.

снимка: Община Севлиево

Възрожденски песни в чест на живота и саможертвата на Апостола изпълниха училищния двор на гимназията и възродиха неговия вечен образ – символ на висши ценности и свръхчовешки героизъм.

снимка: Община Севлиево

Присъстващите склониха глава и с едноминутно мълчане отдадоха почит пред Апостола на Свободата.

снимка: Община Севлиево

Честванията в рамките на патронния празник на училището по повод годишнината от гибелта на Васил Левски продължават в спортна зала „Дан Колов“ с благотворителен спортен празник „Лъвче – 2020“, а утре с тържествен концерт-спектакъл в Дом на културата „Мара Белчева“ от 10:30 часа.

снимка: Община Севлиево

В 12.15 часа ще се състои поклонение пред някогашния конак – последната спирка на Дякона, преди черното бесило в София.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица