Свържи се с нас

Новини

Сливането на училища ще предпази НУ „Св.св.Кирил и Методий” от закриване

Архив © Copyright  — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Предложението за сливане на двете училища ще бъде внесено за гласуване на някоя от следващите сесии на Общинския съвет. Направи се опит да се политизира решението и затова го оттеглих, но рано или късно трябва да бъде гласувано. Това заяви кметът д-р Иван Иванов по повод решението му да оттегли от дневния ред точката за сливане на НУ „Св.св. Кирил и Методий” и Основно училище „Стефан Пешев”, информира Мирела Ганчева от местната общинска администрация.

Тенденцията за намаляване броя на децата от Севлиево, постъпващи ежегодно в I клас, през следващите 2 години е трайна и негативна – с по около 30 деца по-малко на година. Това е основният мотив общинската администрация да анализира състоянието на общинската училищна мрежа и да предложи действия, адекватни на ситуацията в общината.

Общественото мнение беше манипулирано и хората не успяха да разберат каква всъщност е целта на Община Севлиево – не да закрива училището, а да го предпази от бъдещо закриване, каза д-р Иванов.

Той коментира още, че съгласно заложените мерки по Програмата за оптимизиране на училищната мрежа в община Севлиево за периода 2007-2015 година, е предвидено да се приложат действия, свързани с преструктурирането на Начално училище „Св. св. Кирил и Методий”.

Това означава две неща съгласно Закона за народната просвета – или да се закрие, или да се слее с друго училище. Ние не искаме неговото закриване, категоричен е кметът. Най-благоприятният вариант за учениците, за техните родители и за педагогическия персонал, е преобразуването му чрез сливане с Основно училище „Стефан Пешев”.

По този начин сградният фонд ще се използва ефективно, ще се осигури оптимална среда за обучение, възпитание и спорт на учениците, а персоналът от двете училища ще се запази. При преобразуването чрез сливане трудово-правните взаимоотношения се запазват, докато при закриване се прекратяват.

Учениците ще продължат обучението си в съществуващите класове, а приемът в I клас ще бъде общ за преобразуваните училища. Училището не само няма да бъде закрито, а напротив ще бъде пълно с деца и то в подобрени условия за по-качествен учебен процес.

„Само за сравнение ще кажа, че през тази учебна година в НУ „Св.св. Кирил и Методий” е осъществен прием на ученици в първи клас, като са сформирани две паралелки с минимален брой ученици от по 16 деца. В хода на учебната година има ежемесечно движение на ученици, в резултат на което за определен период паралелките са маломерни – с по 15 ученика. Няколко последователни години в първи клас се записват деца на 6 години. За учебната 2013/2014 те са 6 и без тях паралелките не биха могли да се сформират. В подготвителната група към училището 8 от децата са на 5 години, което е предпоставка, при желание от страна на родителите, да бъдат записани в първи клас през следващата учебна година. Материалната база на училището е добра, има физкултурен салон и столова за хранене, а от 12 класни стаи за съществуващите паралелки се използват 8. Броят на учениците през 2013/2014 учебна година от I до IV клас е 159. В същото време в ОУ „Стефан Пешев” е налице тенденция за поддържане на постоянен брой ученици през годините. За учебната 2013/2014 г. обхванатите ученици в I до IV клас са 262. Част от учениците в начална степен се обучават в сградата на бившето Абаджийско училище, която разполага само с 6 класни стаи и няма физкултурен салон. Това е сериозен проблем и така децата не могат да спортуват през зимния сезон. Това не е добре за самите тях, а и затруднява учебния процес. И за да избегна всякакви спекулации, ще кажа, че ако се слеят двете училища, освободеният сграден фонд на бившето Абаджийско училище ще се използва за социалната услуга „Дневен център за възрастни хора с увреждания“, заявява кметът Иванов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Голям пожар в Габрово (снимки)

Голям пожар избухна днес, 14 октомври, в квартал Недевци в Габрово. Запалила се е част от фабрика за производство и съхранение на бои, разредители и други, сигнализира до редакцията на „Габрово Нюз“ очевидец на случилото се. Пламъците лумнали следобед.

Веднага към мястото на огнената стихия се отзовали екипи на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Габрово, които незабавно започнали потушаването на разразилия се пожар.

снимка: Христина Колева, фейсбук „Похвалите и абсурдите на Габрово“

Издигащите се кълба дим от горящи бои можеха да бъде наблюдавани от различни точки на града, твърди нашият източник. Движението на автомобили в района беше преустановено от екипи на полицията, заради надвисналата опасност, сподели още той.

За щастие бързата реакция на габровските огнеборци е дала резултат и избухналият пожар е бил овладян. При изгасянето му пожарникарите са използвали и пяна.

снимка: Христина Колева, фейсбук „Похвалите и абсурдите на Габрово“

Движението на автомобили в района на запалилата се фабрика за бои е било възстановено.

Според неофициална информация на „Габрово Нюз“ при пожара няма човешки жертви и пострадали. Нанесени са единствено материални щети.

Извършен е оглед от криминалисти, разследващи причините за възникване на огнения ад. Работи се по всички версии. Процесуално – следствените действия текат и към настоящия момент.

Жителите на квартал Недевци негодуват от ситуацията. Те са притеснени, защото пожарът е замърсил района.

*Очаквайте още актуална информация по темата на по-късен етап.*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Михаела Цонева с титла на двойки в Истанбул

Пореден престижен успех през сезона постигна габровската тенис надежда Михаела Цонева, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

От ляво надясно: Михаела Цонева и Елена Кралева, снимка: sport-gabrovo.com

Състезателката на клуб „Кристи“ (Дряново) триумфира в надпреварата на двойки в турнира за юноши и девойки от пета категория на Международната федерация по тенис (ITF), проведен в Истанбул, Турция.

Михаела участва заедно с Елена Кралева от ТК „СА Несебър“. Цялата статия за успеха на габровския талант можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Приеми ме на село“ в „Национални дни за учене през целия живот“

Инициативата „Приеми ме на село“ бе част от изложението „Национални дни за учене през целия живот“. Форумът се проведе от 9 до 11 октомври от Министерство на образованието и науката, информираха от Община Габрово.

Националните дни за учене през целия живот се осъществяват по проекта „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, финансиран с подкрепата на Програмата на Европейския съюз в областта на образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм +”.

Община Габрово получи покана за участие на 10 октомври, за да представи инициативата Приеми ме на село като добра практика свързана с учене между поколенията, опазване и съхраняване на българските традиции и ценности.

снимка: Община Габрово

Проектът провокира голям интерес сред посетителите на изложението. Те имаха възможност да надникнат в света на „Приеми ме на село“. Да опитат уникалната баница с боб, да получат част от кулинарното наследство на нашите баби и да си поговорят с две от очарователните ни внучета на заем Никол и Теодора, възпитанички на Национална Априловска гимназия, които с радост и ентусиазъм разказваха за преживяванията и емоциите си по време на престоя им в селата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица