Свържи се с нас

Новини

„Майчина грижа“ кани на благотворителен концерт

Published

on

M.grijaБлаготворителен концерт за патронния си празник – Благовещение, организира женското благотворително дружество „Майчина грижа“. Тази година инициативата е за подпомагане на 36-годишния Пламен Войнов от Габрово. „Да изправим младия човек на крака!“ – е благотворителната идея на дружеството.

През август 2010 година Пламен остава инвалид след скачане в басейн. Той получава травми на главата и шията си и парализиране на четирите си крайника. Опериран е по спешност в Плевен, но оттогава е на легло без да може да се движи. От години той е бил на рехабилитация, която продължава със средства на семейството. Всичко, което са имали, е похарчено за желаното възстановяване на Пламен. Направена е консултация в клиника за възстановителна неврохирургия в Москва. Надеждата е, че ако бъдат присадени стволови клетки, Пламен може да се възстанови и да проходи. За целта обаче са нужни 37 хиляди евро – сума, която майката на Пламен (баща му е починал), останала без работа, няма откъде да намери.

Концертът, организиран от „Майчина грижа“ и читалище „Априлов-Палаузов“, е днес, 25 март, от 18:30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“. В събитието ще участват мъжкият хор на храм „Св. Троица“, вокална група при училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и читалище „Априлов-Палаузов“, възпитаници на Музикалното сдружение при читалището, цигуларят Христофор Михайлов и смесен хор „Априлов-Палаузов“. Входът ще е свободен, но в специални касички ще се събират пари за благотворителната кауза.

Средствата от концерта ще бъдат предоставени за лечението на Пламен, а от „Майчина грижа“ призовават габровци да помогнат с каквото могат като преведат пари на банковата му сметка BG08UBBS80021057428930, BIC – UBBS BGSF.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Музей „Етър“ и Музеят на Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество

Published

on

Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и Музеят на китайския град Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество. Това стана по време на Петата международна конференция с участието на градове, които са побратимени с Шаоксинг. Българската делегация е включвала представители на Община Габрово и културни институции, между които директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова.

В Китай определено има интерес към българската история и култура. По време на конференцията, в рамките на два практически модула, Елена Минковска е направила демонстрация за изработване на бижута и аксесоари от гайтан, изплетен в гайтанджийската одая в музей „Етър“. В работилниците са се включили и жени, и мъже, като всеки е имал възможност да създаде свое изделие, което да отнесе със себе си.

Музеят на Шаоксинг е общоисторически с много добър баланс при представяне на отделните експонати. Експозициите му са дело на различни специалисти, наети специално за целта – куратори, художници, дизайнери и др. Там се съхранява и показва на публиката арбалет на две хиляди години. Сувенирният магазин е малък и в него се влиза без багаж. Екипът на музей „Етър“ има намерение да отправи официална покана към зам.-директора на Музея на Шаоксинг за участие в церемонията по раздаване на наградите „Жива“, която ще се проведе в Габрово между 25 и 29 септември.

Зареди още

Икономика

Младежка трудова борса в Габрово

Published

on

Младежки център – Габрово и Бюро по труда отново се обединяват в събитие, посветено на младите хора и тяхното стъпване на пазара на труда. След като миналия месец организираха съвместно с Инспекция по труда събитие за разясняване на правата на младежите, които сега започват работа, сега целта е да се срещнат работодатели, които предлагат работа и стажове за лятото, с младежи, които искат да осмислят своята ваканция.

А защо не и лятната работа да се превърне в постоянна?! Събитието ще се състои на 19 юни, сряда, в 16.00 часа, в Ритуална зала на Община Габрово и е безплатно и за бизнеса, и за младежите.

Работодателите ще имат възможност да представят своите фирми с кратки презентации, а също така да направят свой щанд, на който да се срещнат и поговорят спокойно с младите хора, които имат интерес към работата, която предлагат.

Потвърдили до момента са фирмите: „Пластформ“, „Терахим“, „Про ЕООД“, „Хемус Турист“, Хотел „Боженци“, „Еврохим груп“, комплекс „Чукара“, Община Габрово, Център за подкрепа за личностно развитие „Кариерно ориентиране – Габрово“, Магазин 2+2, „Кауфланд“, „Хитачи Енерджи“.

Зареди още

Крими

Жена „захлеби“ почти минимална заплата, но не за дълго. Полицията я прибра!

Published

on

В рамките на няколко минути служители на габровската полиция установиха и задържаха жена, извършила кражба на пари.

Действията по разследването започнали снощи, малко преди 18.30 часа. Чрез спешния телефон 112 бил подаден сигнал, че неизвестно лице проникнало в незаключен апартамент в Габрово, откъдето извършило кражба на 850 лв.

В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни мероприятия в 18.40 часа полицаи арестували 26-годишната крадла.

По случая е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица