Свържи се с нас

Новини

Професията на учителя да стане държавно регулирана

Published

on

снимка: pmg-gabrovo.bg, Архив

снимка: pmg-gabrovo.bg, Архив

Професията „учител“ да стане държавно регулирана професия, предлага Министерството на образованието и науката в проект за Национална стратегия за развитие на педагогическите кадри -2014-2020 г., предадоха от БТА, цитирани от Аргументи БГ.

До 9 март 2014 г. всички заинтересовани могат да изразят становища, препоръки и бележки по проекта на стратегията, които ще бъдат взети под внимание преди проектът да бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет. Проектът на стратегията предвижда създаване на единна нормативна уредба за държавно регулиране на първоначалната подготовка, за продължаващата квалификация и за професионалното развитие на педагогическите кадри.

Включването на професията на учителя в Списъка на регулираните професии ще улесни мобилността на българските учители в ЕС. Регулирането на професията ще гарантира качеството на учителските компетенции на кандидатстващите да работят като учители в България чужди граждани, а българските учители ще бъдат защитени в условията на динамичния трудов пазар.

В проекта се посочва, че общият брой на педагогическите кадри в средното образование в началото на учебната 2013-2014 г., по данни на Центъра за информационно обслужване на образованието (ЦИОО) на МОН, е 89 748 души, от които 98,4 процента са заетите в обществения сектор на образованието, а 1,6 процента – в частния.

В сравнение с 2007 г. броят на педагозите намалява с 9132 души, или с 9,3 процента. Основни причини за намаляването на педагогическите кадри са по-малкото деца и ученици в образователната система – с над 7 процента, предизвикано от демографските фактори – намалена раждаемост през предходни периоди и външна миграция, както и от реформата в училищната мрежа.

По данни в периода 2007-2013 г. феминизацията на кадрите в учителската професия се задълбочава, като делът на жените от 84,4 процента за 2007 г. нараства на 86,3 процента. Има и ясно изразена тенденция на застаряване на педагозите, изразяваща се в бързо намаляване на младите кадри на възраст до 34 години и на увеличаване на педагозите на възраст 55 и повече години.

Относителният дял на младите кадри от 15 процента за 2007 г. намалява на 9,9 процента за 2013 г., а делът на кадрите на възраст 55 и повече години се увеличава значително, като нараства от 16,8 процента за 2007 г. на 29,3 процента за 2013 г. Педагозите на възраст от 35 до 54 години намаляват от 66 800 през 2007 г. на 54 000 през 2013 г., като относителното намаление на този дял спрямо общия брой на педагогическите кадри е със 7,4 процента.

В проекта на стратегията се отбелязва, че разпределението на кадрите по видове образователни институции не се променя съществено. Най-многобройни и през 2013 г. са педагозите в общообразователните училища – 55 500, в детските градини – 18 900, в професионалните училища и в училищата по изкуствата са 11 500, 1500 са педагозите в специалните училища, а най-малко са заетите в обслужващите звена.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Без дроновете по време на майските празници в Габрово

Published

on

*Използваното фоново изображение е на
Тодор Тодоров, фотограф.

Областната дирекция на МВР – Габрово съобщи, че се въвеждат ограничения при ползване на дроновете по време на майските празници в Габрово.

От полицията обръщат внимание още, че до тази мярка се прибягва с цел осигуряване безопасността на гражданите и на основание Наредба № Н-6 от 11 април 2023 г. за условията и реда за експлоатацията на безпилотни летателни системи и надзора над техните оператори и Делегиран регламент (ЕС) 2019/945 на Комисията от 12 март 2019 година относно безпилотните летателни системи и операторите от трети държави на безпилотни летателни системи, в периода от 17 до 19 май да не се управляват безпилотни летателни системи /дронове/ на местата, на които се събират множество хора.

Разрешава се единствено ползване на дронове от медиите, отразяващи събитието, и от организаторите на мероприятието.

Зареди още

Новини

АПИ обяви поръчка за надзор при укрепване на 5 свлачища в региона

Published

on

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа, сред които 5 в област Габрово.

Поръчката е разделена в 4 обособени позиции, като всеки участник в процедурата има право да подава оферта за максимум 2 позиции.

Регионалните пътища в нашия регион попадат в позиция 3. Тя е свързана с укрепване на свлачища на пътя Севлиево – Янтра – Скалско – Геша – Дряново, в участъци при 8-и км, 10-и км и 21 км.

Вторият обект е при 2-ри км на третокласния път Добромирка – Вишовград – Бяла Черква – Павликени – Батак – Караисен – Алеково – Царевец – Свищов.

Третият е за свлачището на път Граница Ловеч – Кръвеник – Стоките – Батошево, в района на с. Селище /при 11 км/.

Четвъртият обект е за надзор при укрепване на проявени деформации на пътното платно на пътя Габрово – Шипка – Казанлък, а петият е за свлачището при 13-ти км на път III-4404 Габрово – Трънито – Дебел дял – Музга – Гъбене.

Индикативната ѝ стойност на обществената поръчка за строителен надзор при укрепване на 15-те свлачища по републиканската пътна мрежа е 3 723 373 лева, без ДДС. Кандидатите могат да подават оферти до 13 юни т. г.

Зареди още

Новини

Горски срещи тази неделя на Градище

Published

on

Градищенски мегдан, с подкрепата на „Гарант имоти“, ще зарадва габровци и гости на града и този уикенд на Градище. Горските срещи продължават, както всяка неделя, с начален час 11.00. Този път ви каним с голяма компания – там ще ви очакват ФТФ „Боженци“ и танцов клуб „Боженци“ , които ще отправят своите фолклорни предизвикателства към вас и ще ви поканят да поиграете заедно, да научите нещо ново и да премерите сили и въображение в народните хора. Имаме и специални малки гости на поляната – децата от група „Звезда“ и ВГ „Зеленика“ към Детска градина „Младост“. Те ще покажат какво са научили и колко много талант носят в себе си.

Градищенският мегдан е една от Горските срещи, които вече се превърнаха в неделна традиция. Гостували са ни много габровски състави и състави от страната, за да покажат хората от своя край и да споделят любовта си към народните танци. Не е нужно да сте професионалист, дори не е нужно да имате начални умения, защото на мегдана има място за всички – и за начинаещите, и за майсторите. Важно е да обичате народните танци и да имате готовност да почувствате ритмите и да им оставите да движат кръвта.

„Горски срещи на Градище“ са инициатива на фондация „От БГ“, които всяка неделя организират безплатни събития на поляната на Градище – любимо място за срещи на габровци.

Отскоро мястото се сдоби и с нова атракция – пространството „Хобит“ – място на закрито, където да направите своя празник с горски игри и предизвикателства и възможност за аниматор.

Можете да го запазите на тел. 0888228720.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица