Свържи се с нас

Новини

Спортист на 2013-та на Габрово (снимки)

Новини

SOS лятна академия 2024

Published

on

Зареди още

Новини

От кои партии и кои са новите габровски депутати?

Published

on

Общо четирима народни представители в новия парламент на Република България изпраща Седми многомандатен избирателен район Габрово. В състава на 50-то Народно събрание ще влязат по един представител на ПП „ГЕРБ“, ПП „Възраждане“, Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „ДПС“.

Информацията стана ясна след като Централната избирателна комисия обяви и имената на новите народни представители. Това са Томислав Дончев от ЮГЕРБ“, Даниел Петров от „Възраждане“, Явор Божанков от „ПП-ДБ“ и Юсеин Вейселов от „ДПС“.

Изборите без нови лица в региона преминаха при рекордно ниска активност. Според окончателните данни от Районната избирателна комисия в Габрово, под 30 хиляди от над 100 000 имащи право на глас, са упражнили правото си. Това представлява спад от близо 7% спрямо изборите през април 2023 г, когато активността бе 36.6%.

На фона на намалената избирателна активност, всички партии отчитат загуби на гласове. Най-голяма е щетата за „ПП-ДБ“, които получават 4 700 гласа по-малко от Габрово спрямо 2023 г. „ГЕРБ“ губи над 3 000 гласа, а „Възраждане“ – почти 1000 гласа. Единствено „ДПС“ отбелязва малък ръст с 90 гласа, но остава партията с най-ниска подкрепа, като само 1 563 избиратели са гласували за тях, предимно от община Севлиево.

Резултатите от изборите в област Габрово не предоставят основания за радост сред политиците, имайки предвид ниската избирателна активност и загубата на подкрепа за всички партии. Президентът насрочи първото заседание на новоизбраното 50-о Народно събрание за 09.00 часа на 19 юни 2024 г.

Зареди още

Новини

11-годишните момичета на „Янтра“ станаха четвърти в България

Published

on

Малшанс попречи на момичетата до 11 години на „Янтра“ да се окичат с медали и дори да посегнат към шампионската титла още при първото си участие във финали на Републиканското първенство. Заключителната фаза от шампионата за 2024-та, т.н. фестивал за момичета в тази възрастова група, се проведе в Дряново и там си дадоха среща осемте отбора от страната, показали най-добри резултати през сезона. В първата фаза те бяха разделени в две групи.

„Янтра“ стартира с обрат и победа над „Локомотив“ (Стара Загора). Възпитаничките на треньора Детелин Станчев губеха с 1:2, но успяха да вземат мача с 3:2 с две попадения на Кристиана Петрова и едно на Мая Йорданова. След това „зелените“ надиграха убедително „ЖФК“ (Варна). Срещата завърши при резултат 6:2 с по три гола на Кристиана и Мая.

В мача с третия тим от групата – „Дунав“ (Русе), „Янтра“ отстъпи с 0:3 и зае второто място. На полуфинала габровските момичета срещнаха състава на „Севлиево лейдис“. В мач, който се игра почти на една врата, „Янтра“ направи множество пропуски, удари и три греди в последните 5 минути на срещата, а вратарката на съперника направи куп спасявания. Потвърди се правилото, че когато не вкарваш получаваш гол и с 1:0 съставът на „Севлиево лейдис“ се класира щастливо на финала.

В мача за бронзовите отличия обезсърчените габровски момичета отново отстъпиха на „Дунав“, този път с 1:3, и останаха на четвърто място. Съставът на „Севлиево лейдис“ пък триумфира с титлата след като спечели финала срещу „Пълдин“ (Пловдив) с изпълнението на дузпи. Редовното време завърши при равенство – 3:3. Кристиана Петрова заслужено взе една от индивидуалните награди на турнира. Тя беше определена за най-добър нападател на финалите.

„За първи път на бяхме на Републикански финали и се представихме повече от отлично. Получиха се много здрави мачове, за което мога да поздравя децата и да им кажа, че те тепърва ще се радват на още по-големи успехи! Вдигаме главите продължаваме да работим и догодина ще сме още по-силни! Благодаря искрено и на многобройната родителска подкрепа през тези три дни!“, коментира след турнира треньорът на момичетата Детелин Станчев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица