Свържи се с нас

Новини

ИМКА Габрово на учебна визита в Централна Африка

Published

on

снимка: ИМКА Габрово

снимка: ИМКА Габрово

ИМКА  Габрово започна реализацията на нов международен проект „8 цели – ние ги изпълняваме“.

От 23 ноември до 2 декември се проведе учебната визита в Бурунди, Централна Африка, в рамките на проекта.

Той е иницииран от Фондация „Партньори за демократична промяна“ – Румъния, която е водеща организация, а едноименните организации в Чехия и Бурунди, Африка както и Сдружение ИМКА Габрово са партньори по него.

Проектът има за цел да популяризира дейностите и постиженията на отделните страни, свързани с Целите на хилядолетието („Millennium Development Goals“), както и да насърчи активното включване на младите хора и на неправителствените организации в дейности и инициативи, и в партньорство с различни заинтересовани страни за достигане на устойчиви резултати, свързани със съгласуваните от ООН Цели на хилядолетието.

снимка: ИМКА Габрово

снимка: ИМКА Габрово

В учебната визита се включиха 27 студенти от Румъния, България и Чехия, които заедно с координаторите на съответните страни посетиха африканската страна. Ръководител на българската група беше Антоанета Янкабакова – директор ИМКА Габрово.

Обучителната визита имаше за цел обмяна на опит и посещения на местни организации, които работят активно за постигане на устойчиво местно развитие. Натрупаният опит ще използват при подготовката на Седмицата, посветена на целите на хилядолетието, които ще се проведат в периода февруари – април в четири училища във всяка от страните партньори по проекта.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Томислав Дончев: Наш дълг е да върнем смисъла в политиката, произвеждаща резултати за българите

Published

on

„През последните три години политиката спря да произвежда резултати в полза на българските граждани, превърна се в технология на перманентния скандал. Омразата не поражда нищо друго, освен още омраза. Наш дълг е да върнем смисъла в политиката, да накараме институциите, под ръководството на политиците, да произвеждат резултати в полза на българските граждани. Ние имаме опита, експертизата и достатъчно отговорност да го направим. Това трябва да е наша първостепенна задача, за да може да работим по всички важни за обществото приоритети – образование, индустриално и инфраструктурно развитие, по-висок стандарт на живот, сигурност и справедливост“.

Това каза водачът на листата на ГЕРБ-СДС в габровска област и заместник-председател на ГЕРБ Томислав Дончев по време на откриването на кампанията в Габрово. На него присъстваха кандидатите за народни представители, областният координатор Цветомир Михов, общинските ръководители, кметове, общински съветници от партията.

„Хората са уморени от избори, шести път, уплашени от всички кризи, които ни връхлитат вътре в страната и войните, които се водят недалеч от нас, включително и от опитите на различни политици да засилват тяхната тревожност. Хората нямат нужда да бъдат плашени, имат нужда от надежда, от доза спокойствие. Ние сме тези, които можем да изведем България от този омагьосан кръг. Вашата сила е в това, че сте местни кандидати, хората ви познават, няма нужда да разказвате легенди за себе си“, каза още Томислав Дончев.

Второто място в листата заема ново лице, представител на гражданската квота – спортният мениджър Михаил Митов, който е изпълнителен директор на Футболен клуб „Янтра Габрово” – млад и мотивиран човек от спортните среди с международно признато образование и професионален опит в чужбина, които прилага в Габрово. Митов завършва Университета Solent в Саутхемптън, Англия и академичната програма на УЕФА за футболен мениджмънт към Университета по публична администрация в Лозана, Швейцария. По време на престоя си в Англия работи за Футболен клуб „Саутхемптън” и Английската Футболна Асоциация.

Трети в листата е общинският съветник Атанас Атанасов от Севлиево, икономист по образование, работи в голяма севлиевска компания, реализира спортни успехи в областта на бадминтона.

Четвърта е общинският ръководител на ГЕРБ-Трявна Мария Пенева, икономист по образование, общински съветник, развива собствен бизнес, бивш заместник-кмет на Трявна и бивш заместник областен управител.

Пети е общинският ръководител на ГЕРБ-Дряново и общински съветник Иван Марев, магистър фармацевт с дългогодишен опит в управлението на аптеки, който се завърна в родния си град и разкрива аптека за нуждите на гражданите.

Шести в листата е най-младият общинският съветник, на 22 години, Максим Садинов – студент по „Финанси”, член на Академичния съвет на УНСС, като едновременно с това работи като старши одит асистент в международна компания, участва в младежки обмени по Еразъм+.

Седма е общинският съветник Милена Кръстева, инженер-химик, икономист, консултант по проекти по оперативните програми, насочени към бизнеса и индустрията.

Осми е десният политик от квотата на СДС Веселин Данчев – общински съветник, инженер по образование, предприемач.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „ГЕРБ“, във връзка с изборите за 50 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 22 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Учители от ПТГ-Габрово обменяха добри практики с колеги в Черкезкьой

Published

on

Учители от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово обменяха по програма ЕРАЗЪМ+ добри практики с колеги от частна професионална техническа гимназия.

В края на месец април в рамките на Акредитация по проект Еразъм+ 2023-1-BG01-KA121-VET- 000119103, група учители от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово проведоха наблюдение в частна професионална техническа гимназия в Черкезкьой, която е създадена от Организираната Индустриална Зона Черкезкьой през учебната 2012-2013 г, за да отговори на нуждите на индустрията в региона.

Домакините представиха училището и региона, в който има 284 промишлени предприятия и нито един квалифициран и добре обучен ученик не остава без работа. Научавайки чужд език и усвоявайки умения и компетентности, свързани с тяхното професионално направление, учениците се дипломират като компетентни личности в избраните от тях области и се присъединяват към света на бизнеса.

Учителите разгледаха лабораториите на петте специалности: Индустриална автоматизация, Електротехника и електроника, Текстилни технологии, Химически технологии и Машинни технологии.

Проведена бе среща с Халил Варди – областен директор на образованието за Капаклъ, провинция Текирдаг, Турция, на която бе обсъдена образователната система на двете страни, приоритетите пред професионалното образование в двете държави и възможностите, които предоставя програмата Еразъм+ за споделяне на добри практики и насърчаване на използването на иновативни педагогически методи и технологии и подкрепа за професионалното развитие на учителите.

На срещата с Мустафа Гюрдал – областен управител на Капаклъ, провинция Текирдаг, Турция специално внимание бе отделено на зачитането на демократичните принципи, човешкото достойнство, единството и многообразието, междукултурния диалог, както и европейското социално, културно и историческо наследство.

Информиран бе за целите на проекта Еразъм+, за посетените места в рамките на мобилността, а така също и за удовлетвореността на групата от престоя в Турция.

Г-жа Фатма Байкал – регионален директор на Организираната индустриална зона Черкезкьой запозна своите гости с една от най- големите и утвърдени индустриални зони в Турция, със своите приблизително 1 273 хектара земя в границите на две общини, областите Черкезкьой и Капаклъ, 354 индустриални предприятия и приблизително 80 000 души, заети в тях.

Подготовката на квалифицирани кадри е тяхна основна цел за повишаване конкурентоспособността на продуктите на световния пазар. Затова бизнесът подкрепя и стимулира професионалното образование в региона.

Зареди още

Новини

5 медала за шахматистите на „Орловец“ от турнир за купа „Кирил и Методий“

Published

on

Два златни, два сребърни и един бронзов медал донесоха състезателите на ШК „Орловец“ от Детски шахматен турнир Купа „Кирил и Методий“, който се проведе в Казанлък.

Злато и първо място при 12-годишните завоюва Йоан Велчев, който с 5 от 7 възможни точки се нареди първи във възрастовата си група и втори в генералното класиране в турнира за деца от 12 до 16 години.

Злато и първо място извоюва и Диана Екимова при момичетата до 10 години и също с 5 от 7 точки се нареди седма в генералното класиране в турнира за деца от 8 до 10 години.

Много силно представяне направи Кристиан Василев, който постигна 6 от 7 възможни точки и грабна сребърния медал във възрастовата група до 10 години, като се нареди трети в генералното класиране от 35 деца в турнира за състезатели от 8 до 10-годишна възраст.

Сребърен медал спечели и Иван Екимов, който с 4,5 точки се класира втори при 8-годишните.

С медал се завърна и 11-годишната Деница Дянкова, която се нареди трета във възрастовата група до 12 години и спечели бронзовия медал.

Освен медали, отличените състезатели получиха и много награди от организаторите на шахматния турнир – Шахматен клуб „Казанлък 21“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица