Свържи се с нас

Новини

„Галъп“: Българите са „най-страдащият“ народ трета поредна година

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

За трета поредна година България оглавява класацията на „Галъп Уърлд“ за „най-страдащ“ народ, съобщават от Аргументи БГ. Според публикуваните днес подробни данни за 2012 г. от проучване на агенцията 39% от българите определят живота си като достатъчно тежък, за да се каже, че страдат.

„Галъп“ класифицира живота на респондентите в три категории: като „процъфтяващ“, „борба“ и „страдание“. Тези определения обаче не са дадени от самите интервюирани. Те трябва да оценят настоящото си състояние и бъдещите си перспективи по скала от 1 до 10. Ако посоченото от тях число е 4 или по-малко, попадат в групата на „страдащите“. Социолозите са провели интервюта с по около 1000 души на възраст над 15 години във всяка от изследваните държави. Конкретно в България разговорите са проведени „лице в лице“ в периода 1-26 юни 2012 г. и на български език.

Освен българите като най-тежък определят живота си арменците (37%), камбоджанците (34%), хаитяните (32%), унгарците (32%), малгашите (жителите на Мадагаскар), македонците и иранците (по 31%). Още три държави от Балканите влизат в челната 20-ца: Босна и Херцеговина е 13-та с 27% от населението, които страдат, а Румъния и Гърция са съответно на 15-о и 17-о място.

В 20 от изследваните през 2012 г. 143 държави най-малко една четвърт от възрастното население оценява положението си като достатъчно трудно, за да попадне под определението на „Галъп“ за страдание. В глобален мащаб се оказва, че един на всеки 7 души е дал на благосъстоянието си оценка под 4. Сравнение на проучванията от последните няколко години показва, че като цяло броят на затруднените по света се увеличава.

В едва 17 държави, повечето от които богати и развити, „страдащите“ респонденти са 2% или по-малко. Челото на тази част от класацията се води от Исландия, Катар, Швеция, Норвегия, Обединените арабски емирства и Нигерия, в които само 1% от населението се определят като „страдащи“. Няколко развиващи се страни също попадат в този списък: Тайланд, Венецуела, автономният регион Сомалиленд и Либия. САЩ са извън 20-цата на отличниците с 4% затруднени граждани.

Сред регионите по света Южна Азия е с най-висок коефициент хора, класифициращи се като страдащи – 24%, следвана от Балканите и Близкия изток и Северна Африка с по 21%. Южна Азия бележи и най-голям ръст на броя хора, за които животът е станал много тежък – в периода 2006-2008 г., т.е. преди началото на глобалната финансова криза „страдащите“ в региона са били 12%, а през 2010-2012 г. са скочили до 22%. Това е и основната причина за отрицателната глобална тенденция, като се има предвид голямото население на региона.

Топ 10 на „процъфтяващите“ народи.
Дял от населението, недоволно от настоящето и песимистично за бъдещето:
1. Исландия 1%
2. Катар 1%
3. Швеция 1%
4. Норвегия 1%
5. ОАЕ 1%
6. Нигерия 1%
7. Швейцария 2%
8. Сомалиленд 2%
9. Венецуела 2%
10. Австралия 2%

Какво е Скалата на Кантрил?

За анализ, оценка и класифициране на отговорите от социологическото допитване в „Галъп“ са използвали метод, разработен в средата на 60-т егодини от Хадли Кантрил. В американската социология тя е известна като Скала на Кантрил за самооценка на страданието и е използвала от „Галъп“ в няколко световни проучвания.

Основният принцип в нея е анкетираният да си представи, че се намира на стълба с 10 стъпала, като най-ниското представлява „най-ложия възможен живот“. Отговарящият е питан да посочи „на кое от тях лично вие смятате, че се намирате в момента“ и „на кое стъпало си представяте, че ще се намирате след 5 години“.

Авторите на допитването обясняват, че много добре знаят, че така се получава само един вид оценка на благосъстоянието, което иначе е сложен процес, комбиниращ основно дългосрочни преценки (оценка на живота) и чувства (ефекта от всекидневието). Различни методи дават различни перспективи към този процес, като Скалата на Кантрил е по-скоро с акцент върху дългосрочната преценка. Редица проучвания през последните 10-ина години твърдят, че има значителна връзка между Скалата на Кантрил и нивото на доходите, за разлика от други подходи, в които водеща е оценката на хората за обкръжаващите ги, начина им на живот и обществените ценности.

„Галъп“ са избегнали анализ на събрания материал по „10-те стъпала“ и са го представили като емпирични резултати. Освен това са комбинирали чрез средства на психометриката представите за „настояще“ и „бъдеще“ с цел да представят резултат, максимално близък до реалността и да калкулират склонността на хората да представят по-оптимистични очаквания за непосредственото си бъдеще.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Засякоха шофьор с почти 4 промила алкохол за волана

Published

on

54-годишен мъж от Трявна бе установен зад волана да шофира след солидни количества изпит алкохол.

Пияният водач, освен с шофьорската си книжка, се раздели и с автомобила си.

Нарушителят бил хванат снощи, 25 април, около 20.20 часа, в Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Полицейски екип отбил за проверка криволичещ по платното лек автомобил “Опел Астра“, управляван от 54-годишния местен жител.

Водачът бил тестван за употребата на алкохол, като техническото средство отчело умопомрачителните 3.75 промила.

Мъжът се явил в кръвния център, за да даде проба. По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Новини

ГЕРБ: Опозицията отхвърли проект за канализация в кв.“Русевци“ и водоснабдяване на 5 квартала

ГЕРБ-Габрово: Опозицията в Общински съвет Габрово отхвърли проект за канализация в кв. „Русевци“ и захранване на 5 квартала от язовир „Христо Смирненски“.

Published

on

Опозицията в Общински съвет не подкрепи изграждането на канализация в кв. „Русевци“ и на захранващ водопровод за кварталите „Недевци“, „Лисец“, „Христо Смирненски“, „Дядо Дянко“, „Радецки“ за водоснабдяването им от язовир „Христо Смирненски“.

Това заявиха с позиция от медиите от местната структура на ПП „ГЕРБ“. В писмото се изтъква мотивът, че това са само част от инвестициите във водопроводна и канализационна мрежа, които съветниците от ПП-ДБ, Възраждане, „БСП за България“ и „Будно Габрово“ не подкрепиха на заседание на Общински съвет, на което трябваше да бъде упълномощен представителят на Община Габрово – кметът на Община, да гласува със „за“ и да даде съгласието си ВиК да кандидатства по програма „Околна среда“ с проект за реконструкция и модернизация на ВиК мрежи и съоръжения на територията на област Габрово.

Проектът предвижда водоснабдяването от язовир „Христо Смирненски“ на кварталите „Недевци“, „Лисец“, „Христо Смирненски“, „Дядо Дянко“ да стане чрез реконструкция на участък от довеждащ водопровод от язовира до пречиствателна станция „Киселчова могила“, реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа, изграждане на нова помпена станция и захранващ водопровод за кварталите.

Той предвижда и рехабилитация и доизграждане на част от канализационна мрежа в Габрово и инвестиции за подобряване на водоснабдяването в Севлиево.

„В този случай, заради гласовете на опозицията, представителят на Община Габрово в Общото събрание на ВиК няма да има право да подкрепи предвидените инвестиции за изграждане на водопроводи и подобряване на водоснабдяването в габровски квартали. Надяваме се, че общинските съветници в останалите общини съдружници са гласували с повече разум и отговорност към жителите на областта за разлика от опозицията в Габрово.

Призоваваме общинските съветници от опозицията да не се държат като Коалиция Анти Габрово и си дадат сметка, че с подобни гласувания възпрепятстват важни инвестиции във водоснабдяването, очаквани от жителите на областта, и уронват престижа на Габрово пред останалите съдружници във ВиК“, категорични са от ГЕРБ-Габрово.

Зареди още

Новини

ОДБХ – Габрово с инструкции заради върлуващия в региона птичи грип

Published

on

Областната епизоотична комисия проведе заседание, във връзка с усложнената епизоотична ситуация в региона по отношение на болестта Инфлуенца авиум (птичи грип). Д-р Светослав Спасов, директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“-Габрово /ОДБХ/, разясни, че обстановката изисква повишено внимание и вземане на конкретни мерки.

С цел предотвратяване на разпространението на болестта се забранява провеждането на пазари и изложби на птици, като представители на ОДБХ и МВР ще следят за спазването на забраната.

Решено бе още ОДБХ да организира индивидуални срещи със собствениците на всички регистрирани птицевъдни стопанства и люпилни на територията на областта, на които да им бъдат връчени предписания.

Собствениците на индустриални ферми за птици да уведомяват ОДБХ преди извеждане на птиците от помещението, в което са отглеждани (продажба, доотглеждане, насочване за клане или друго) по план график, като представители на ОДБХ да организират съвместни проверки с местните органи на МВР и АПИ за спазване на предоставените графици.

Собствениците на индустриални ферми за птици да извършват почистване и дезинфекция на помещението за отглеждане на птици, като след извършване на почистването и дезинфекцията, да се вземат проби.

Заболяването се разпространява чрез изпражненията на птиците, техните пера, вътрешности, кръв, в черупките на яйцата. За предпазване е необходимо да се избягва пряк допир със замърсени от птици предмети и повърхности. Птичето месо и птичи продукти да се приготвят при висока температура (70°С) и достатъчно продължително.

Предстоят заседания на общинските епизоотични комисии за определяне на конкретни мерки за информираност на гражданите, кметовете и кметските наместници.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица