Свържи се с нас

Култура

Паметникът на Априлов възвръща истинския си блясък

По повод приключването на реставрацията и почистването на паметника на Васил Априлов, разговаряме със скулптора Адриан Новаков.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В какво се състои работата, която извършвате?

За начало трябва да обясня, че реставрацията не означава абсолютно реновиране на една фигура, тъй като времето доста е поработило по нея и би трябвало следите му да бъдат все пак видими. Фактически, реставрацията и рехабилитацията покриват една дейност, която е свързана с хигиенизирането на дадения обект. В началото можеше да се забележи въздействието на микроорганизми, лишеи и плесени, които бяха отстранени с антибактериални препарати. Препатинирането на фигурата извади образа на Васил Априлов изпод окисите и стечките на времето, които бяха твърде агресивни в лицевата му част и към дрехите. Смятам, че с това фигурата и релефите омекнаха, а окисите станаха по-малко четливи. Това, обаче не означава, че те ще изчезнат изцяло, тъй като едно тотално реновиране или полиране /защото и това е възможно стига да поискаме/ би изглеждало нелепо и смешно. Всъщност, реставрационните работи помагат на едно произведение да покаже истинския си блясък, не в момента в който е било монтирано, а след като времето е поработило върху него.

Защо конкретно Вие се заловихте с тази работа?

Радвам се, че аз се захванах с тази работа, защото имам известен опит, тъй като миналата година реставрирах ансамбъла от скулптури на Далчев на моста Игото. Искам да акцентирам, че това тук не е пребоядисване или възстановяване във вида, който е имала скулптурата, когато е била монтирана. Това е съхраняване и акт на уважение към съответния паметник, тъй като тази дейност ще спомогне времето по-завоалирано да покаже въздействието си върху него.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Паметникът на Васил Априлов е монтиран по повод 100 годишнината от основаването на Априловската гимназия през 1935г. Неговият автор е Кирил Тодоров, забележителен представител на съвременната скулптурна школа, отличник на Академията по изящни изкуства в Рим. Личи си, че със страхотно усърдие и чест е поел ангажимента. Като артист се е раздал изключително в малкия детайл. Паметникът е много детайлизиран, почти до разказвателност – особено в барелефите. На мен лично много ми харесва, защото изразява вкуса на времето. В него има много послания и смятам, че е трудно постижимо като произведение в съвременни дни.

Колко сериозни бяха пораженията по паметника ?

Наистина имаше сериозни поражения. Дейностите не се свеждаха само до хигиенизиране и рехабилитиране. Паметникът имаше и конструктивни проблеми относно стъпката, където се съединява бронзовата част с гранита. Там са подменени корозиралите щифтове, използвана е смес за закрепване и попълване на фугата. С това искам да успокоя и габровската общественост – паметникът на Априлов няма да падне. Все пак това е произведение, което е изработено в Италия, отливките не са както при нашите съвременни скулптури от месинг. Тук е използван бронз с много високо качество, самите монтажни работи също са изключително качествено изпълнени, така че нека всички негативни подозрения и съмнения да изчезнат.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Какво мислите за кандидатурата на Габрово за Европейска столица на културата през 2019 година?

Смятам, че Габрово притежава много сериозни ресурси за подобен вид кандидатура в чисто културен аспект. Първо, чисто географски, градът ни има уникално местоположение – в центъра на България. Естествено трябва да споменем Габрово като световна столица на хумора и сатирата, Габрово като стопанин и хранител на стоте паметника, които отдавна вече надхвърлиха тази цифра.

Нашата основна гордост е с това, че притежаваме многобройни произведения на изкуството от невероятни автори, като започнем от Любомир Далчев, който е брат на поета Атанас Далчев, живял е в Монмартър заедно с Моделиани в едно ателие, завършил е три академии и може би много малко хора в града ни знаят, че такова голямо име е изработило символа на Габрово – Рачо Ковача, както и целия скулптурен ансамбъл на моста Игото.

Ето, сега стоим и пред скулптурата на Кирил Тодоров, представител на Академията за изящни изкуства в Рим. Ако се разходим и малко по-нататък в нашия регион няма как да не споменем Асен Пейков, един от невероятните бардове на Рим, човекът направил паметника на Леонардо да Винчи на летището в Рим, което е изключителна чест за един чужденец.

Градът на Кристо, въпреки че е роден в Пловдив, той е завършил Априловската гимназия. Когато съм пътувал в Европа, като спомена, че съм скулптор от града на Христо Явашев – един космополитен артист – хората започват да ме гледат с по-други очи. Сам по себе си, само този факт, е сериозна заявка в подкрепа на кандидатурата на Габрово за Европейска столица на културата през 2019 година, защото ние сме и столица на хумора, което също е уникално.

Това, което всъщност разбрах е, че града, който ще бъде избран, не е задължително да има много добре изградена пътна инфраструктура или пък да е много добре развит като град. Точно обратното – идеята на цялото това начинание е един град, който има ресурси да бъде подпомогнат, за да може да покаже блясъка си и аз смятам, че Габрово има страхотни шансове за успех.

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

4 коментара

4 Comments

 1. X Bo Di

  15.10.2013 at 15:57

  hahaha nai ve4e kato se spomenat Yavashevi mi se povru6ta ot taihnoto rodoljubie
  zatvoriha u4ili6te i sudraha gurba na obshtinata s kinti
  aide stiga sme se hvalili s tiah

 2. Адриан Новаков

  15.10.2013 at 18:49

  Кой говори за Явашеви и защо свързвате Кристо с продажните му български роднини. Нека някой друг скулптор да се похвали с такива космополитни произведения и със скулптура, която стъпва на два континента.

  Моля, моля, нека говорим за култура и изкуство, а не за българска простотия и приватизационни сделки. Смятам, че това са много различни теми ! Дето има една приказка : да не объркваме причината с боя !
  Кристо просто не желае името му да бъде изконсумирано от българската псевдо култура.

  p.s. Хйде, като ще говорим за родолюбие да използваме кирилицата, че иначе изглежда малко смешно !

 3. X Bo Di

  19.10.2013 at 11:47

  ок mr Новаков 🙂 много се радвам ,че се погрижихте за паметника на Априлов сега не е ли ред да бъде реставриран и паметника на Митко Палаузов ?

 4. Борис

  14.01.2019 at 19:04

  X Bo Di, тъй като вече паметникът на Митко Палаузов не е нужен като инструмент на пропагандата, кой има интерес да го възстанови? Той вече може да се мисли само като паметник на децата, „обработени“ от комунизма след гаврата с паметта му от управляващите преди 1989.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

„Майстори“ на Народния театър ще мерят сили на габровска сцена

Една от емблематичните пиеси на българската драматургия – „Майстори“ от Рачо Стоянов, ще видим в неделя, 15 декември от 19.00 часа на сцената на Габровския драматичен театър. С тази постановка Народният театър „Иван Вазов“ ще завърши цикъла си от гостувания за 2019 г. в града. Представлението, чиято премиера се състоя през януари 2017 г., е на режисьора Петринел Гочев. Той самият е част от трупата на ДТ „Рачо Стоянов“ от сезон 2018/2019 г. до сега.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

Това е четвъртата постановка на Народния театър по текста на Рачо Стоянов, чието име носи Габровският театър. С нея е отбелязан 90-годишния юбилей от първото ѝ представяне в България. Сценичната версия е също на Петринел Гочев, сценографията и костюмите са на Юлиана Войкова-Найман – носител на „Аскеер“ през 2014 г. за „сценография“ за представлението „Ромео и Жулиета“ на ДТ „Рачо Стоянов“ под режисурата на Петринел Гочев. Другото познато лице в постановъчния екип е театралният композитор Ян Руменин, който е автор на музиката в „Майстори“. Досега той е работил с режисьора Гочев за седем представления, три от които са на Габровския театър: култовата постановка „Жана д’Арк“, 2015г., хитовете „За Първото българско царство: Отшелника“, 2018 г. и „Свекърва“ от 2019 г.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

Асистент-режисьор на спектакъла е Боряна Митева, драматург е Мирела Иванова, фотограф – Росина Пенчева, а художник на плаката – Гергана Змийчарова. Участват актьорите: Иван Юруков, Гергана Змийчарова, Васил Драганов, Виктория Колева, Зафир Раджаб, Марин Янев, Стоян Пепеланов, Ралица Ананиева, Александър Василев, Ивайло Светлинов, Емил И. Марков.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

С пиесата „Майстори“, написана през 1921 г., под режисурата на легендарния Н. О. Масалитинов, Народният театър открива сезон 1927–1928 г. Играна е рекордните за времето си 31 пъти до 1937 г. В спектакъла са засегнати темите за любов, ревност, съперничество, бунтарство срещу порядките в общността и желанието да се впишеш в общността. Тук зрителите ще попаднат на най-трагичния любовен триъгълник в националната ни драматургия, умело представен както в литературния шедьовър на Рачо Стоянов, така и в режисьорския прочит на Петринел Гочев. Представлението не се препоръчва за зрители под 12 г.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

Спектакълът „Майстори“ е носител на три номинации за театралните награди „Аскеер“ през 2017 г. в категориите: „водеща мъжка роля“ – Иван Юруков за ролята на майстор Найден; „сценография“ – Юлиана Войкова-Найман и „костюмография“ – Юлиана Войкова-Найман.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

Билети може да закупите от касата на ДТ „Рачо Стоянов“, всички каси ИзиПей/EasyPay в цялата страна, онлайн с карта на следния линк: https://epaygo.bg/1233351996.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриха изложбата „Създаваме заедно“ и наградиха участници в нея

Във вторник, 10 декември, в галерия „Арт Зона“ в Севлиево официално беше открита изложбата „Създаваме заедно“, посветена на 85 години Идеал Стандарт – Видима. В изложбата вземат участие 85 художници от цялата страна, всеки представен с по едно свое произведение, избрани от общо 171 картини, изпратени за участие в конкурса.

снимка: Галерия „Видима“

Една голяма част от тях присъстваха и на самото откриване. Сред гостите на събитието бяха представители от ръководството на Идеал Стандарт.

снимка: Галерия „Видима“

Началото беше поставено в 17.30 ч. от Сава Христов, като с кратко приветствие той поздрави всички участници в изложбата и благодари на ръководството на компанията за безусловната подкрепа.

снимка: Галерия „Видима“

След встъпителната реч, пред публиката излезе др. Николина Джановска, член на журито, която сподели своите впечатления от изложбата, а след това връчи сертификати и подаръци на номинираните в изложбата участници, а трите големи награди и наградата за млад автор бяха връчени лично от г-н Емил Гатев, директор на завода за санитарна арматура.

снимка: Галерия „Видима“

Г-н Гатев също приветства художниците, сподели възхищението си от красотата! Всички гости си взеха за спомен и специално напечатан за изложбата албум.

снимка: Галерия „Видима“

Наградата за млад автор получи Наташа Ноева, Първо място бе присъдено на Мариета Конова, второ на Цветан Казанджиев, а трето – Антон Гошев.

снимка: Галерия „Видима“

Картините в изложбата могат да бъдат разгледани в Галерията всеки вторник от 11 до 13.00 ч. и всеки четвъртък от 13 до 15.00 ч. до 30 април 2020 г. Картините в изложбата се продават.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Росица Кънева представя своята двуезична стихосбирка „Раздвояване“

Следващата сряда, 18 декември, от 18.00 часа в Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово Росица Кънева ще представи своята двуезична полско-българска стихосбирка „Раздвояване“.

Тя е посветена на всички, живели известно време в чужбина и изпитващи странното чувство на двустранна носталгия. Полските и българските стихове в стихосбирката „Раздвояване“ са възникнали като самостоятелни оригинали и затова не трябва да се търси точното им съвпадение.

Основната цел на авторката е да постигне максимално еднакво звучене на текстовете, като се надява да облекчи желанието на читателя, владеещ двата езика, да бъде едновременно и тук, и там.

Илюстрациите в стихосбирката са дело на младата художничка Цвета Христова, дипломирала се през 2019 г. в Университета на Ланкастър, Англия, специалност „Изящни изкуства“. Отпечатана е в Издателство „Фабер“, гр. Велико Търново, допринесло за красивия вид на корицата.

Росица Кънева е родена на 21.12.1950 г. в Габрово. Завършила е висше техническо образование във Вроцлавска Политехника, Полша. Дългогодишен преводач от и на полски език, регистриран към Търговско-промишлена Палата – Габрово. Пише стихове от 8 клас. Публикувала е стихотворения, разкази и други материали в местния вестник „100 Вести”. През 2000 г. е получила III награда на конкурса „Поезия и песен на Балкана” – Дряново. Нейни стихове са отпечатани в първия брой на алманах „Нова българска поезия” на фондация „Буквите” (2013 г.), алманах „Зорница” (брой №: 40, 41, 42, 44, 45), вестник „Литературен глас” бр.181 – гр.Стара Загора. Публикувала е стихове в сайта за литература www.bukvite.bg , както и в полски сайтове за поезия. През 2015 г. участва със свои стихове на полски език в XXXIII Интердисциплинарни арт работилници в Гожув – Гарбич, Полша, по време на които възниква идеята за издаване на двуезичната стихосбирка. Има издадена стихосбирка „Споделям с вас” (2001 г.) и песнопойка „Изпяти стихове” (2011 г.) в съавторство със Стефка Карапенева.Член е на Съюза на независимите български писатели и е председател на Дружеството на писателите – гр. Габрово от юни 2019 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица