Свържи се с нас

Новини

Училищата и градините – готови за учебната година

Готовност на учебните и детски заведения за новата учебна година

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

В детските и учебни заведения са завършени ремонтните дейности по проекта за създаване на съвременна образователна инфраструктура в община Габрово, посредством прилагане на мерки за енергийна ефективност, съобщават от Община Габрово.

В началото на тази година ЦДГ „Мечо Пух” и ЦДГ „Мики Маус” преминаха на отопление с газ. Предстои да преминат на отопление с газ ЦДГ „Радост“ база 1 и база 2, ЦДГ „Перуника“ база 1 и база 2, ДЯ „Първи юни“, ОУ „Неофит Рилски“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ и НУ „Васил Левски“. Предвижда се дейностите да приключат до началото на отоплителния сезон на 2013/2014 г.

В момента се извършват ремонтни дейности – пакет от енергоспестяващи мерки за обновяване и модернизация на сградата на ЦДГ „Перуника” база 2, които включват и ремонт на отоплителната инсталация. Ремонтът ще приключи преди започване на отоплителния сезон.

Отоплителните системи и съоръжения на учебните заведения са в техническа изправност и са осигурени необходимите количества гориво за отоплителния сезон на 2013/2014 г. В детските и учебни заведения са осигурени добри санитарно-хигиенни условия. Извършени са ремонти, които обезпечават дейността на детските и учебни заведения, като ремонти на покриви, отоплителни инсталации, хидроизолации, поставяне на нови настилки, боядисване на класни стаи, занимални и други помещения, частични ремонти на санитарните възли, боядисване на уредите за игра в дворовете. Обновени са кухненските блокове и складови помещения в детските заведения.

В СОУ „Райчо Каролев“ до 25.09.2013 г. ще приключат ремонтните дейности във физкултурния салон.

За учебната 2013/2014 г. детските и учебни заведения са кадрово обезпечени с педагогически и непедагогически персонал, притежаващ необходимото образование и квалификация.

Необходимите учебни помагала и учебници са доставени в срок и ще бъдат предоставени на децата и учениците.

Ръководствата на общинските детски и учебни заведения и обслужващи звена не посочват проблеми, които да възпрепятстват започването на учебната 2013/2014 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Иновации и сътрудничество в ПМГ – Габрово

Вече втора учебна година Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрво работи по Националната програма „Иновации в действие“ на МОН. Проектът, разработен и защитен от екипа на ПМГ, е „Училище за дигитална, емоционална и социална грамотнност“.

В учебната програма на някои класове са включени иновативни учебни часове по предмети „Софтуерни науки“, „Дигитални науки“ и „Личностно развитие“. Новост през тази учебна година е включването на ПМГ в модул „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри практики“ по Националната програма.

От 13 до 15 ноември ПМГ – Габрово е домакин на среща по Национална програма на МОН за сътрудничество и обмен на иновации. В дейностите по мобилност габровската Природоматематическа гимназия участва заедно с Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна и Профилирана гимназия „Христо Ботев“ – Попово.

Екипите са съставени от директори, учители и ученици в трите партниращи си гимназии. Предстоящите три дни ще са с акцент върху професионалното сътрудничество, развитие и разпространение на иновации в образованието.

В програмата на форума са включени посещения на открити уроци в иновативните часове. Ще се наблюдават работилница по Създаване на игри в 5 клас, уроци Роботика и Програмиране на Scratch в 6 клас, Компютърна графика с CorelDraw, Програмиране на Java и Обучение за MOS (Microsoft Office Specialist) в 9 клас, Програмиране на различни езици и работа с графични среди в 10 клас.

Съвместната работа включва поредица от представяния и дискусии между екипите и предложения за развитие.

Гостите ще посетят забележителности на Габрово и околността, тъй като са важни и неформалните дейности с приятели.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

В две габровски училища стартират пилотно 2 Национални програми

Габрово е един от градовете в България, в които през учебната 2019/2020 година ще стартира пилотното изпълнение на две Национални програми за превенция употребата на психоактивни вещества, информираха от местната общинска администрация.

Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно – информационният център към Община Габрово ще реализират програмите в ОУ „Неофит Рилски“ и ПГТ „Пенчо Семов“, като ръководствата на училищата са оказали пълна подкрепа за осъществяването им.

В ОУ „Неофит Рилски“ ще бъде въведена превантивна програма „Кодово име „Живот“, насочена към ученици от 5 до 7 клас, а в ПГТ „Пенчо Семов“ – превантивна програма „Връстници за избор и живот“, обхващаща учениците от 8 до 11 клас.

снимка: Община Габрово

И двете национални програми са разработени от екипи на Националния център по наркомании, съвместно със специалисти от Превантивно – информационните центрове в страната и са одобрени за прилагане от Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката.

Основна цел на превантивните програми е предотвратяване употребата на психоактивни вещества и утвърждаване на здравословен начин на живот сред подрастващите. Програмите използват предимно интерактивни методи и подходи и са насочени към развиване на социални и личностни умения и формиране на нагласи за живот, свободен от зависимости.

В превантивната програма, насочена към ученици 8-11 клас, е заложена и активна работа по подхода „връстници обучават връстници“, чрез сформиране и обучение на училищни доброволчески екипи.

В Националните превантивни програми, освен обучения на ученици, са предвидени и информационни срещи с родители и учители, което е предпоставка за тяхната ефективност и възможност за обхващане на всички заинтересовани страни в процеса на превенция на рисковото поведение на учениците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Дружеството на троянските художници гостува в Севлиево

На 14 ноември, четвъртък, от 17.30 часа в градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево ще бъде открита изложба на Дружеството на троянските художници. Това е представителната изложба на дружеството с богато многообразие от стилове.

Севлиевци и гостите на града ще могат да се насладят на произведения в от живопис, пластика, керамика и иконопис, създадени от ръцете на творците от Троян.

снимка: Община Севлиево

Посетителите на художествената галерия ще могат да разгледат творби на известните керамици и живописци от Троян като Цветан Донковски, Цвятко Дочев и Енчо Ганковски.

Дружеството на троянските художници е сред най-известните у нас. Експозицията с произведенията им ще остане в галерията до средата на декември, когато пък ще бъде открита коледната изложба на севлиевските художници и приложници.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица