Свържи се с нас

Култура

Наградиха победителите в конкурса „Есенен салон“

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Директорът дирекция „Хуманитарни и социални дейности“ при община Севлиево инж. Красимира Йорданова връчи наградите на севлиевските творци, победителите в конкурса „Есенен салон“. Събитието се проведе вчера, по време на откриването на изложбата „Есенен салон“ в ГХГ „Асен и Илия Пейкови“, съобщи Мирела Ганчева от Община Севлиево.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Грамота и парична награда, осигурени от Община Севлиево, за живопис получи Христина Георгиева. В частта приложно изкуство, наградата взе Теодора Петкова. В конкурса са участвали 38 живописни и повече от 60 приложни творби, като за първа година есенният салон е с конкурсен характер.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

„Всичко това, което е изложено в двете зали на Художествената галерия, носи положителен заряд. Тези творби излъчват духовността и красотата, която носят всички творци, изложили своите картини и своите творби“, каза по време на откриването инж. Йорданова, която пожела на всички участници да продължават да творят със същия емоционален заряд и да създават красота в трудното ежедневие.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица