Свържи се с нас

Любопитно

Страница за Летния театър в Габрово

Published

on

снимка: Фейсбук - Летен театър

снимка: Фейсбук – Летен театър

Страница за Летния театър в Габрово във фейсбук набира все по-голяма популярност сред габровци и сред тези, имащи активно отношение и обичащи Световната столица на хумора. Фейсбук страницата е създадена миналата събота (29 юни) и само за около седмица вече е набрала около 330 потребителя. Тя е създадена от група независими граждани и сдружения, за да привлече внимание към разрушаването на единствения летен театър в област Габрово.

Според създателите й точно там е мястото за повдигане на дискусия и изразяване на мнения относно бъдещето на сградата в центъра на Габрово. „Летният театър е собственост на Община Габрово и от близо 7 години не се стопанисва. Седалките са разрушени и на тяхно място вече има млада гора. Ние си го спомняме като място за творчески школи и мащабни културни събития. Обединяваме се около идеята да възстановим сградата, сцената и седалките, за да бъдат ползвани по предназначение. Тази идея бързо събира привърженици сред широката общественост“, споделят те.

1017196_351826321610985_521104076_n

снимка: Фейсбук – Летен театър

В същото време Община Габрово планира да реновира Летния театър със средства от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, след което да поеме управление над съоръжението. Прогнозните разходи за реновиране и въвеждане в експлоатация са 7 милиона лева.

„Ние приветстваме ангажираността на Общината, но също така вярваме, че е необходимо в процеса на възстановяване и управление на Летния театър да участват и професионалисти, и организации, които работят активно в областта на изкуството, културата и социалните дейности. По този начин управлението ще бъде извършвано с компетентност, а бъдещата културна програма ще е изпълнена с качествени събития.

Сдруженията и гражданите, които искаме да възстановим Летния театър, не се отказваме от мечтата да запълним разрушения театър с много дейности! Заповядайте в тази страница, за да споделите отношението си и да следите развитието по темата“, допълват създателите на фейсбук страницата.

Нейни инициатори са Сдружение „Артерия“, Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, Сдружение „Изкуство в действие“, Сдружение „Мечти и Отбори България“, Хлебна къща „Св. Христофор“, Неформално сдружение Ninja Squad, Христо Лалев и Хедър Броудбент.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. петко

    05.07.2013 at 21:27

    ами така е едно време се правиха коцерти било то на рок групи и др

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Започна Трявна Арт Фестивал 2020

Published

on

На 3 август на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ се състоя официалното откриване Трявна Арт Фестивал 2020, който се провежда в Славейковия град от 3 до 8 август. Събитието започна с химна на Република България, в изпълнение на пиано на Сирма Величкова.

Думата бе дадена на кмета на Община Трявна Силвия Кръстева, под чийто патронаж се провежда фестивалът. Тя сподели, че за нея е привилегия фактът, че събитието се налага като традиция през годините.

По нейните думи Трявна Арт Фестивал утвърждава името на Трявна като средище на култура, изкуство и духовност. Кметът благодари на организаторите Димитър Малакчиев и Сирма Величкова, които въпреки извънредната епидемична обстановка направиха възможна реализацията на фестивала при спазване на всички противоепидемични мерки.

В концертната програма се включиха: Левент Ивов – кларинет, Австрия / България; Христо Христов – флейта, Германия / България; Христофор Маринов – цигулка, България; Димитър Иванов – контрабас, Белгия / България; Сирма Величкова – пиано, Германия / България; Дарина Ивов – пиано, Австрия / България.

Програмата включваше творби на К. Пендерецки, Дж. Верди, И. Чарт, П. Морлачи, Г. Доницети, Д. Ловрелио, Фр. Крайслер, Б. Барток, Е. Тозели, Фр. Пуленк, А. Пиацола. Шестимата творци трогнаха с изпълненията си многобройната публика.

Участниците получиха подаръци от кмета на община Трявна Силвия Кръстева и уверение, че винаги са добре дошли в Славейковия град.

Всички снимки от откриването на Трявна Арт Фестивал 2020 можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

И тази събота фермерски пазар „ОТ БГ“ на площад „Възраждане“

Published

on

Превърналият се в традиция фермерски пазар „ОТ БГ“, който се провежда всяка втора събота от месеца на площад „Възраждане“ пред Община Габрово, ви очаква на 8 август от 9:00 ч. до 15:00 ч.

Новите предложения в августовското издание са: масло от орех, шафранови продукти, плодове от земеделски производители от съседни на Габрово области. Очакват се 30 изложители, предлагащи истинска храна с доказан произход и български продукти.

На фермерския пазар „ОТ БГ“ участват земеделски производители, фермери и представители на продукти за здравето със съответните документи и сертификати, както и няколко занаятчии от Област Габрово, съхраняващи майсторлъка и традицията в занаятите си.

От 10.00 до 12.00 школата на Елиза Ковачева ще очаква най-малките посетители, в своето ателие „Даровете от природата“ на работилничката на фермерски пазар „От БГ“.

От 11.00 до 12.00 часа „Хоро за хората“ ще гостува на Фермерски пазар „ОТ БГ“.

През останалото време площадът ще бъде озвучен с най-хубавата популярна българска музика от 80-те години до днес и обичайно, в 14.00 часа, ще бъде изтеглена томболата, чиято наградна кошница ще бъде пълна с продукти от всички участници на пазара.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ се провежда в партньорство с Община Габрово, Областна дирекция „Земеделие“ Габрово и медийната подкрепа на „Габрово Нюз“, с организатор – рекламна агенция „Елмазови“ под търговската марка „ОТ БГ“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Днес за рожден ден да почерпи… кметът на Дряново Трифон Панчев

Published

on

Днес, 4 август, специален повод да почерпи има кметът на община Дряново Трифон Панчев, който празнува рожден ден.

Екипът на „Габрово Нюз“ го поздравява по случай личния празник и поднася своите най-искрени пожелания за крепко здраве, късмет, благоденствие, лично щастие и неспирни професионални успехи, в ползва на Дряново и гражданите му.

Продължавайте да работите със сърце, дух и устрем за просперитета на община Дряново.

Надяваме се, че с енергията и позитивното си отношение ще успеете да допринесете за по-доброто бъдеще на всички!

Продължавайте да работите със същия нестихващ ентусиазъм и с лекота да намирате изход от всеки проблем или казус, с който се сблъсквате.

Честит рожден ден!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица