Свържи се с нас

Новини

И Мирослав Найденов обвини Цветанов в незаконно подслушване на министри на ГЕРБ

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

“МВР е следило и подслушвало всички министри от кабинета на ГЕРБ по нареждане на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов”. Това обяви бившият земеделски министър Мирослав Найденов пред бТВ и призова Цветанов да се оттегли от предизборната надпревара и изобщо от политиката, съобщиха от Аргументи БГ.

Той каза, че в сградата на Министерския съвет членовете на правителството са се “оглеждали и ослушвали” и са си разказвали как са разбирали, че са подслушвани. “До един целият Министерски съвет е подслушван и следен незаконно”, каза Найденов.

По-малко от час след приключването на телевизионното участие на Найденов, прокуратурата го призова на разпит във връзка с разследването по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване в МВР.

Според Найденов целта е била да се направят профили на всички министри, така че да бъдат контролирани докато са във властта и след като бъдат отстранени. Той даде пример с отстранения от Борисов министър на икономиката Трайчо Трайков, който “беше контролиран преди и след отстраняването му, за да се знае какво ще направи”.

Найденов обаче оневини бившия си началник Борисов, който не е бил замесен в тази незаконна дейност и твърдял пред него, че не е възможно. През януари обаче премиерът беше казал, че не вижда нищо лошо в това да се подслушват министри, вицепремиери и шефове на агенции.

“Който премиер е имал доверие на всичките си министри, винаги е бил подвеждан. Министрите трябва да работят така, все едно са слушани и гледани”, беше заявил Борисов пред същата медия в началото на годината.

Днес Найденов разказа, че при срещата си с президента Росен Плевнелиев преди съставянето на служебното правителство двамата оставили телефоните си в съседно помещение. Като представител на изпълнителната власт не коментира дали са били подслушвани и депутатите от ГЕРБ.

Найденов обвини Цветанов, че е организирал дискредитирането му като политик. Той коментира започнатото от прокуратурата разследване срещу себе си за опит за намерение за даване на подкуп и за оказване на влияние при обществена поръчка, както той поясни. Сценарият беше направен така, сякаш са го направили БСП, това е моят прочит, каза Найденов. Обясни действията на държавното обвинение с думите: “Главният прокурор не може да направи друго освен да даде ход на това производство, когато някой чете на пресконференция такива дела и твърди, че има политическа протекция на министър”.

Бившият земеделски министър заяви, че делото в прокуратурата срещу него е започнато през 2009 г., но е оставено “спящо” с цел да бъде активирано преди избори. По думите му преди време той е подал сигнал до тогавашните главен прокурор Борис Велчев и шеф на ДАНС Цветлин Йовчев за опит на бившата шефка на фонд “Земеделие” Калина Илиева да го набеди.

Найденов предал на двамата аудиозапис от разговор между Илиева и неин подчинен, в който тя убеждавала служителя си да очерни министъра. Човекът обаче направил аудиозапис на разговора и го занесъл на Найденов, който пък информирал премиера Борисов и по негово нареждане – ДАНС и прокуратурата.

Сега Велчев и Йовчев трябва да обяснят на прокуратурата защо не е започнато разследване за опит за набеждаване на министър, каквото бях сигурен че се води, каза Найденов.

Бившият министър обяви, че от няколко дни семейството му е в чужбина, както на неговия приятел – бившия депутат Емил Димитров. Димитров изпрати семейството си в чужбина след като беше уличен в конфликт на интереси и “благодари” за това на Цветанов и Искра Фидосова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

„Младежки дейности“ – първа конкурсна сесия за тази година

Published

on

Община Габрово открива процедура за първа конкурсна сесия за тази година –
„Габрово на младите“, по Програма „Младежки дейности“, финансирана от бюджета на Община Габрово със срок за прием до 16:30 часа на 3-ти септември тази година.

По настоящата процедура могат да кандидатстват:
1. Младежки организации, регистрирани при условията на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, както и юридически лица с нестопанска цел, с предмет на дейност в сферата на младежките дейности.
2. Юридически лица, създадени по Закона за предучилищното и училищното образование, Закона за висшето образование и Закона за народните читалища.

Основна цел на Програма „Младежки дейности“ на Община Габрово е да подкрепя и стимулира младежката инициативност и лидерство, търсене на оригинални и новаторски подходи, креативност и иновативни решения при реализиране на проекти в сферата на младежките дейности, за развитие на младежкия сектор и в интерес на гражданите на община Габрово.

Целевата група са младежи на възраст от 15 до 29 г., които активно участват в подготовката и изпълнението на дейностите.

В рамките на настоящата сесия ще бъдат подкрепени проекти, които осигуряват възможност на младите хора, чрез творчески идеи, подходи и иновации, да осъществят инициативи и дейности за реализиране на един или повече от елементите в следните приоритети:

РЕАЛИЗИРАНИ В ГАБРОВО с максимално финансиране на проект от 4 000 лв. и общ бюджет 12 000 лв. Проектните предложения следва да популяризират съвременно Габрово като добро място за развитие на предприемачество и с възможности за личностно и професионално израстване, да развиват в младежите предприемаческа мотивираност и мироглед и умения за успешна реализация.

АКТИВНИ В ГАБРОВО с максимално финансиране на проект от 4 000 лв. и общ бюджет 12 000 лв. Проектните предложения следва да предлагат различни възможности на младите хора за активности в свободното им време – в областта на доброволчеството, социалната ангажираност, спорта и др. Ще се подкрепят и дейности, които насърчават здравословния начин на живот и активното участие в решаване на важни за младежката общност и гражданското общество проблеми.

ДИГИТАЛНИ В ГАБРОВО с максимално финансиране на проект от 3 000 лв. и общ бюджет 6 000 лв. Проектните предложения следва да предлагат дигитални решения на важни за Габрово приоритети като доброволчество, спорт, здравословен начин на живот, социални инициативи и др. Кандидатите могат да представят решения под формата на мобилни приложения, платформи и web базирани приложения, които да имат за цел насърчаването на младите хора за активно участие в обществения живот на Габрово.

Програма „Младежки дейности“ се реализира с бюджет от 30 000 лв. и финансира до 100% от общата стойност на проектно предложение, но не повече от по-горе посочената максимална сума за финансиране на едно проектно предложение.

Дейностите по финансираните проекти трябва да се реализират на територията на община Габрово в периода от 20 септември 2020 г. до 30 ноември 2020 г.

Повече информация може да откриете в приложеното Обявление, както и в секцията „Младежки дейности“ на сайта на Община Габрово с адрес: https://gabrovo.bg/bg/article/17272

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Акция срещу битовата престъпност се проведе в Габровско

Published

on

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и опазване на обществения ред бе проведена на територията на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В хода операцията са били проверени 53 моторни превозни средства, 88 души и десет адреса.

В резултат на полицейските действия са били констатирани 18 нарушения, за които са съставени 2 акта по Закона за движението по пътищата, 7 – по Закона за гражданската регистрация и са били наложени 9 глоби с фиш.

Връчените електронни фишове са четири.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Марихуаната създаде проблеми за четирима

Published

on

Двама габровци и двама севлиевци ще си имат проблеми със Закона, след като бяха хванати да извършват различни престъпления, свързани със забраненото наркотично вещество марихуана. Трима от тях са били арестувани заради притежанието ѝ, а четвъртият бе установен да шофира след употреба.

Първи от всички бил установен 33-годишен криминално проявен габровец, шофирал под въздействието на канабис. Той бил спрян за проверка в петък, 31 юли, около 03.45 часа, в района на площад „Ракетата“ в Дряново, по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества.

Лекият автомобил, който габровецът управлявал, бил собственост на трето лице. При извършена проверка на водача за употреба на наркотици, техническото средство отчело положителна проба за наличие на наркотичното вещество канабис. Водачът не е дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано бързо производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Същият ден, но около 22.15 часа в района на булевард „Могильов“ в Габрово при проверка, полицейски служители задържали 29-годишен, криминално проявен местен жител, за когото били налице данни, че е придобил и държи в себе си хартиена „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса. При направения полеви наркотест тя дала характерната реакция и оцветява на наркотичното вещество марихуана.

Двата ареста на севлиевците били извършени в събота, по едно и също време, около 23.00 часа. При специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества на територията на Севлиево, били задържани 30 и 33-годишен.

В хода на проведените процесуално-следствени действия, чрез протокол за доброволно предаване, двамата по отделно предали на полицейските служители известно количество суха зелена листна маса, която при проведените полеви наркотестове реагирала на наркотичното вещества марихуана.

По случаите са започнати досъдебни производства под надзора на районната прокуратура в Севлиево.

*Снимка: Пресцентър МВР, Архив.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица