Свържи се с нас

Новини

Кандидат-студентите плащат сами 3 здравни вноски

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Завършилите средно образование, които ще бъдат приети  във ВУЗ-овете, ще трябва да платят три здравни осигуровки сами – за юли, август и септември. Новината предаде образователният портал Академика БГ. Всяка една от вноските е по 16,80 лв., напомня говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Причина е, че в периода между завършване на училище и започване на университетското образование, когато държавата поема здравното осигуряване на редовните студенти, се образува няколкомесечен период без здравни вноски, което може да доведе до прекъсване на здравноосигурителните права на бъдещите студенти. Припомняме, че за изключване от системата са нужни точно 3 неплатени здравни осигуровки.

В момента под 40% от студентите се сблъскват с казуса по прекъснати права заради неплатени вноски преди началото на следването им. „За да поеме държавата здравноосигурителните права на студентите, те трябва да учат редовно и да не се осигуряват на друго основание – например трудов договор”, обясни Бъчваров.

Припомняме, че държавата осигурява учениците в средните училища до момента на тяхното завършване, както и редовните студенти до навършване на определена възраст. Ако кандидат-студентът е приет за обучение в университет в чужбина, той трябва да удостовери, че учи там в края на всеки семестър и здравните му права ще бъдат запазени в България.

„Добрата новина е, че те могат да се представят от родителите и не е необходимо това да става лично. Към момента единственият възможен начин българските студенти в чужбина да поддържат здравния си статус актуален е постфактум да се представя документ, удостоверяващ техния статус. Няма специална форма, и не би могло да има, защото един е документа, който издава Сорбоната, друг университета в Мюнхен, трети и четвърти извън Европейския съюз”, обясни Бъчваров.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица