Свържи се с нас

Крими

ДДС престъпленията с най-висок дял за 2011г.

Published

on

снимка: ivenews.bg

През 2011 г. с най-висок дял са престъпленията по неправомерно усвояване на ДДС. Това сочат изнесените данни на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ за 2011 година. От общо регистрирани 250 000 фирми по ДДС, над 12% в различна степен са участвали в схеми за източване на данъка. В последните години се забелязва намаляване броя на лицата, участващи в ДДС измами, но от друга страна щетите от невнесен ДДС, причинени от един извършител са нараснали. Установените от ГДБОП щети, които са в размер на над 45 839 757 млн. лв. Неутрализирани са 11 ОПГ с 47 участници. Новоустановени са 17 ОПГ.

В сравнение с 2010, през 2011 г. се наблюдава все по-трудното интегриране на придобитите, чрез престъпна дейност финансови средства в стопанския оборот, поради намаляване на реалната производителност в национален мащаб. Изпирането на пари е част от престъпната дейност на всички ОПГ. Основен фактор, благоприятстващ развитието на този вид престъпност, е липсата на териториална ограниченост в действията на лицата. Те безпрепятствено регистрират голям брой дружества и банкови сметки в страни по цял свят. По този начин от една страна получават средствата на легално основание, от друга – се затруднява установяването на първоизточника на тези средства, което води до забавяне на извършваните проверки.

България продължава да се определя като транзитна за всички видове наркотици. Най-често трафикираният наркотик през страната е хероин, предназначен за страни от Централна и Западна Европа. Българските престъпни групи, участващи в хероиновия трафик, са подизпълнители в чужди наркоорганизации и тяхната роля се свежда до логистична поддръжка или куриерска дейност. Страната ни вече не се оценява като производител на амфетамин, а се приема като транзитна страна в неговия трафик.

През 2011 г. компютърните престъпления бележат ръст, който се обяснява с все по-голямата достъпност на компютърните технологии. ГДБОП отчита и нарастване на броя на престъпленията, свързани с незаконни разкопки и сделки с културни ценности.

През изминалата година се наблюдава увеличение на престъпленията по изготвяне и разпространение на неистински електронни разплащателни инструменти и официални документи и в по-малка степен – на фалшифицирането и разпространението на парични знаци.

Икономическата криза в страната и ЕС и стагнацията в активността на бизнеса, в условията на нарастване на конкуренцията, увеличи корупционният натиск върху държавните служители и мениджмънта чрез прилагане на механизми за корупционно елиминиране на конкуренцията. Нарасна и корупционният натиск върху длъжностните лица от съдебната и държавната власт от страна на престъпни структури, участници в “сивата” икономика и от отделни граждани.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица