Свържи се с нас

Крими

ДДС престъпленията с най-висок дял за 2011г.

Published

on

снимка: ivenews.bg

През 2011 г. с най-висок дял са престъпленията по неправомерно усвояване на ДДС. Това сочат изнесените данни на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ за 2011 година. От общо регистрирани 250 000 фирми по ДДС, над 12% в различна степен са участвали в схеми за източване на данъка. В последните години се забелязва намаляване броя на лицата, участващи в ДДС измами, но от друга страна щетите от невнесен ДДС, причинени от един извършител са нараснали. Установените от ГДБОП щети, които са в размер на над 45 839 757 млн. лв. Неутрализирани са 11 ОПГ с 47 участници. Новоустановени са 17 ОПГ.

В сравнение с 2010, през 2011 г. се наблюдава все по-трудното интегриране на придобитите, чрез престъпна дейност финансови средства в стопанския оборот, поради намаляване на реалната производителност в национален мащаб. Изпирането на пари е част от престъпната дейност на всички ОПГ. Основен фактор, благоприятстващ развитието на този вид престъпност, е липсата на териториална ограниченост в действията на лицата. Те безпрепятствено регистрират голям брой дружества и банкови сметки в страни по цял свят. По този начин от една страна получават средствата на легално основание, от друга – се затруднява установяването на първоизточника на тези средства, което води до забавяне на извършваните проверки.

България продължава да се определя като транзитна за всички видове наркотици. Най-често трафикираният наркотик през страната е хероин, предназначен за страни от Централна и Западна Европа. Българските престъпни групи, участващи в хероиновия трафик, са подизпълнители в чужди наркоорганизации и тяхната роля се свежда до логистична поддръжка или куриерска дейност. Страната ни вече не се оценява като производител на амфетамин, а се приема като транзитна страна в неговия трафик.

През 2011 г. компютърните престъпления бележат ръст, който се обяснява с все по-голямата достъпност на компютърните технологии. ГДБОП отчита и нарастване на броя на престъпленията, свързани с незаконни разкопки и сделки с културни ценности.

През изминалата година се наблюдава увеличение на престъпленията по изготвяне и разпространение на неистински електронни разплащателни инструменти и официални документи и в по-малка степен – на фалшифицирането и разпространението на парични знаци.

Икономическата криза в страната и ЕС и стагнацията в активността на бизнеса, в условията на нарастване на конкуренцията, увеличи корупционният натиск върху държавните служители и мениджмънта чрез прилагане на механизми за корупционно елиминиране на конкуренцията. Нарасна и корупционният натиск върху длъжностните лица от съдебната и държавната власт от страна на престъпни структури, участници в “сивата” икономика и от отделни граждани.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Провериха 274 души за наркотици около училищата в Севлиево

Published

on

274 души са били проверени в рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества в и около училищата на територията на Севлиево. Това става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Акцията е била реализирана от 14 до 20 септември. В хода на операцията са били проверени още общо 159 моторни превозни средства, шест училищни дворове и три градски парка. В резултат на полицейските действия е образувано едно наказателно производство по линия „наркотици“ срещу лице от село Богатово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Баба от Габрово „си плати“ за увеличение на пенсията

Published

on

85-годишна жена от Габрово стана жертва на измама, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Възрастната дама повярва на схемаджия, подвел я че ако плати депозит ще ѝ бъде увеличена пенсията, която получава.

Измамата била извършена в понеделник, 21 септември.

По данни на заявителката, около 09.00 часа, неизвестно за нея лице от мъжки пол се свързало с нея и я е въвело в заблуждение, че следва да заплати депозит за усвояване на финансова помощ, свързана с ежегодно увеличение на месечната ѝ пенсия.

Имотната вреда, която бабата претърпяла, възлиза на 825 лева.

По случая в РУ – Габрово е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс. Действията по разследването продължават под надзора на Районната прокуратура в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Осъдиха на 2 години плашилия с отмъщение затворник

Плашилият с отмъщение затворник пак ще влиза в пандиза.

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена днес, 21 септември, състав на Районния съд осъди мъж от Габрово на 2 години лишаване от свобода за извършено хулиганство.

Съдът призна подсъдимия С.Б. за виновен в това, че на 16 юни 2020 г., при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, в заведение за бързо хранене на ул. „Николаевска“ и във фирмено помещение на ул.“Ванче Михайлов“ в Габрово, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото (ВИДЕОТО МОЖЕТЕ ДА СИ ПРИПОМНИТЕ ОТТУК).

Видно от доказателствата по делото С.В. крещял на висок глас, отправил закани и обиди към присъстващи лица, ударил и счупил две стъкла на фирменото помещение.

За горепосоченото престъпление и на основание чл.325 ал.5 вр. с ал.1 вр. с чл.29 ал.1 б.“б“ вр. с чл. 26 ал.1 от НК във вр. с чл. 58а ал.1 от НК С.Б. бе осъден на 2 години лишаване от свобода.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Габрово в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция – по чл.371 т.2 от НПК, като подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях.

Съгласно закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното на подсъдимия наказание от 3 години „лишаване от свобода“ с 1/3.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица