Свържи се с нас

Икономика

Стартира данъчна кампания 2012г.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От началото на януари стартира данъчна кампания 2012г. И през тази година качеството на обслужването ще е  приоритет на Приходната агенция.  За тази цел от началото на 2012 г. НАП предлага нови електронни услуги, за които не е нужен електронен подпис. Необходимо е само клиентите на администрацията да получат своя Персонален идентификационен код (ПИК) чрез който ще могат да: правят справка за активните трудови договори; справка за осигурителния им доход – върху каква сума работодателите внасят осигурителните му вноски; справка за индивидуалните партиди по ДЗПО – в кой пенсионен фонд е осигурен и каква е натрупаната сума до момента по партидата. В най-кратки срокове се планира да се разшири достъпа до тези услуги, които да не са само чрез интернет, но и чрез системата на колцентъра на НАП – 0700 18 700.

През 2012г. данъчно – осигурителните промени ще са изцяло в полза на клиентите на администрацията.
Отпадна задължението да се подава декларация от безработните, стига авансово внесения данък да е равен на дължимия годишен данък. Годишният данък след приспаданията се закръглява към всеки пълен лев. Работодатели, които откажат служебна бележка – санкция до 250 лв., при повторно нарушение– до 500 лв. Облекчен ред за ползване на облекчението за ипотечен кредит за млади семейства – само един документ към декларацията и попълнена декларация от съпруга/съпругата, че няма да ползва облекчението

Салонът за обслужване на клиенти на ул.”Радецка”№11 в Габрово до края на данъчната кампания на 2 май 2012 г. (защото 30 април е почивен ден) ще  работи с т.нар. плаващо работно време, тоест без обедна почивка. В дните, в които изтичат срокове офисът ще работи до тогова докато има клиенти в салона за обслужване. Въпреки това се препоръчва  клиентите да не чакат последните срокове за плащане на данъчните си задължения.

Декларациите за облагане на доходите и тази година ще се подават до 2 май 2012, тъй като 30 април официално е почивен ден. Данъците се заплащат в същия срок. 5% отстъпка получават онези граждани, които подадат декларациите си и платят задълженията си до 10 февруари, а тези които декларират с електронен подпис могат да се възползват от отстъпката до края на април. Ползва се само едната отстъпка. Отстъпките се ползват само, ако авансовият данък през годината е определен и внесен в срок.

Срокът за деклариране на печалбата от 2011 г. за предприятията е 2 май, тъй като 31 март е в събота. Данъкът се заплаща в същия срок. 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.) ползват тези фирми, които подадат годишната си декларация по електронен път, с електронен подпис.

Хартиените образци на декларациите вече са налични в офиса на НАП  в Габрово и във фронт офиса в Севлиево. На страницата на НАП – www.nap.bg. образците на декларации са достъпни и в електронен вариант.

Подаването на декларации може да стане чрез Интернет, подписани с електронен подпис, по пощата в клоновете на пощенските станции в Габрово,  Севлиево, Дряново и Трявна/  и с обратна разписка.

Заплащането на данъците и осигурителните вноски става само по банков път, с пощенски запис за плащане към бюджета или по Интернет.  За улеснение на клиентите в офиса на НАП – Габрово,  функционира банково гише, което обслужва  клиентите на администрацията. Заплащането на данък върху доходите от физическо лице на него е безплатно.

От 2012 г. отпадат още 20 кода за вид плащане за републикански данъци и осигурителни вноски, през 2010 г. отпаднаха над 40.

От офиса на НАП – Габрово уточняват, че при подаване на данъчната   декларация, се ползват и редица облекчения. И тази година НАП изисква само два документа, за да се ползва облекчението за млади семейства. Това са документ от банката, предоставила кредита, за направените лихвени плащания през 2011 г. и декларация от другия съпруг, че няма да ползва облекчението (но тя е част от самата годишна декларация). Данъчното облекчение за млади семейства се ползва като сумата от годишните данъчни основи се намали с направените през 2011 г. лихвени плащания върху първите 100 000 лв. от ипотечен кредит. Със сумата на лихвените плащания не се намалява дължимия от вас данък, а само сумата на годишните данъчни основи.

И тази година в годишната декларация за облагане на доходите ще се декларират получените и предоставени заеми.
Декларират се:
1.Получени през 2011 г. парични заеми (без кредити от банки), ако общият им размер надхвърля 10 000 лв. и към 31 декември 2011 г. част от тях са непогасени.
2.Непогасените остатъци по получени парични заеми в периода от 2006 г. до 2011 г. (без кредити от банки), ако общият размер на остатъците към 31 декември 2011 г. е над 40 000 лв.
3.Предоставени парични заеми  през 2011 г., ако общият им размер надхвърля 10 000 лв. и към края на 2011 г. част от тях са непогасени.
4.Непогасените остатъци по предоставени парични заеми в периода от 2006 г. до 2011 г., ако общият размер на остатъците към 31 декември 2011 г. е над 40 000 лв.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Севлиево с голямата награда за образцова община

Регионалният министър Петя Аврамова връчи наградата на кмета д-р Иван Иванов

снимка: Община Севлиево

Севлиево е с голямата награда за „Образцова община“ за Северен централен регион в престижна класация. Наградата е за комплексно развитие на Общината и бе връчена на кмета д-р Иван Иванов от министъра на регионалното развитие Петя Аврамова в ритуалната зала на Община Велико Търново. В оспорваната надпревара участваха 41 общини от региона.

В старата столица се проведе и дискусия по инициативата „Образцова община“ с участието на кметове от региона, които също получиха отличия. Целта на кампанията е да се откроят добрите практики в общините у нас като се направи обективно сравнение за тяхното развитие.

Община Севлиево е първата, която получава най-високото отличие и не е областен център, стана ясно по време на дискусията. Експертният анализ, определил победителите, е направен на база на показатели като БВП на глава от населението, работна заплата, поддържане на здравната, образователната и социалната инфраструктури, нивото на безработица, развитието на имотния пазар и др. В Севлиево е и най-ниската безработица в региона – само 4,8%. Множеството производствени предприятия и чуждите инвестиции тук са основополагащи за добрата икономическа среда в града и общината.

снимка: Община Севлиево

„С тази класация всички могат да разберат, че освен София, Пловдив и Бургас, има и по-малки общини, които се развиват чудесно и то не от вчера. Тези примери трябва да бъдат показвани. Наградата е плод на труда на всички предприемчиви севлиевци и мисля, че те я заслужават“, каза по време на тържествената церемония градоначалникът д-р Иван Иванов.

„Севлиево е пример как местната власт и бизнесът работят заедно за развитието на Общината. В града ни, освен „Идеал Стандарт“, има работещи над 1 200 фирми, има големи предприятия с по над 1 000 работници. През миналата година няколко дружества инвестираха по над 20 млн. лв. в разширяване и модернизиране на своите производства. Това показва, че компаниите се чувстват комфортно в Севлиево”, каза още д-р Иванов.

Според него най-важното към момента е транспортната свързаност на бизнеса в Севлиево с останалата част на страната и на света.

„Надявам се, че с развитието на транспортните коридори, Севлиево няма да бъде забравен“, сподели кметът. Пред регионалния министър Петя Аврамова той отново постави въпроса за обходния път на Севлиево, тъй като в момента 6 км от натовареното трасе за Габрово минава през целия град, което натоварва допълнително трафика и създава проблеми.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

НАП към ученици и студенти: Платихте ли си здравните?

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

От офиса на НАП в Габрово напомнят на всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки.

Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение. За месеците от завършване на средното до започване на висшето си образование те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка.

Причината за това е, че те не попадат в нито една от двете категории – ученици или студенти, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет. В тези случаи завършилите своето средно образование трябва да подадат декларация образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски.

Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване.

В рубриката „Здравно осигуряване” на интернет страницата на НАП е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация образец 7, както и образец на формуляра, който може да бъде изтеглен.

Подаването на декларацията може да стане в офиса на НАП в Габрово на ул. „Радецка“ №11, по пощата и пощенските клонове в областта с обратна разписка или по електронен път чрез Персонален идентификационен код /ПИК/, който се получава безплатно от офис на приходната агенция.

При допуснати пропуски във вноските за здраве, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса.

Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права, напомнят още от НАП. Проверка дали здравноосигурителните права са прекъснати може да се направи на място в салона за обслужване на клиенти в центъра на Габрово или чрез електронната услуга на НАП – „Здравноосигурителен статус“ на страницата на Агенцията: www.nap.bg.

Сумата за здравни осигуровки през 2019 г. е 22,40 лв. на месец и се внася до 25-о число на следващия месец. За вноски, които не са направени в срок, се начислява законова лихва. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи на страницата на НАП чрез електронната услуга „Здравноосигурителен калкулатор“.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Инвеститорът, строящ 2 бизнес сгради в Габрово, получи сертификат клас „А“

снимка: Министерство на икономиката

Акционерното дружество „Сиентиа”, което възнамерява да построи две бизнес сгради без аналог в Габрово и да създаде 80 нови работни места, получи от министъра на икономиката Емил Караниколов сертификат за инвестиция клас „А“. Това става ясно от информация на министерството на икономиката.

Проектът на „Сиентиа” АД е свързан със създаване на подходяща работна среда за развитие на бизнес в областта на информационните технологии – разработка на софтуер, софтуерно инженерство, консултантски услуги и създаване на иновативни софтуерни продукти, пилотни проекти в областта на автоматиката и роботиката, както и други високотехнологични дейности, в партньорство с учебни заведения и партньорски дружества.

Размерът на инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи, възлиза на 5 600 000,00 лв. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него ще бъдат открити 80 нови работни места.

снимка: Министерство на икономиката

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи днес, 17 юли, общо пет сертификата за инвестиции, издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Стойността на проектите е над 42 млн. лв., като те ще разкрият 168 нови работни места.

Икономическият министър връчи четири сертификата за инвестиция клас „А“ на „Лим текникс” ООД, „Зора логистик ММС” ООД, „Сиентиа” АД, „АИКО“ ЕООД и един сертификат за инвестиция клас „Б“ на „ИТТ Австрия Производство“ ЕООД.

Три от проектите ще бъдат осъществени в Индустриална зона Божурище, един в Габрово и един в Индустриалната зона в Телиш.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица