Свържи се с нас

Икономика

Няма да има таван за „зелени” плащания след 2013 г.

Published

on

Европейската комисия не предвижда определяне на таван за новите директни плащания за така наречените „зелени дейности”. Те ще бъдат подпомагани в пълен размер. Плащанията за необлагодетелстваните райони по Втори стълб, отпускани за хектар земеделска земя, които да компенсират земеделските производители за направени разходи и пропуснати доходи, свързани с ограниченията за селското стопанство в такива райони, се фиксират между минимален и максимален размер за хектар за година. За тези плащания в бъдещата ОСП не се предвижда прилагане на таван, така както е за директните плащания по Първи стълб.
Това стана ясно по време на дебата, проведен в гранд-хотел „София” вчера, по бъдещето на ОСП след 2013 г. с участие на неправителствени и граждански организации и фермери от цялата страна. Експертите от дирекциите „Директни плащания и пазарна подкрепа” и „Развитие на селските райони” представиха в детайли на техническо ниво предложенията на Комисията за промени в схемите на подпомагане за периода 2014-2020 г.
Специално внимание участниците в дискусията отделиха на понятието „активен фермер”, като експертите подчертаха, че вероятно то ще се определи на базата на извършване на определен задължителен минимум земеделска дейност.
Беше поставен въпрос за необходимостта от ясно дефиниране на понятия като „интегриран проект” и проект за иновации”, за да могат потенциалните бенефициенти ясно да програмират бъдещите си инвестиции.
По време на дискусията стана ясно още, че нови елементи на подпомагането, предвидени в предложението на Комисията, са подпомагането на памука, както и определените задължителни подпомагания в рамките на бюджета за преки плащания на млади фермери– в размер на 2% от общия бюджет, за „зелени” плащания – в размер на 30%,  както и възможността за подпомагане на малки фермери– в размер до 10% от общия бюджет за преки плащания. Бе уточнено, че новата помощ, предназначена за млади фермери ще съществува успоредно с подпомагането на младите фермери по линия на бюджета, определен за развитие на селските райони, което се прилага и в момента, така че като цяло се завишава подпомагането на начинаещите и младите земеделски стопани.
По време на дискусията стана ясно, че задължителен национален резерв за права на плащания ще задели 3% от правата за подпомагане на млади фермери, които не са получавали подпомагане в референтната 2011 г. Същевременно по отношение на самата избрана за референтна 2011 г. за определяне на „правата на плащане” бяха направени коментари, че този избор ощетява страни като България и Румъния, и не стимулира обработването на нови, досега пустеещи земи.
Дебатът за многогодишната финансова рамка на Общата селскостопанска политика на целия Европейски съюз ще определи средствата по основните политики на ЕС, а оттам и мащабът на тяхното разпределение в следващия програмен период. Бе подчертано, че по отношение на схемите на подпомагане, ще бъде преминато към нова, единна система на подпомагане и за новите, и за старите страни-членки. Повечето от критериите, по които обаче това подпомагане ще се извършва, все още са дискусионни в рамките на Съюза, като част от тях трябва да бъдат определени на национално равнище и именно това налага подобни обществени дискусии, коментираха участниците в дискусията.
Беше направено предложение в тази връзка да се сформира работна група с участието на представители на неправителствените и браншови организации за дебатиране и уточняване на техническите детайли по позицията, която България да представи пред комисията.
Предложение беше направено от страна на неправителствения сектор в бъдещия период на планиране, отново да се създадат възможности за финансиране на проекти на потенциалните бенефициенти като се използва инструментът „рефинансиране” чрез Търговските банки, така както това беше възможно по програма САПАРД.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Икономическата библиотека е вече в ОИЦ – Габрово

Published

on

Книгите, предоставени от фондация „Бауерзакс“ вече пристигнаха в Областния информационен център – Габрово.

По лавиците на новата „Икономическа библиотека“ можете да откриете, както класически автори от сферата на икономиката, носители на Нобелова награда за принос в икономиката, така и съвременници оказали силно влияние в развитието на икономическата теория.

Някои от творбите са в оригинал на английски език, други са преведени и издадени от български издателства. Предстои откриване на „Икономическа библиотека“ през месец юли, когато първият й официален гост ще бъде един от водещите икономисти в България Георги Стоев.

Основната концепция на „Икономическа библиотека“ е тя да се превърне в място за срещи и дискусии с европейско измерение, пространство където се организират обучения, прожекции, лекции по актуални теми.

Идеята е да се организират и дискусии както по определени заглавия в библиотеката, така и други актуални икономически теми, които не са конкретно обвързани със заглавие на дадена книга, налична в библиотеката.

„Целта ни е общността да припознае „Икономическа библиотека“ като място, където се случват интересни и полезни събития. Възможността за организиране на дейности и инициативи е голяма, като основен акцент е тематиката – икономика, бизнес, предприемачество, търговия, мениджмънт и т.н.“ споделя Ирена Бойновска, експерт в Областния информационен център.

*Снимки: ОИЦ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Отлично представяне за ПТГ „Д-р Никола Василиади“ на дигитален финансов лагер

Published

on

Учениците Александър Дончев, Кристиан Генов и Стелиян Узунов от 10 „Б“ клас в Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ се представиха отлично на финалния Дигитален финансов иновационен лагер по проект „Практични финанси“ на Джуниър Ачийвмънт – България.

Те демонстрираха знания в областта на управлението на личните финанси по темите кредитиране, електронни разплащания, пенсионно осигуряване и животозастраховане, като предложиха иновативни продукти в помощ на хората при настъпване на рискове.

Първо място зае отборът на Александър Дончев с иновативната си идея EasyWorld. Учениците Кристиан Генов и Стелиян Узунов ще участват в менторски сесии с доброволци от корпоративните партньори на проекта – NNBulgaria, UniCreditBulbank и BNPParibasPersonalFinance.

Госпожа Пенка Пенева – ръководител на проекта бе отличена от Джуниър Ачийвмънт със сертификат за личен принос към преподаването на програма „Практични финанси в дигитална среда“ за учебната 2019/2020г.

Дигиталната образователна надпревара, която събра над 100 участници от цялата страна, разпределени в 15 отбора се проведе в рамките на два дни. Ментори от компаниите подкрепящи проекта консултираха отборите.

Проектът „Практични финанси“ на Джуниър Ачийвмънт – България се провежда за първа година в Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“- Габрово и цели да предостави на учениците знания и практически умения в управлението на личните финанси, които да им помогнат да разберат взаимовръзката между днешните финансови решения и бъдещата финансова свобода на явленията „черен лебед“ и „сив носорог“.

Успехите на учениците от Техническата гимназия доказват високото качество на образованието не само в техническата област, но и в областта на финансите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Икономическа библиотека ще отвори врати в ОИЦ – Габрово

Published

on

Създаването на икономическа библиотека е новата съвместна инициатива на Фондация „Бауерзакс“, Община Габрово и Областен информационен център – Габрово. Библиотеката ще съдържа над 350 съвременни и класически заглавия, голяма част от които в оригинал на английски език.

Новата придобивка в града ни ще бъде отворена за всички, които искат да подобрят знанията си в икономическата теория и за разработване на успешни проекти, включително и студенти и ученици с интереси в сферата.

Първата специализирана икономическа библиотека в Габрово ще отвори врати през юли, а домакин ще бъде Областният информационен център, който затвърждава позициите си като интелектуален и образователен хъб, след успешните си проекти за насърчаване на предприемачеството като Gabrovo Innovation Camp.

Инициативата е на Фондация „Бауерзакс“, популярна с образователната си програма за ученици “Предприемачът като откривател”, която през годините имаше и няколко издания в Габрово.

Книгите са селектирани от икономиста Георги Стоев, придобити чрез частни дарения и със съдействието на Института за пазарна икономика. Колекцията вече е на път към Габрово.

Очаквайте скоро повече информация за интересни заглавия и автори, както и датата на официалното откриване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица