Свържи се с нас

Новини

Подписан е договорът по проект „Равен шанс за всички” и реконструкцията на „Радост 2 “ в Севлиево

Published

on

Вчера в Община Севлиево беше сключен договор с фирма „МБ -2001” ООД София, която ще изпълни строителните и ремонтни дейности по проекта на Община Севлиево „Равен шанс за всички”- предоставяне на пакет от социални, здравни и образователни  услуги за превенция на риск от социално изключване в ранно детско развитие. Той се реализира по Проект за социално включване на Министерство на труда и социалната политика, финансиран от Световната банка. Одобрените средства са в размер на 815 686 лв., а срокът за изпълнение е 24 месеца. Основната цел е превенция на социалното изключване и намаляване на бедността сред децата чрез инвестиции в ранното детско развитие. Чрез подобряване на готовността на децата за включване в образователната система и подкрепата за формиране на родителски умения сред уязвимите групи родители се цели ограничаването и предаването на бедността между поколенията. В проекта са предвидени няколко вида дейности. Първата, с която стартира проекта, е изграждане на нов център  с подходящи помещения за предоставяне на социални, здравни и образователни услуги на територията на цялата община и реконструкция на детска градина „Радост 2”, в която основно ще бъдат предоставяни образователни услуги. Строителните работи трябва да проключат за осем месеца, а предвидените средства по  проекта са в размер на 513 536 лв.

Останалите 302 150 лв. са  за реализирането на услугите, които ще стартират след май 2012 г. Още 93 000 лв. са осигурени от  Общината за изготвяне на идеен и работен проект, авторски и строителен надзор, за ново обзавеждане и оборудване Целевата група, към която ще бъдат насочени дейностите е за деца на възраст от 0 до 7 години и техните родители, принадлежащи към уязвими социални групи. Дейностите ще бъдат базирани основно в новопостроения център и ДГ ”Радост 2”. Мобилен екип от специалисти ще обикаля селата от общината и ще работи с децата и родителите в риск. Ще бъде изграден център за ранна интервенция на уврежданията, в който навреме ще бъдат диагностицирани специфични заболяванията и ще се предлага помощ и подкрепа на родителите. Паралелно с това ще се сформира консултативен съвет с представители на всички институции, имащи отношение към децата от 0 до 7 години.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица