Свържи се с нас

Новини

Иво Христов представи в ЕП първия от 10 години доклад за рибарския сектор в Черно море

Published

on

„Черно море и неговият басейн, макар и свързани със световния океан, имат много специфични черти, които го правят различни от другите европейски морета. Риболовът в него също е специфичен. Само две държави членки на ЕС имат излаз на Черно море – България и Румъния. Техните цели съвпадат с целите на Общата политика в областта на рибарството за Европейския съюз. Същевременно по-голяма част от черноморската акватория си поделят страни, извън ЕС, което означава, че има редица проблеми, за които решения на ниво ЕС не са достатъчни, нито възможни.“

Това каза по време на представянето на доклада си „Предизвикателства и възможности за риболовния сектор в Черно море“ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Българският евродепутат представи доклада си на заседание на Комисията по рибно стопанство (PECH).

„Минаха близо 10 години, откакто подобен документ е бил обект на работа в тази комисия. Оттогава досега много неща се промениха. Затова смятам доклада за много своевременен и нужен“, каза Иво Христов. Той посочи ниската соленост, малкия обмен на вещества с други морета, както и по-малкото биологично разнообразие в сравнение с други морета като характерни особености на Черно море.

„Това означава и по-малък на брой икономически значими видове. От тях два са с квоти, като единият – калканът – има квота, която се определя на ниво GFCM (Генералната комисия за риболова в Средиземно море), а при другия – трицоната – има автономна квота“, посочи още евродепутатът.

Иво Христов постави акцент и на ролята на проекта BlackSea4Fish, който се изпълнява на ниво GFCM с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Той цели намиране на устойчиво решение за използването на рибните и нерибните запаси в Черно море, голяма част от които, за съжаление са свръхексплоатирани.

„Заради климатичните условия, активният риболовен сезон особено за дребномащабния риболовен флот е много кратък с доста малък годишен улов – понякога от порядъка на няколко десетки килограма на годишна база. Над 90% от рибарите спадат към този дребномащабен флот. В моята страна – България – процентът е дори над 95%, в съседна Румъния също е близо до 90“, каза по време на представянето на доклада Иво Христов.

По думите му, Черно море е дом на три вида ендемични китоподобни бозайници – черноморския обикновен делфин, черноморската афала и реликтния муткур, които също са свързани с риболова в региона. Българският евродепутат подчерта, че Черно море и особено река Дунав, със своята делта, са особено важно местообитание и за няколко есетрови вида, които също са в критично състояние заради човешки дейности.

„Не може да не се отчете и високата замърсеност на Черно море. Изследвания на няколко водни басейна в Европейския съюз преди няколко години го посочиха и като най-замърсеното от тях, което буди сериозни притеснения и налага бързи и ефикасни действия. Проблемът оказва влияние както върху биологичното равновесие, така и социално въздействие върху рибарския сектор, чийто поминък е все по-оскъден“, допълни Иво Христов.

Целта на доклада на българския евродепутат е да очертае проблематиката на Черно море и неговите специфики. След представянето му Христов ще бъде домакин и на дискусия по темата, в която участие ще вземат учени и експерти.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Новини

28 заразени с коронавирус за денонощието, един е починал

Published

on

Един човек е починал, а двадесет и осем са новите регистрирани случаи на КОВИД-19 за последните 24 часа на територията на област Габрово. Това съобщиха днес, 5 март, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Битката за живота си с вирусната инфекция е загубила 82-годишна жена от община Габрово.

Според данните на здравните власти за последното денонощие най-много заразени в четирите общини на областта има в Габрово, общо 15 потвърдени. Дванадесет души са заболелите в Севлиево и един в Дряново.

От потвърдените двадесет и осем случаи на КОВИД – 19 в региона на 4 март, 27 човека са с леки симптоми или без симптоми и провеждат домашно лечение, а 1 пациент е хоспитализиран в лечебно заведение за болнична помощ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът награди отличените в националния конкурс за деца от Трявна

Published

on

Кметът Силвия Кръстева връчи наградите на децата от Трявна, които бяха отличени в Националния детски конкурс за рецитиране на патриотични стихотворения “България – майка на герои”, организиран от Община Трявна и Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

На награждаването присъства и председателят на журито Кольо Дабков – ст. експерт „Култура, образование, спорт и здравеопазване“.

Поради епидемичната обстановка, наградите на децата от други населени места, които бяха отличени, бяха изпратени по куриер.

Пълният списък на всички наградени деца можете да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кампания в подкрепа на жените, имащи проблем с алкохола

Една непразнична тема в месеца на жените.

Published

on

В началото на месец март – месец, в който обръщаме поглед към нежната половина от човечеството, Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационният център по зависимости на Община Габрово инициират кампания по проблем, за който се говори много малко – алкохолизма при жените.

По данни на Световната здравна организация България се нарежда сред първите 10 страни с най-голяма консумация на алкохол, като статистиката показва, че около 32% от българките употребяват спиртни напитки.

За броя на злоупотребяващите и зависимите от алкохол жени точни цифри липсват. Темата е стряскаща, плашеща и „неудобна“ – тема-табу. Но зад нея са скрити тежки съдби на реални личности – на съпруги, колежки, сестри и майки, а заедно с тях и на всички техни близки.

Алкохолната зависимост при жените е сред най-тежките стигми на общество ни, а липсата на открит диалог, информация и приемане на проблема се превръща в предпоставка за прикрита употреба, срам и забавено лечение, често с фатални последствия.

Именно за неяснотите, свързани с тежкото заболяване, за трудния път, по който вървят жените, попаднали в капана на зависимостта и за начините за подкрепа ще стане дума в специализирани материали, които екипът на ОбСНВ/ПИЦ-Габрово подготви.

В поредица интервюта и разкази от първо лице ще се срещете с жени, чиято анонимност ще бъде запазена, преминали оздравителна терапия и успели да си върнат радостта от живота. Представена е о гледната точка на д-р Иван Добринов – един от водещите специалисти в България, работещ със зависими, в търсене на отговор на част от най-важните въпроси като „как влияе на семейството съжителството с жена-алкохолик“, „как се чувстват децата на майките-алкохолички“, „къде зависимите жени могат да потърсят помощ и подкрепа“ и др.

За целите на кампанията са използвани и статии от списание „АркА“ – бюлетин на Регионалната програма „Alkohol & Drug” на полската Фондация “Стефан Батори”, която подпомага развитието на система за решаване на алкохолните проблеми, както и проблеми, свързани с други зависимости, в страните от Източна и Средна Европа.

Всички материали по темата можете да прочетете оттук, а при въпроси и нужда от консултация със специалист може да се обърнете към ОбСНВ/ПИЦ-Габрово и фондация „Общност в помощ на зависимите“, с чието партньорство се осъществява тази кампания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица