Свържи се с нас

Новини

Йончева: Време е ЕК да представи законодателство в защита на свободата на медиите

Published

on

Продължаваме с натиска върху Европейската комисия и държавите-членки, за да се осигури и гарантира свобода на медиите, включително със законодателство. Основата поставихме през ноември, когато Европейският парламент (ЕП) прие резолюция за медиите, на която аз съм съавтор. Това каза евродепутатът Елена Йончева в интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР.

В понеделник тя ще участва в голяма международна конференция за свободата на медиите, организирана от групата на социалистите и демократите в ЕП. В дискусията ще бъдат обсъдени проблемите, с които се сблъскват журналистите, освен в България, и в други държави-членки – Унгария, Словения, Хърватия, Полша, Франция. Конференцията е важна не само, за да „се оплачем“, но и да се подтикне Европейската комисия да предложи бързо законодателство, обясни Елена Йончева.

Медийната свобода е част от върховенството на закона, което ЕС наблюдава. От тази година всички европейски средства за държавите-членки са обвързани със спазването на този основен принцип на съюза, припомни тя.

Медиите възпитават зрителите, слушателите. Страшно е, когато все повече и повече има такъв тип репортажи – от джипката на министър-председателя. Тогава се заглушава критичното мислене на българите, те приемат вече за нормално това отчитане на работата, коментира Елена Йончева в отговор на въпрос за маниера на Бойко Борисов да избягва журналистите и дори срещите с депутати.

Затова всичко, което се случва в България, трябва да става достояние на институциите в Брюксел, според нея. Като член на мониторинговата група за демокрация, тя ще настоява пред колегите си да продължават да канят Бойко Борисов, за да бъде изслушан за ситуацията в България. Единствено той, от всички поканени досега премиери, е отказвал и то два пъти.

Нелепо е управляващите да приветстват мирните протести на българите. Безчувствието към тях може да доведе до засилване на напрежението и бунтове. Откраднатата свобода, според мен, би трябвало да е основание за това. Тогава ще видим кой и как ще се крие в джипката, каза още Елена Йончева.

Попитана за поведението на БСП, тя заяви, че както за нея, така и за много от българските избиратели, е неразбираемо защо левицата не е на улицата, а стои в парламента, където легитимира управлението. Имам своя отговор, но не искам да влизам в детайли в сегашната предизборна ситуация, каза Елена Йончева.

Според нея, в същия момент, неподкрепата за президента Румен Радев за втори мандат, демотивира привържениците на левицата. Подкрепата е важна преди изборите, за да покаже къде БСП се позиционира спрямо ГЕРБ. Повечето от българските граждани се питат дали има договорки между Корнелия Нинова и Бойко Борисов, с партиите от статуквото.

Избирателите си задават въпроса дали председателят на БСП не хвърля по Бойко Борисов просто хартиени стрелички.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица