Свържи се с нас

Новини

148-та годишнина от смъртта на Васил Левски отбелязаха в Трявна (снимки)

Published

on

148-та годишнина от смъртта на Апостола на Свободата бе отбелязана днес, 18 февруари, в Трявна.

От 11.00 часа в храма „Св. Георги” бе отслужена панихида за Васил Левски – йеродякон Игнатий. Мястото не е случайно – в тази църква Апостолът е пял при някои от идванията си в Трявна.

Непосредствено след панихидата цветя пред барелефа на Левски – Поп-Ангеловата къща, поднесоха кметът на Община Трявна Силвия Кръстева и председателят на Общински съвет – Трявна инж. Стефан Петров.

В отбелязването на годишнината от смъртта на Левски се включиха и членове на регионален клон „Капитан дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“. С почетен салют те почетоха паметта на Апостола.

„Малко е да се каже, че Васил Левски е най-известната личност в историята на България от средата на 19 век до днес. Той е човек, чийто живот и дейност сме възприели като мяра за народополезност и отдаденост на един идеал. Васил Иванов Кунчев е роден в Карлово на 18 юли 1837 г. Смъртта го застига на 18 февруари 1873 г.

През тези 35 години той ще споделя различни страни от битието на българския народ, ще приема или отхвърля житейски стeреотипи, ще вдъхновява и привлича към новото и опасното. И неизменно ще прави това, към което призовава своите съвременници.

Личността на Васил Левски излъчва едно особено и покоряващо очарование. Това очарование е въздействало на всички, с които е общувал – били те обикновени люде, закоравели хайдути, отчаяни хъшове или дипломатически представители на големи държави.

То ляга в основата на личното и общонародно безсмъртие на Левски. Обаянието на Левски е особената призма, която откроява всички останали качества на нечутия (според Христо Ботев) характер на Апостола – издръжливост, смелост, самообладание, решителност.

И може би затова първите несмели опити да се споменава Левски в годините непосредствено след Освобождението падат на благодатна почва – нуждата от такива хора в онази епоха.

Днес писаното за Левски е многократно повече от оцелялото, написано от него. Така е с всички легендарни личности – не само в България. Но трябва да познаваме писменото наследство на Левски. Защото тази е възможността да съпреживеем вълненията и чувствата на човека.

И да си дадем сметка за висините, където го издигат легендите. За да почувстваме, че имаме нужда от едното и от другото“, заяви кметът на Трявна Силвия Кръстева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

28 заразени с коронавирус за денонощието, един е починал

Published

on

Един човек е починал, а двадесет и осем са новите регистрирани случаи на КОВИД-19 за последните 24 часа на територията на област Габрово. Това съобщиха днес, 5 март, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Битката за живота си с вирусната инфекция е загубила 82-годишна жена от община Габрово.

Според данните на здравните власти за последното денонощие най-много заразени в четирите общини на областта има в Габрово, общо 15 потвърдени. Дванадесет души са заболелите в Севлиево и един в Дряново.

От потвърдените двадесет и осем случаи на КОВИД – 19 в региона на 4 март, 27 човека са с леки симптоми или без симптоми и провеждат домашно лечение, а 1 пациент е хоспитализиран в лечебно заведение за болнична помощ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът награди отличените в националния конкурс за деца от Трявна

Published

on

Кметът Силвия Кръстева връчи наградите на децата от Трявна, които бяха отличени в Националния детски конкурс за рецитиране на патриотични стихотворения “България – майка на герои”, организиран от Община Трявна и Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

На награждаването присъства и председателят на журито Кольо Дабков – ст. експерт „Култура, образование, спорт и здравеопазване“.

Поради епидемичната обстановка, наградите на децата от други населени места, които бяха отличени, бяха изпратени по куриер.

Пълният списък на всички наградени деца можете да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кампания в подкрепа на жените, имащи проблем с алкохола

Една непразнична тема в месеца на жените.

Published

on

В началото на месец март – месец, в който обръщаме поглед към нежната половина от човечеството, Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационният център по зависимости на Община Габрово инициират кампания по проблем, за който се говори много малко – алкохолизма при жените.

По данни на Световната здравна организация България се нарежда сред първите 10 страни с най-голяма консумация на алкохол, като статистиката показва, че около 32% от българките употребяват спиртни напитки.

За броя на злоупотребяващите и зависимите от алкохол жени точни цифри липсват. Темата е стряскаща, плашеща и „неудобна“ – тема-табу. Но зад нея са скрити тежки съдби на реални личности – на съпруги, колежки, сестри и майки, а заедно с тях и на всички техни близки.

Алкохолната зависимост при жените е сред най-тежките стигми на общество ни, а липсата на открит диалог, информация и приемане на проблема се превръща в предпоставка за прикрита употреба, срам и забавено лечение, често с фатални последствия.

Именно за неяснотите, свързани с тежкото заболяване, за трудния път, по който вървят жените, попаднали в капана на зависимостта и за начините за подкрепа ще стане дума в специализирани материали, които екипът на ОбСНВ/ПИЦ-Габрово подготви.

В поредица интервюта и разкази от първо лице ще се срещете с жени, чиято анонимност ще бъде запазена, преминали оздравителна терапия и успели да си върнат радостта от живота. Представена е о гледната точка на д-р Иван Добринов – един от водещите специалисти в България, работещ със зависими, в търсене на отговор на част от най-важните въпроси като „как влияе на семейството съжителството с жена-алкохолик“, „как се чувстват децата на майките-алкохолички“, „къде зависимите жени могат да потърсят помощ и подкрепа“ и др.

За целите на кампанията са използвани и статии от списание „АркА“ – бюлетин на Регионалната програма „Alkohol & Drug” на полската Фондация “Стефан Батори”, която подпомага развитието на система за решаване на алкохолните проблеми, както и проблеми, свързани с други зависимости, в страните от Източна и Средна Европа.

Всички материали по темата можете да прочетете оттук, а при въпроси и нужда от консултация със специалист може да се обърнете към ОбСНВ/ПИЦ-Габрово и фондация „Общност в помощ на зависимите“, с чието партньорство се осъществява тази кампания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица