Свържи се с нас

Новини

Откриха КОВИД-реанимация в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“

Отделението е изградено и оборудвано с подкрепата на Община Севлиево и на дарители.

Published

on

На територията на бившето “Детско отделение” в севлиевската болница МБАЛ “Д-р Стойчо Христов” бе открита нова реанимация за тежко болните с коронавирусна инфекция. Структурата разполага с шест легла с необходимата апаратура за реанимиране, ситуирани в три бокса.

Извършен е цялостен ремонт на помещенията – подмяна на електрическата и ВиК инсталации, облицoвка на стените, нови подови настилки, сервизни помещения. В резултат на това са създадени условия за качествено обслужване и на най-тежко болните пациенти.

В отделението има шест автоматични легла от най-ново поколение, мониторна система с дистанционен контрол и наблюдение с шест монитора, перфузори за дозирано венозно перманентно подаване на медикамент към всяко легло, дозиметри за подаване на кислород и три апарата за изкуствена белодробна вентилация, като един апарат за обдишване е предоставен от Министерството на здравеопазването.

“Всичко това стана възможно, благодарение на общите усилия на целия екип на болницата, на Община Севлиево и на много дарители, сред които са кметът д-р Иван Иванов, изпълнителният директор на „Идеал Стандарт – Видима” Ярослав Дончев, изпълнителният директор на „Хамбергер България“ Николай Петров, управителят на „АББ България” – клон Севлиево Джузепе Русо, Бизнес сдружение “Севлиево XXI век”, бизнесменът Цветан Макавеев, общински съветници и много други, които с труд и средства подпомогнаха начинанието”, каза по време на откриването на реанимацията управителят на севлиевската болница д-р Пламен Цеков.

“Радвам се, че поводът, по който сме в общинската болница отново показва, че цялата местна общност милее за болницата и продължава да отделя средства за модернизирането ѝ. Поредното отделение придобива вид и това е още едно доказателство за развитието на лечебното заведение”, каза кметът д-р Иван Иванов, който официално откри отделението.

“Всички отделения в МБАЛ “Д-р Стойчо Христов” са вече в добро състояние, за което искам да благодаря на дарителите, които през годините бяха заедно с нас. Общината също ще продължи да подкрепя развитието на болницата”, беше категоричен кметът.

Той увери екипа на лечебното заведение, че и през тази година в бюджета на общината са предвидени 150 000 лв. за покриване на услугите, които Националната здравна каса не заплаща, за да не се налага на пациентите да доплащат за лечение. Последният пример за непрекъсващите грижи от страна на Общината за здравеопазването в града е съвместно подготвения проект по “Красива България” за ремонт на покрива на старата част на болницата и за подмяна на отоплителната инсталация.

“След това ще остане само Операционният блок, който ще е седващият проект, по който ще работим”, каза още д-р Иванов и пожела на всички дарители и жители на общината да бъдат живи и здрави и да не им се налага да идват в болницата.

Управителят на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ д-р Пламен Цеков сподели, че когато преди няколко години беше преместено “Детско отделение”, тази част на болницата е била определена за разширяване на “Неврологично отделение” и за реанимация.

“Благодарен съм, че с общи усилия успяхме да създадем Ковид реанимацията – където да приемаме тежките случаи, за да облекчим работата на останалите отделения. Отне ни 3 месеца”, каза той и благодари на своя екип, на „Техническата служба“ към лечебното заведение и на всички дарители, с чиято помощ е купено цялото оборудване.

“Благодаря, че отделяте не само ресурс, но от времето и от силите си, за да направим нещо стойностно в името на жителите на Община Севлиево”, обърна се д-р Цеков към присъстващите на откриването.

“Идеал Стандарт – Видима” са дарили 25 000 лв., бизнесменът Цветан Макавеев е купил 3 от леглата за 6 700 лв., “АББ” и “Хамбергер” са дарили средства за закупуването на апаратура и обзавеждане, “М-прес” са направили безвъзмездно всички табели, а бизнес сдружение “Севлиево XXI век” са дарили 15 000 лв.

“Севлиево винаги е бил пример за успешната съвместна дейност на общината и на бизнеса. Това за болница, особено в малък град, е жизнено важно. Ние помагаме и ще продължим да помагаме за подобряване на условията, за оборудването и за екипировката, но знаем, че най-важното, сърцето на една болница е екипът и затова искам днес да им благодарим за работата в тези тежки времена. Подкрепяме и д-р Цеков в борбата за привличане на млади специалисти. Вече виждаме, че болницата е придобила нов облик и ви уверявам, че с общите ни усилия ще продължи да се развива”, каза изпълнителният директор на „Идеал Стандарт – Видима” Ярослав Дончев.

Изпълнителният директор на „Хамбергер България“ Николай Петров пожела на всички успешна година и здраве, а от името на Бизнес сдружение “Севлиево XXI век” Мирослав Марков благодаря на медиците за грижите, които полагат.

“Последните месеци бяха супер натоварващи, хората в болницата работиха с риск за собственото си здраве и живот. Оценяваме го и благодарим”, каза той и похвали общността Община – бизнес: „Виждаме положителната посока, в която се развива болницата. Затова трайно и не от сега стоим зад цялото здравеопазване на нашия град”, каза той в заключение.

Д-р Павлов от Хасково ще бъде началник на реанимацията. Той благодари на Общината, на кмета и на всички бизнесмени, за усилията и средствата, в резултат, на които екипът му ще влезе в една оборудвана по европейски реанимация.

В заключение д-р Цеков пожела на представителите на бизнеса в Севлиево да имат успешна година и все така да бъдат щедри в името на севлиевци. През 2021-ва ще бъдат подменени и оставащите стари легла в лечебното заведение. Новите 70 легла в болницата са на стойност 50 000 лв. и са закупени от „АББ България”, „Хамбергер България” и „Идеал Стандарт – Видима”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Трима починали и 57 заразени с коронавирус за последните дни

Published

on

Трима души са починали, а 57 са новозаразените с КОВИД – 19 през почивните дни на територията на област Габрово.

Данните, които са за периода от 5 до 7 март, оповестиха днес, 8 март, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Битката за живота си с вируса са изгубили 81-годишен мъж и 62-годишна жена от община Габрово, и 90-годишен севлиевец.

За периода от 5 до 7 март в четирите общини на област Габрово най-много заразени с КОВИД – 19 има в Габрово, общо 32 случаи. Двадесет и четири са положителните резултати в Севлиево, а една потвърдената проба в Трявна.

От потвърдените нови 57 случаи в областта, 15 човека са хоспитализираните в лечебно заведение за болнична помощ , а останлите 42 са с леки симптоми или без симптоми, и провеждат домашно лечение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Майчина грижа“ поздрави пациентките в АГ-отделението и Онкологията за 8 март

Published

on

Въпреки пандемията от коронавирус, дамите от Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ спазиха традицията на 8 март да поздравяват жените, лекувани в Отделението по акушерство и гинекология и Медицинска онкология на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

Г-жа Десислава Ненова, старша медицинска сестра в Отделението по кожни и венерически болести – член на Дружеството, поднесе цветя и шоколади на пациентките с пожелание за бързо възстановяване, здраве и много обич.

Традицията е свързана и с патрона на Габровската болница – д-р Тота Венкова, първата дипломирана българска жена-лекар, стипендиантка на Дружество „Майчина грижа”.

Всички дами от ЖБД “Майчина грижа”, поднасят своите най-добри пожелания към жените от медицинските екипи на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, като им желаят здраве и много професионални успехи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Британският щам на КОВИД-19 се разпространява и в региона

Published

on

В 15 области в страната, сред които и Габрово, е доказано разпространението на британския вариант на КОВИД-19, информира Министерството на здравеопазването.

Освен Габрово по-заразният щам се разпространява и в областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол.

За резултатите съобщава Националният център по заразни и паразитни болести. След секвениране на 413 проби на SARS-CoV-2 – у нас и в Германия, британският вариант на вируса е потвърден при 303 от пробите.

Южноафриканският, бразилският и нигерийският варианти на коронавируса не са потвърдени у нас.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица