Свържи се с нас

Новини

Иво Христов: Управлението на кризата в България обслужва имиджа на властта

„Има натиск да бъде вбит клин между президента и БСП. Без Радев, като морален и идеен гарант на алтернативата на това управление, би се стигнало до компромисна конфигурация между партии“, смята евродепутатът

Published

on

„Универсален модел за управление на коронакризата няма, тя се управлява опипом във всички страни, тъй като е безпрецедентна, нямаме предходен опит. У нас кризата се управлява зле, тъй като целта е да бъде обслужен имиджът на властта. В първите седмици Борисов даваше упоителни пресконференции, в които обясняваше, че се справяме най-добре. Тогава това беше периодът „Борисов, който ви пази; който съхранява вашето здраве“. Тъй като се натрупа обществено напрежение, около Великден хората бяха разпуснати, велико преселение по родните места. Навлязохме в периода на „Борисов Освободителя“ – тогава това носеше точки. През лятото въобще спряхме да управляваме кризата. И сега сме към най-печалните резултати на европейско ниво по отношение на смъртността и разпространението, тъй като загубихме контрол над процеса.“

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и бивш началник на кабинета на президента Румен Радев.

Според Иво Христов представеният от президента Радев проект за Национален стратегически документ със сигурност не е опит да се помогне на властта.

„Той сне доверието си от тази власт; българското общество също – 70% от гражданите се обявяват за провеждането на избори и очакват промяна. Проектът на Стратегическия съвет към президента Румен Радев е опит да се помогне на българското общество, което не е идентично със сегашната власт, въпреки внушенията на нейните всичколози, които обикалят студията. Проектите, които предложи президентът, нямат претенцията да са алтернатива, те са по-скоро принос към дебата по плана за преодоляване на ковидкризата. Те са ориентирани към бъдещето, залагат на развитие на човешки потенциал, на високи технологии, на опазване на природата. Това са проекти, ориентирани към бъдещето и неслучайно събудиха интерес у гражданите“, смята Иво Христов.

По думите му, поради функцията си президентът Радев не може да оглави партия, тъй че и при най-добро желание не би я оглавил.

„Той е заявил своята морална подкрепа за всяка алтернатива на сегашната власт. За да направя връзка с пандемията, ще припомня, че през лятото глосаторите на властта обикаляха, за да казват: „Сакън, не трябва да се сменя властта насред пандемия.“ Сега, няколко месеца по-късно, когато не я сменихме, виждаме какъв е резултатът. Спечелихме ли нещо от това, че остана същата власт? Освен това, че се изпразни държавната хазна, заявиха се нова партида самолети, кораби за военноморския флот, пари за язовири и предстои да бъдат заявени още пакети пари. Това не може да бъде утеха за едно измъчено от криза, бедност и сринати социални системи общество“, смята още евродепутатът.

Иво Христов каза още: „Опозицията на това управление е широко понятие. Тя се развива далеч извън парламента. Обхваща и много хора, които не са гласували до момента. БСП без съмнение през последните години е последователна опозиция. С Корнелия Нинова като лидер БСП възприе твърд опозиционен курс и ще успее само ако остане вярна на този курс. Тя не бива да влиза в никакъв сговор със сегашната власт, както и с кръгове, близки до сегашната власт. Вярвам, че една стогодишна партия има мъдростта да съхрани тази твърда опозиционна линия. Със сигурност има натиск от много посоки. Със сигурност има натиск да бъде вбит клин между президента и БСП. Очевидно е, че без президента, като морален и идеен гарант на бъдещата алтернатива, би се стигнало до поредна конфигурация между партии, каквито сме наблюдавали през последните години. Във всяка парламентарна република те са все по-компромисни. Президентът има куража да слезе сред протестиращите, заяви ясна позиция; хората го знаят и според мен биха последвали такава алтернатива.“

Христов коментира и провелия се в понеделник по негова инициатива уебинар на тема „Въздействие на 5G технологията върху здравето и околната среда“. Според него, в епохата на постистината много трудно могат да се разграничат теории на конспирациите от официални становища, от мнения на експерти.

„Единственият арбитър на тези спорове между крайностите може да бъде науката. Европа разполага с обновен план за разгръщане на 5G и 6G мрежите, който ще бъде обявен до няколко седмици, без да е извършила оценка на въздействието. Това само захранва тревогите. От друга страна, корпорациите правят необходимото, за да окарикатурят тревогите на гражданите. В резултат – диалогът е невъзможен. Нашето усилие е да дадем думата на експертите. Чрез научния панел на Европейския панел заръчахме това изследване на два много авторитетни центъра на познанието – това са институтът „Рамацини“ в Болоня, Италия, и Университетът в Гент, Белгия. Те излязоха с доста предпазливи становища“, каза Иво Христов.

По думите му, в момента има два вида невежество, които шестват: Едното е това на конспирационистите, които съзират някаква зла умисъл зад всяко действие и навръзват фактите според своята тревога. Другото невежество, обаче, което е не по-малко опасно, е това на хората на хората, които търсят да изглеждат просветлени и модерни и които възприемат всяка официална истина без излишни въпроси. Всъщност, критичното мислене е това, което отсява зърното от плявата, и науката е възможното сито.“

„Ефектът от 5G за индустрията ще бъде значителен. Инвеститорите, телекомите и всички сфери на икономиката ще се възползват. В епохата на пандемия си даваме сметка до каква степен дигиталната свързаност е важна и колкото по-бърза и ефикасна е, толкова по-добре. Това са аргументи в полза на въвеждането на 5G. Но не може да има технически и икономически прогрес в ущърб на човешкото здраве и околната среда. Когато става въпрос за толкова мащабна инвестиция, за толкова мащабна интервенция на човек в околната среда, трябва да се направи оценка на въздействието“, каза още той.

На въпрос на водещата дали Европейската комисия ще се съобрази с оценката на учените, евродепутатът отговори: „Учените и досега са изказвали своите резерви по ред предприети политики, но всеки път валякът на инвеститорите взема връх. В Брюксел има еднакъв брой чиновници в институциите и лобисти. Лобистите организират съответните кампании. За мен, например, е изненада да видя хора, които се афишират като лявомислещи в България, включително радикална левица, които охотно пригласят на корпорациите, без да задават въпроси по тази тема. Опитът показва, че винаги се форсира това, което Комисията мисли да стори, въпреки гражданските страхове; въпреки възможността да се правят и внасят подписки, да се проведат дебати.“

Иво Христов бе категоричен, че оценка на въздействието трябва да има. По думите му, здравето на гражданите трябва да бъде преди печалбите на корпорациите.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Новини

Таня Христова стана зам.-председател на Регионалния съвет за развитие

Published

on

На проведеното днес първо заседание на новия състав на Регионалния съвет за развитие в Северен централен район, бяха утвърдени правила за работа, беше избрано ръководство и представители на новия РСР в Комитетите за наблюдение по оперативните програми и в Тематичните работни групи за подготовката на новите програми за периода 2021 – 2027 г.

За заместник-председател на Регионалния съвет за развитие бе избран кметът на Габрово Таня Христова, информираха от местната общинска администрация. Кметът на община Велико Търново Даниел Панов стана председател на Съвета.

През програмен период 2014-2020 година, НСОРБ, както и Регионалните съвети за развитие, участват със свои представители в общо 12 Комитета за наблюдение на Споразумението за партньорство и програмите с европейско финансиране.

Новите Регионални съвети актуализират и своите представители в структурите, свързани с подготовката и управлението на оперативните програми. В Комитета за наблюдение на ОП „Региони в растеж“ мястото на резервен член от квотата на РСР на Северния централен район заема председателят на Общинския съвет – Силистра Мария Димитрова.

Като резервен член на КН на ОП „Околна среда“ влиза кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов, а в КН на ОП „Добро управление“ – кметът на община Цар Калоян Дауд Аляовлу. За резервен член в Комитета по координация на прилагането на подхода ВОМР към МОСВ бе избран Неждет Ниази, кмет на община Главиница.

Регионалният съвет актуализира и своите представители в Тематичните работни групи (ТРГ) за изготвянето на Споразумението за партньорство и програмите с европейско финансиране. ТРГ провеждат заседания на два или три месеца, вземат и решения на писмени процедури.

Така председателят на ОС – Силистра Мария Димитрова бе определена за резервен член в ТРГ за ОП „Развитие на регионите“, Валентин Атанасов, кмет на община Сливо поле – за резервен член в ТРГ за ОП „Околна среда“. Като резервен член от квотата на РСР в ТРГ на ОП „Техническа помощ“ влиза кметът на община Цар Калоян Дауд Аляовлу.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Възмездие застигна безбожниците, откраднали даренията от Дряновския манастир

Published

on

Полицията установи извършителите, задигнали монети и банкноти от кутията за дарения, поставена в храма на Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“. За дръзкото престъпление ви информирахме в началото на седмицата.

Арестуваните са двама мъже, на 34 години от София и 51 години от Благоевград. Престъпната комбина задигнала общо сумата от 1 800 лева, намиращи се в дарителската кутия на дряновската света обител.

Кражбата била извършена на от 27 декември 2020 г. и на 4 януари. Извършителите са привлечени в качеството на обвиняеми и са разпитани пред съдия на Районен съд Дряново.

Част от паричната сума е възстановена. Спрямо лицата е наложена полицейска мярка „задържане“ за срок да 24 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Над 400 шофьори с превишена скорост за по-малко от седмица в Габровско

Published

on

404 са шофьорите, установени да се движат с превишена скорост за по-малко от седмица.

Това става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово по отношение на резултатите от проведена специализирана полицейска операция, имаща за цел ограничаване предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия.

Имащата за цел осигуряване на безопасността на движението по пътищата и ограничаване на предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия полицейска операция бе проведена от 8 до 13 януари на територията на цялата страна, включително и Габровско.

Служители от сектор „Пътна полиция“ и Районните управления при ОДМВР-Габрово осъществяваха засилен контрол за недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи.

За периода са били проверени общо 594 автомобили, а проверените лица са 719. Съставени са 38 акта и наложени 269 глоби с фиш. За периода са били установени двама водачи с концентрация на алкохол между 0,5 и 1,2 промила.

Установените случаи на управление на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила също са два. Установени са били и четирима водачи, управлявали след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Служителите от Областната дирекция на МВР – Габрово работиха и за ограничаване на редица други предпоставки за пътни инциденти като отнемане на предимство, неправилно изпреварване, преминаване на забраняващ сигнал на светофара, неспазване на пътни знаци и маркировка, превишена скорост.

В хода на проверките за неизползване на обезопасителни системи, колани и каски санкционираните лица са седем. Четирима са хванатите неправоспособни водачи, а осем са нарушенията, извършени от пешеходци. За преминаване на забраняващ сигнал на светофарни уредби е санкциониран един шофьор.

Нарушенията за неспазване на пътни знаци и маркировка са общо 62. Водачите, управлявали с превишена скорост са 404. От началото на годината до момента на територията на област Габрово не са регистрирани тежки пътнотранспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица