Свържи се с нас

Новини

„Управляващите заблуждаваха, че няма проблем с Договора за добросъседство със Северна Македония“

България е поставена под натиск от западните си партньори, Борисов изпада в международна изолация

Published

on

„Позицията на БСП е ясна – не са налице достатъчно условия да позволим на Република Северна Македония да започне преговори, защото има редица двустранни въпроси, които все още са неразрешени“, заяви евродепутатът Петър Витанов в предаването „Денят започва“.

„Важният въпрос е защо се стигна дотук. През последните три години, поради недалновидност, не се възползвахме от онази рамка, която даваше Договорът за добросъседство и приятелство. В него за пръв път беше формулирано понятието „обща история“, за пръв път се предвиди създаването на мултидисциплинарна комисия, която да реши историческия въпрос. Този договор беше основанието, което можеше да влезе в преговорната рамка с Република Северна Македония като хоризонтален критерий – „изпълнение на двустранни договори за добросъседство“. Това обаче не се случи“, каза още той.

„Западните ни партньори от целия политически спектър сега са изумени, защото през месец март ние дадохме зелена светлина на стартирането на преговорите. Българското правителство заблуждаваше обществото, че очевидно няма проблем с изпълнението на договора“, категоричен е ръководителят на българските социалисти в ЕП.

Той подчерта, че проблемите е трябвало да бъдат артикулирани на много по-ранен етап. „Чакаше се до последния момент и се изконсумираха всички негативи. Един от тях е свързан с антибългарските настроения, които се създадоха в Република Северна Македония.

Другият – с международната изолация, в която се постави Борисов с шикалкавенето си. Българската дипломация допусна да се стигне до подлагането на България под огромен натиск. Натискът и от страна на Франция, и от страна на Германия, е към Борисов, а не в посока на това г-н Зоран Заев да изпълнява договора“ .

„Повечето западни страни искат процесът по разширяването да продължи и в крайна сметка ще се намери форма на сътрудничество с Република Северна Македония. Ще се намери правно обвързващ механизъм, вероятно под формата на двустранно споразумение, който да гарантира изпълнението на Договора за добросъседство, предприетите мерки и пътната карта за тяхното изпълнение. Това е единственият вариант, за да може България да позволи да започнат преговорите“, убеден е социалистът.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Шестима починали и 73 заразени с КОВИД – 19 за последните дни

Published

on

Шест души са починали, а 73 са новозаразените с коронавирус през последните няколко дни на територията на област Габрово. Данните на Регионалната здравна инспекция в Габрово са за периода от 1 до 3 март, включително.

В първия ден на месец март потвърдените случаи на КОВИД – 19 в региона са 42. Починали са двама мъжe и една жена, на възраст от 64 до 75-годишна възраст, всичките от Габрово.

За периода 2 – 3 март новорегистрираните случаи на вирусната инфекция са 31, а битката за живота си са изгубили трима мъже, 75-годишен от Габрово и двама севлиевци, на 57 и 74 години.

От потвърдените 73 случаи в областта за периода от 1 до 3 март, 50 пациенти са с леки симптоми или без симптоми и провеждат домашно лечение, а останалите 23-ма души са хоспитализирани в лечебно заведение за болнична помощ.

За периода от 1 до 3 март в четирите общини на област Габрово най-много заразени с КОВИД – 19 има в Габрово, общо 38 случаи. Тридесет и една са положителните проби в Севлиево, три в Дряново и една в Трявна.

По данни на Министерството на здравеопазването през изминалото денонощие на територията на областта са регистрирани нови 6 заразени с коронавирус.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Започна модернизацията на пистата и терена на стадион „Христо Ботев“

Published

on

С церемония по извършване на символична първа копка днес, 4 март, започнаха дейностите по реновиране и модернизация на лекоатлетическата писта и футболния терен на стадион „Христо Ботев“ в Габрово.

Официалното начало поставиха министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на община Габрово Таня Христова, които дадоха старт на предстоящите строително-ремонтни дейности по модернизацията на спортното съоръжение в нашия град.

За обновяването на футболния терен и откритата лекоатлетическа писта на стадион „Христо Ботев“ Община Габрово кандидатства пред Министерството на младежта и спорта. В своето изказване кметът Таня Христова благодари на спортното министерство за указаната подкрепа. Тя припомни, че нови физкултурни салони ще бъдат изградени в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и ОУ „Неофит Рилски“. В Габрово скоро ще бъде завършен и ремонтът на залите по хандбал и вдигане на тежести, които се намират в Спортен комплекс „Христо Ботев“. Инвестицията на ММС в двете съоръжения е над 270 000 лв.

Предложението включва нова естествена трева за игрището (8 812 м2), изграждане на съвременна поливна система и подмяна на дренажните тръби. Ще бъдат доставени и две нови футболни врати.

Предвижда се обновяване на прилежащата лекоатлетическа писта (400 м) и съоръженията към нея. Заложени са шест коридора с настилка тип „ин ситу“, сектори за хвърляния, сектори за хоризонтални и вертикални скокове.

Церемонията по първа копка се проведе в присъствието на футболния тим на „Янтра“ и представители на спортната общност в Габрово. „Винаги се вълнувам, когато даваме началото на реконструкцията на такива обекти, тъй като моят живот е бил свързан и с леката атлетика, и с футбола. Габрово има нужда от нова писта за лека атлетика, която ще бъде изградена по най-високите стандарти. Надявам се това даде много сериозен тласък за развитието на този спорт. Новото футболно игрище също ще отговаря на високи изисквания. По този начин стадион „Христо Ботев“ ще се превърне в едно модерно европейско съоръжение. Там, където Общината помага, където клубовете работят, държавата винаги е насреща да протегне ръка. Надявам се през следващия мандат да продължим това сътрудничество“, заяви спортният министър.

Планираната стойност на проекта е 1 199 746.63 лв. със срок за изпълнение от осем месеца. Безвъзмездната финансова помощ е 100% и се отпуска по Наредба № 4 на ММС за изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Няма да има промяна в датите на пролетната ваканция

Published

on

Министерството на образованието и науката няма да променя утвърдения график на ваканциите за учениците.

Пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас ще бъде от 3 до 11 април, включително.

За дванадесетокласниците ваканцията ще е от 8 до 11 април, включително.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица