Свържи се с нас

Новини

Елена Йончева: Резолюцията е огромен шанс да се откъснем от този авторитарен режим

Published

on

Резолюцията е огромен шанс да се откъснем от този авторитарен режим. Тя е успех за българския народ, защото дава кураж на хората, които имат смелостта да застанат срещу системата. Резолюцията дава и ясен знак за това, че българското правителство на Бойко Борисов вади България от Европа. Това заяви Елена Йончева, депутат от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Тя коментира резолюцията за върховенството на закона в България, която Европейският парламент прие в четвъртък. Резолюцията казва, че правителството на Бойко Борисов вече не е легитимно за Европейския съюз, заяви Йончева. „Ако използваме лексиката на господин Борисов, тя е жълт картон, следващият трябва да е червен от Европейската комисия“, коментира тя.

Евродепутатът припомни, че комисията е доминирана от ЕНП, чийто член е ГЕРБ и цитира зам.-председателя на ЕП Катарина Барли, която каза, че е време ЕНП да застане зад основните принципи на ЕС – правовата държава, демокрацията, свободата на медиите.

Елена Йончева благодари на всички, които са подкрепили инициативата й да има резолюция. Първата й среща с председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) Хуан Фернандо Лопес Агилар и колеги евродепутати с предложение да се приеме такъв документ, е още в края на месец май. Агилар стана вносител на резолюцията от името на LIBE.

Документът беше приет с 358 гласа, 277 евродепутати гласуваха против, а 56 се въздържаха. Освен от левицата в Европейския парламент, резолюцията беше подкрепена и от либералите, зелените и малка част от ЕНП.

Елена Йончева поздрави за смелостта тези представители на ЕНП, които не се съобразиха с партийното решение и Манфред Вебер резолюцията да бъде отхвърлена. „Европейският парламент каза на българите, че ги чува. Това са бивши министър-председатели, депутати от националните парламенти, министри, университетски преподаватели от Европа – не трябва да се подценява позицията им“, посочи тя. Елена Йончева припомни, че в момента в ЕС се обсъжда механизъм, който да обвърже оценката за върховенството на закона във всяка една държава-членка с европейските средства, които получава и е възможно за България да има конкретни последици.

„Смятам, че не трябва да се спира финансирането за България, защото българският народ не е виновен за управлението. Но трябва да се намери механизъм, който в бъдеще да предотврати спирането на финансиране. Финансирането трябва да отива за малкия и среден бизнес, в социалната система, а не 50% и повече от него да се връщат в джобове на олигарси.“

На упреците, че с документа се предава България, евродепутатът отвърна – „партията и човекът, който предава интересите на България са ГЕРБ и Бойко Борисов“.

Според Йончева „ГЕРБ, националистите и някои колеги в София от БСП“ говорят за Истанбулската конвенция и македонско малцинство, и така изместват същността на резолюцията и това, което се случва в управлението на България. В резолюцията не се споменава нито за македонско малцинство, нито за турски или майчин език. „В нея се говори за приемане на Истанбулската конвенция, но само на тази част, която не противоречи на конституцията ни – а именно борбата с насилието над жените и изграждане на центрове за защита. Истанбулската конвенция е затворена тема за България с решението на Конституционния съд“, каза още евродепутатът.

Според Елена Йончева „левицата в България има огромен потенциал да промени България“. Тя заяви – „аз съм ляв човек, вярвам в лявото. То ще доведе до положителни промени в нашата държава“.

Новини

ОДБХ – Габрово с инструкции заради върлуващия в региона птичи грип

Published

on

Областната епизоотична комисия проведе заседание, във връзка с усложнената епизоотична ситуация в региона по отношение на болестта Инфлуенца авиум (птичи грип). Д-р Светослав Спасов, директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“-Габрово /ОДБХ/, разясни, че обстановката изисква повишено внимание и вземане на конкретни мерки.

С цел предотвратяване на разпространението на болестта се забранява провеждането на пазари и изложби на птици, като представители на ОДБХ и МВР ще следят за спазването на забраната.

Решено бе още ОДБХ да организира индивидуални срещи със собствениците на всички регистрирани птицевъдни стопанства и люпилни на територията на областта, на които да им бъдат връчени предписания.

Собствениците на индустриални ферми за птици да уведомяват ОДБХ преди извеждане на птиците от помещението, в което са отглеждани (продажба, доотглеждане, насочване за клане или друго) по план график, като представители на ОДБХ да организират съвместни проверки с местните органи на МВР и АПИ за спазване на предоставените графици.

Собствениците на индустриални ферми за птици да извършват почистване и дезинфекция на помещението за отглеждане на птици, като след извършване на почистването и дезинфекцията, да се вземат проби.

Заболяването се разпространява чрез изпражненията на птиците, техните пера, вътрешности, кръв, в черупките на яйцата. За предпазване е необходимо да се избягва пряк допир със замърсени от птици предмети и повърхности. Птичето месо и птичи продукти да се приготвят при висока температура (70°С) и достатъчно продължително.

Предстоят заседания на общинските епизоотични комисии за определяне на конкретни мерки за информираност на гражданите, кметовете и кметските наместници.

Зареди още

Новини

КНСБ – Габрово ще отбележи Деня на труда с информационна кампания

Published

on

По повод 1 май – Деня на труда и международната работническа солидарност, Регионалният съвет на КНСБ – Габрово организира информационна кампания с изнесена приемна, която ще се проведе на 30 април от 13.00 до 16.00 часа пред сградата на бившето НТС на ул. „Брянска“ 30, където се намира и офиса на синдиката в Габрово.

По време на събитието екипът на регионалната структура, заедно с представители на федерации към КНСБ ще дават безплатни консултации свързани с трудовото и осигурителното законодателство и ще информират гражданите за кампанията „По-високи доходи с твоя синдикат“, която КНСБ провежда в цялата страна.

Специално участие в приемната ще вземе психологът Габриела Гатева, която ще дава професионални насоки за разпознаване симптомите на бърнаут, как влияе той на здравето на работниците и начините за справяне с последиците от „прегарянето“.

Зареди още

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица