Свържи се с нас

Новини

Петър Витанов: Европа даде червен картон на кабинета на ГЕРБ

Резолюцията отразява европейските нагласи и подкрепя исканията на протестиращите, нелепо е фокусът да се измества.

Published

on

„По еднозначен начин беше свалено политическото доверие от подобен тип управление. Беше осветено това, което в България всички знаем – отстъплението по отношение на медийните свободи, гражданските права, спазването на върховенството на правото. Резолюцията е червен картон от Европа за кабинета на ГЕРБ“, каза ръководителят на българските социалисти в ЕП в предаването на БНТ „Денят започва“.

Според него фактът, че близо четвърт от депутатите от ЕНП не подкрепиха ГЕРБ при гласуването на резолюцията, показва загуба на доверие към управляващите и от страна на собствените им партньори: „Подкрепата за ГЕРБ вече носи имиджови щети. Част от тези хора ще се върнат в собствените си райони и ще трябва да дават обяснения защо подкрепят едно корумпирано управление“.

Въпреки че няма правна обвързаност, според Витанов резолюцията показва нагласите на европейските граждани и институции към управлението и подкрепя справедливите искания на мнозинството българи, които очакват промяна. „Подобен тип управление спъва и не съответства на европейските стандарти. Време е за друго. Когато има такава оценка, най-естественото нещо е да бъде подадена оставка“, категоричен е политикът.

Той е убеден, че разнищването на текста, свързан с Истанбулската конвенция, е поредният опит за печелене на време и за изместване на фокуса от тежките критики в резолюцията, свързани с корупционни скандали и проблеми в съдебната система, медийната среда, опазването на основните човешки права.

„В Параграф 17 има едно изречение, което призовава за ратификация на Истанбулската конвенция. Цялата ни делегация не подкрепи позицията на собственото си политическо семейство само заради това изречение. Самият параграф обаче отчита решението на Конституционния съд и завършва с призив да бъдат приети максимално много текстове, които са в съответствие с българското законодателство. Акцентира се върху борбата срещу домашното насилие, където позицията на БСП е много категорична“, каза още Витанов.

Според него е нелепо да се говори и за сепаратистки текстове, свързани с отношенията между България и Македония, тъй като те са уточнени в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, където въпросът с малцинствата е изчистен и нито една от двете държави няма претенции. „В Параграф 15 се говори основно за речта на омразата, включително от министри в настоящия кабинет, изразява се подкрепа за забраната на „Луков марш“. Призовава се за зачитане на гражданските права и свободи и за спазване на правата на човека“, допълни евродепутатът.

Той е категоричен, че социалистите не използват европейската трибуна за вътрешнопартийни дивиденти: „Левият сектор е малцинство, а резолюцията беше гласувана с абсолютно мнозинство. ЕС не работи с непроверени сигнали. Това са становището и нагласите на европейските институции, на Европейския парламент, който представлява европейските граждани“.

Любопитно

Габровските пожарникари показаха как се чисти сняг

Published

on

Служители на Районната служба по „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Габрово показаха как се чисти сняг.

Без да негодуват или да чакат някой друг да свърши работата им, дежурните от втора смяна огнеборци и спасители, с гребла в ръка, изчистиха до асфалт плаца пред габровската пожарна и подстъпите към нея.

Акцията по почистването на снега бе документирана и качена на страницата на РСПБЗН – Габрово в социалната мрежа, а публикацията получи одобрението на фейсбук – потребителите чрез харесвания и похвални коментари.

Текстът с намигване под снимките, с който те бяха придружени, гласи: „Gabrovo Fire Department (Пожарна Габрово) не бедства! Браво на Втора смяна!“

*Снимка: РСПБЗН – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габровци недоволстват от непочистени от снега тротоари

Published

on

Толерансът и търпимостта на габровци към общинското предприятие, отговорно за снегопочистването, са изчерпани, тъй като тротоарите се оказаха затрупани, останаха непочистени от падналия през последните часове сняг и трудно проходими в голямата си част.

Пешеходците са принудени да придвижват по платното за автомобили или по тесни снежни пътеки, по които се преминава трудно и рисковано.

Непочистените тротоари крият опасност за живота и здравето на пешеходците, и определено са предпоставка за инциденти, сигнализира читател на „Габрово Нюз“, потърсил ни да дадем гласност на проблема, застигнал жителите на нашия град през днешния ден, 27 януари.

„Това е апелът на една гражданка към управата на Габрово. Реших да се доверя на „Габрово Нюз“ с надеждата, че той ще бъде по-трудно подминат, ще бъде забелязан и ще бъдат предприети мерки! Пиша от името на всички граждани, които са обезпокоени от ситуацията с непочистените тротоари, тъй като тя затруднява и подлага на опасност както пешеходци, така и шофьори.

По мои наблюдения и след лично обхождане, по продължение на целия булевард „Столетов“ почистен тротоар не видях. Какъв ужас! Зимата за пореден път ни изненада! Както винаги ресурс сигутрно няма, а приоритетите се разминават! Познато нали? Вие решете като каква да определите ситуацията и до колко тя може да се причисли към графа „нормално, логично и т.н.“, написа до редакцията на „Габрово Нюз“ читателят, изпратил ни снимки и своя сигнал.

Друг читател на медията отбелязва, че пълно безхаберие относно снегопочистването цари не само в центъра, но и по много от кварталите на Габрово.

Вътрешните квартални улици са в безобразно състояние, а почистени тротоари може да се видят едва през май месец. Хората са недоволни и заявиха, че едва са изгазили, за да отидат до спирката да чакат автобуса, който да ги закара на работа.

„Това е тротоарът на Шивара след пазара. Пътят е почистен до асфалт, а тротоарът 20 – 30см сняг. Така е целият тротоар до завода „Капитан Дядо Никола“. Като отидеш в другата еднопосочна после е същата работа, по тротоара не може да се ходи“, сподели друг читател на „Габрово Нюз“ сигнализирал ни за непочистени тротоарни площи.

Ако желаете да ни покажете вашия поглед към събитията от деня, изпращайте ни снимки, коментари, мнения и сигнали на адрес: info@gabrovonews.bg, или на телефон: +359 878 993 779, а ние от наша страна ще ги предоставяме на вниманието на широката общественост.

*Публикуваната информация е актуализирана в 21.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Библиотеката връчи отличията „Читател на годината“

Published

on

Отличията „Читател на годината” на РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово, една от най-старите български библиотеки, се връчват традиционно в началото на новата година. Наградите имат за цел насърчаване на четенето сред всички възрасти и подпомагане процеса на изграждане на читателски навици.

Определят се на база на безпристрастна актуална статистика чрез автоматизираната система за заемане на литература за дома в библиотеката. Въпреки пандемията от КОВИД-19 и временното затваряне за потребители, за пети път екипът на Габровската библиотека отличи своите най-верни читатели.

Първото място, с най-много заети книги, бе за Иван Димитров с 289 заглавия. Втора награда бе определена за Пламен Илчев със 196, а трета – за Павлина Илиева със 162 книги.

Тринадесетгодишният Йордан Коларов от ОУ „Ран Босилек” бе класиран на първо място сред читателите до 14 години. със 147 заети книги. Втора след него остана 13-годишната Преслава Цонева от същото училище, със 115 и на трето – десетгодишният Никола Великов от ОУ ”Св.св. Кирил и Методий” със 105 книги.

Читателите на годината получиха грамота, безплатна карта за една година и книги. Наградите бяха връчени при пълно спазване на противоепидемичните мерки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица