Свържи се с нас

Новини

Д-р Митева, МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“: Съчетаваме умело физиотерапевтичните методики!

Д-р Мария Митева, МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“: „Съчетаваме умело физиотерапевтичните методики, за да постигнем крайната цел – възстановяване на доброто здравословно състояние на пациента“

Published

on

Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на МБАЛ „Свети Иван Рилски“-Габрово осъществява широк кръг дейности по диагностика, лечение и постоперативна рехабилитация. За условията, които то предлага, за екипа, който работи всеотдайно, и за пациентите, които си тръгват с усмивка, разговаряме с д-р Мария Митева.

Д-р Мария Митева завършва висше образование в Тракийски университет – Стара Загора през  1998 г. По-късно придобива  специалност „Физикална и рехабилитационна медицина” и работи във водещи рехабилитационни центрове в страната. С  богат опит в прилагането на колагенова терапия и на таргетирана радиочестотна терапия –  един от най-ефективните методи за лечение на мускулни и ставни болки, травми и заболявания.

Д-р Митева, екипът на отделението по физикална и рехабилитационна медицина работи изключително активно. Какви са най-честите проблеми, с които пациентите идват при Вас?
– Действително отделението работи при пълен капацитет и графикът ни е изцяло зает. Но намеренията ни да помогнем на максимално много пациенти са сериозни и това е причината да разширяваме нашия екип. В него вече се включиха още двама специалисти – кинезитерапевти и рехабилитатори. Що се отнася до най-честите проблеми, с които пациентите се обръщат към нас, те са свързани с опорно-двигателния апарат и с периферната нервна система. След като преминат лечение, назначено им от специалистите в съответната област, пациентите се насочват към нас за съчетаване на медикаментозното лечение с процедури, които извършваме тук в амбулаторни условия. Към нас се обръщат и пациенти с хронични дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат, пациенти, преминали оперативно лечение и нуждаещи се от кинезитерапия за възстановяване на движенията на засегнатия крайник напр. и др.

Имате богат професионален опит, смятате ли, че пациентите познават достатъчно добре възможностите на физиотерапията? Като че ли повечето от нас сме свикнали при здравословни проблеми първо да посегнем към хапчетата, а в много случаи вероятно бихме могли да ги избегнем.
– Преценката дали един здравословен проблем може да се повлияе без лекарства, само с методите на физикалната терапия, трябва да е на лекуващия лекар, не на пациента. А моите впечатления са, че лекарите в Габрово умело съчетават медикаментозното лечение с възможностите на физикалната и рехабилитационна медицина. И тук е важно да уточним, че всички процедури в структурата се назначават след лекарски преглед. Защото много често идват пациенти, които настояват за процедури, но са с проблем от съвсем друго естество. Ще дам простичък пример от преди няколко дни – в болницата идва пациент, който се интересува от възможностите на нашето отделение, тъй като се оплаква от болки в областта на кръста. При преглед обаче се оказва, че всъщност проблемът е свързан с бъбреците и пациентът има нужда от съвсем друг вид медицинска грижа. В този смисъл нека обобщим – физикалните методики са за предпочитане и могат да бъдат изключително ефективни, но само след преценка на съответния медицински специалист. Лекарите преценяват, лекуват, насочват, и всички ние участваме активно в съвместното лечение, като комбинираме медикаментозните и физиотерапевтичните методики, за да възстановим изцяло доброто здравословно състояние на пациента.

Вашето отделение предлага широк спектър лечебни грижи и рехабилитационни процедури. Бихте ли ги разказали за тях на достъпен език?
– Процедурите, които извършваме в отделението по физикална и рехабилитационна медицина на МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“, са в три основни направления: процедури, свързани с овладяване на възпалението в съответната зона и премахване на болката; кинезитерапевтични процедури, свързани с увеличаване на обема движение на съответните стави и подсилване на мускулатурата, и процедури с трофичен или подхранващ ефект.

В лечението на Вашите пациенти използвате максимално възможностите на съвременната медицинска апаратура. С каква техника разполага екипът Ви?
– Действително разполагаме с най-съвременната медицинска апаратура, необходима за функционирането на едно модерно оборудвано отделение по физикална и рехабилитационна медицина. Огромното ни преимущество е, че тази техника е съвсем нова и всичко, което искаме тя да генерира като съответен вид процедури и оздравителен ефект е на най-високо ниво. В съвременната рехабилитационна грижа е от много важно с какви апарати работи един специалист, тъй като това направление се развива изключително бързо и апаратурата се амортизира със същите темпове. Да, разполагаме с нова апаратура, която е високоефективна в терапевтично отношение. А като пример за постигане на изключителни резултати мога да посоча гунафорезата.

Факт е, че гунафорезата е високоефективен метод за лечение на дископатии, травматични и възпалителни увреждания на мускули и др. Бихте ли разяснили още при какви оплаквания и здравословни проблеми може да й се доверим и какво всъщност представлява като методика?
– Гунафорезата е методика, която се развива в световен план от няколко години и категорично доказва трофичния или подхранващ ефект в тъканите, като стабилизира структурите, особено на опорно-двигателния апарат. Чрез гунафорезата /колагенова терапия/ се внасят колагенови молекули в тъканите чрез електромагнитен резонанс, като лекарствените форми са съобразени със спецификата на отделните анатомични зони. Чрез създаването на магнитно и биофотонно поле се променя потенциалът на клетъчната мембрана и колагеновите молекули достигат целенасочено до съответния проблемен участък като за разлика от чистата магнитна фореза, чрез технологичната специфика на апарата се постига по-голяма дълбочина на проникване на гуна-колагена в ставите и тъканите /до 3 см/. Така се избягват инфекционите апликации. Процедурата е абсолютно безболезнена и трае около 20 минути. Чрез тази методика се постига локално въздействие и пълно усвояване на колагена именно от онези зони, към които е насочено лечението. При този вид съвременна терапия постигаме кумулиращ, насищащ ефект. Т.е. ако повтаряме процедурата през 6 месеца например, периодите, през които съответният дегенеративен ефект се е обострял и е предизвиквал нашия дискомфорт, пък ако щете дори и временната ни нетрудостоспособност, постепенно се разреждат. Така постигаме профилактика на конкретната зона, която е слабото място в организма – дисковата херния напр. Поддържайки тъканите с такава процедура веднъж годишно, ние си създаваме комфорта до следващия курс да нямаме инциденти и да се чувстваме добре.

Пациентите очакват бързи положителни резултати от физиотерапевтичните и рехабилитационни процедури. Доколко реалистичи са тези очаквания и кога се проявява ефектът от подобен тип медицинска грижа?
– Много бих искала отново да акцентирам на факта, че физиопроцедурите винаги се назначават след преглед от лекар. Лекарят е и специалистът, който определя техния брой, като отчита вероятността от т.нар. физиопроцедурна реакция. При част от пациентите, обикновено след втория-третия ден, и след първоначалния добър ефект, може да се наблюдава временно влошаване на състоянието. Това е нормална реакция на тъканите спрямо въздействието на различните физикални фактори и пациентът не бива да се смущава. Това всъщност е сигнал, че тъканите реагират. Ние като лекари разясняваме възможността за проява на подобен ефект, който обикновено отшумява в рамките на 24 часа. По отношение на броя на процедурите, искам да отбележим още нещо важно – повечето ни пациенти идват при нас с направление от Здравната каса, което включва определен брой процедури. Те обаче не винаги са достатъчни за постигане на пълен оздравителен ефект. Тъй като в нашата дейност ние не е просто следваме броя на заплатените процедури, а отчитаме и прецизираме необходимостта от тях, при такива случаи продължаваме процедурите извън пакета, поет от Здравната каса, които остават за сметка на нашето лечебно заведение, но пък водят до пълно оздравяване на пациента.

Поемат ли се всички процедури от Здравната каса?
– За съжаление не всички процедури, които имаме възможност да изпълняваме, се поемат от НЗОК. Гунафорезата например не се заплаща от Здравната каса, но пък често при нас тя е съчетана с други процедури, които са назначават по преценка на лекаря, и така се включва в крайната себестойност на лечебните грижи, полагани в отделението по физикална и рехабилитационна медицина на МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“.

Профилактиката е изключително важна за поддържането на добро здраве, какво предлага вашето отделение в тази посока?
– Всички процедури, които са с трофични параметри, се използват с профилактична насоченост по отношение на заболяванията на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. И да, профилактиката е изключително важна за поддържането на добър здравен статус, затова моят съвет към пациентите е да отделят време и внимание в тази посока. За всички нас – и лекари и пациенти, е много по-добре да инвестираме в предотвратяване на предпоставките за влошаване на нашето здраве, отколкото да работим по отстраняване на пораженията върху него.

Подробна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага МБАЛ „Свети ИВан Рилски Габрово“ може да откриете на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица