Свържи се с нас

Новини

Премахват сухи и опасни клони от липата на централния пазар

Published

on

Във връзка с направени предписания от арбористи – специалисти по изследване състоянието на дърветата в градска среда, Община Габрово ще предприеме мерки за премахване на всички сухи и счупени клони, мъртва дървесина, олекотяване на хоризонталните и преплетените клони от липата на централния пазар.

Предвид местоположението на дървото и невъзможността за достъп на специализирана техника в близост, действията по направените предписания ще бъдат направени по алпийски способ, уточняват от администрацията на кмета.

Освен изброените мерки ще бъде извършено повдигане на короната на минимум 2,5 м и редуциране на новоизникналите клони в близост до направени резитби с до 80%. През миналата година специализирана фирма за поддръжка и изследване състоянието на дърветата в градска среда, извърши неинвазивно обследване на липата.

От изготвения доклад, на база проведените обстойни прегледи чрез импулсен томограф, и направените пробиви за измерване съпротивлението на дървесината – чрез резистограф, стана ясно, че в стъблото на липата до началото на короната има загниване, което към момента дървото е успяло ограничи чрез образуване на дървесина с по-висока плътност.

Според експерта, извършил обследването – ландшафтен архитект Максим Янев, се наблюдават и други проблеми в дървото – мъртва дървесина, преплетени клони, множество суховършия, следи от резитби, вследствие на които са израсли нови клони с потенциална опасност от пречупване в основата при натрупване на по-тежка собствена маса, наличие на хоризонтални и счупени клони, ниско разположена корона.

Общото състояние на дървото, изразено в петстепенна скала, беше определено като трета степен – състояние, което предполага повторен преглед в рамките на следващите 3 години.

*Снимка: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Двама загубиха живота си, 34 заразени с КОВИД – 19 за ден

Published

on

58-годишен мъж от Габрово и 63-годишна жена от Трявна загубиха битката за живота си с коронавируса, а 34 са новите потвърдени случаи на вирусната инфекция на територията на областта през вчерашния ден, 8 април.

Данните съобщиха днес, 9 април, от Регионалната здравна инспекция в Габрово. Според информацията на здравните власти през последното денонощие на територията на областта 4 пациенти са били хоспитализирани в лечебно заведение за болнична помощ.

Останалите 30 установени случаи на вирусната инфекция са с леки симптоми или без симптоми, и провеждат домашно лечение.

По отношение разпределението на потвърдените 34 заразени през вчерашния ден в четирите общини на област Габрово става ясно, че най-много заболели има в Габрово, общо 20 души. Десет са положителните резултати в Севлиево, три потвърдени проби има в Трявна и една в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Габровка открадна триколката на възрастна жена посред бял ден

Published

on

37-годишна жена от Габрово бе уличена в извършването на кражба, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Във вторник в полицията постъпил сигнал от 72-годишна жена, която заявила, че за времето от 12.00 до 12.30 часа, неизвестно лице извършило кражба на собствената ѝ електрическа триколка, оставена близо до хранителен магазин.

В резултат от проведените оперативно – издирвателни мероприятия служители на сектор „Криминална полиция“ установили, че извършител на кражбата е 37-годишната габровка.

Вещта, предмет на престъпление, е намерена и възстановена. По случая е заведена преписка по чл.194 ал.1 от НК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Изплащат възнагражденията на членовете на избирателни комисии

Published

on

Започва изплащането на възнагражденията на членовете на Секционните избирателни комисии, участвали в провеждането на избори за Народно събрание, проведени на 4 април, информираха от Община Габрово.

Средствата ще бъдат изплащани лично на лицето или с нотариално заверено пълномощно, срещу представена лична карта, след 10.00 часа на 12 април на касата в Центъра за административно обслужване в Община Габрово.

Работното време на касата е от 08.30 ч. до 17.00 часа всеки работен ден.

Възнагражденията на членовете на Секционните избирателни комисии, предоставили своя банкова сметка, вече са преведени.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица