Свържи се с нас

Новини

Николай Дачев: С Габрово в сърцето

Published

on

Община Габрово стартира поредица от онлайн публикации в изданието „С Габрово в сърцето“, посветено на 160 години от обявяването на Габрово за град. Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ ще предостави трибуната си, правейки ги публично достъпни за широката общественост. Ще бъдат поместени интервюта с личности, чийто живот, работа или съдба са свързани с Габрово. Днес администрацията на кмета ни среща с Николай Дачев, който е бивш кмет на нашата община.

Аз съм – Николай Дачев – непоправим оптимист, кореняк габровец, внук на един от габровските опълченци и …и…. Един от многото кметове на Габрово.

Лесно или трудно е да си Щастлив и защо? – Понякога лесно… понякога трудно. Защото най-лесно е да живееш трудно (да не си щастлив) и най- трудно е да живееш лесно (да си щастлив).

Хората ме познават като – Много сериозен човек, но не знаят, че съм със силно чувство за хумор (знам вицове за 12 часа разказване) и богата емоционална палитра и художествен усет – 25 години съм пял по много европейски сцени.

Приятелите ми са – Като мен – „подобният подобния харесва“.

Домът ми е – Място за обич и любов ….и не само.

Като дете обичах да – Играя със самолети – 10 години се занимавах с авиомоделизъм …щях да ставам летец, ама…

Вкусът, който ме връща към детството, е – Мирисът на пушек от огъня на двора в къщата ни в 6-ти Участък, на който се вареше или сладко от белени сливи, или дренки, или мармалад от сини сливи …. Или вкусът на един супер сладкиш „Агнес“.

Когато пътувам – Разбирам какво е диалектиката на живота – „непрекъсната прекъсваемост на непрекъснатостта“.

Често сънувам – Че летя.

Ядосвам се, когато – Когато ….когато ….абе, не се ядосвам много – спазвам правилото „по-добре живо куче, отколкото мъртъв лъв“.

Най-големият ми страх е – От хора, които не знаят колко не знаят. Когато Айнщайн си избирал асистент, поставял условие : Да е умен и работлив, да е умен и мързелив, или да е глупав и мързелив, но в никакъв случай – глупав и работлив.

Мечтая за – Времето, когато в хората лошотията и невежеството ще изчезне …и лошите и невежи хора ще изчезнат (особено тези в публичното управление).

Вярвам – В силата на мисълта, на науката ….и в добротата.

Думата, която искам да чувам за себе си е – „Готин“ или „гамен“, но много интелигентен гамен.

Въпросът, на който все още не съм отговорил е – Все още не съм си го задал.

Моето изречение с думата „ако“ – Ако имах неограничена сила, ще …..

Моето изречение с думата „ще“ – От предния отговор – „… Ще я използвам за добруването на хората и най-много за габровци“.

Любимият ми габровски анекдот е – Ох, много са… Но ето този (почти истински случай): Мой дядо (разбира се, кореняк габровец) в началото на миналия век отива в аптеката да си поръча лекарство (кожно) за МАЗАНЕ на някаква екзема. По това време аптекарите са правели лекарствата. Отива дядото да вземе готовото лекарство. Аптекарят му го дава и казва: „Лекарството струва 5 лева и още 3 лева за шишето“. Дядо ми плаща 8 лева, изпива лекарството на екс и казва: „Ето ти шишето, върни ми трите лева“. И един друг (пак истински случай): На изпит за студенти. Изпитвам един студент – изпитът завършва с ОК. Сяда до мен втори студент ( габровец) да го изпитвам, но виждам, че е развил само един от зададените му два въпроса. Къде е изложението Ви по втория въпрос ? – питам аз. А той отговаря: „Колегата, който изпитахте преди мене, имаше същия въпрос и да не хабя листове, химикалка и време, а и мисля, че разбрахте от колегата темата и ви стана всичко ясно, затова не писах нищо по въпроса“. Е, как да пишеш на такъв двойка?

Габрово ли? Ами то е – Раят на земята…или…ще стане някога. А да си габровец си е направо или диагноза, или титла.

На габровци днес бих казал – Да вярват и да бъдат сигурни, че могат (да правят нещата) ПО-ДОБРЕ, ПО-БЪРЗО И ПОВЕЧЕ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Комисията за борба с корупцията с изнесена приемна в Габрово и Дряново

Published

on

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 44-то Народно събрание ще проведе изнесена приемна в Габрово на 13 юли, понеделник.

От 10.30- до 12.30 часа в залата на първия етаж на Община Габрово експертите към Комисията ще отговарят на въпроси и сигнали на граждани.

По-късно през деня приемна ще се проведе и в Дряново. Началният час е 14.30, в сградата на Общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разрешиха провеждането на съботния пазар, но на ново място (обновена)

Published

on

Провеждането на съботния пазар в Габрово е разрешено. Той ще се проведе на ул.“Д.Л.Заменхоф“, в участъка от Търговска база до магазин от голяма търговска верига, а не както досега на ул.“Свищовска“.

Това стана ясно след проведеното днес, 10 юли, следобедно заседание на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на КОВИД – 19. Мястото осигурява оптимално спазване на всички противоепидемични мерки. Участъкът ще бъде затворен за движение на автомобили от 06.00 часа до 14.00 часа в съботния ден, 11 юли.

Община Габрово призовава всички търговци на седмичния пазар за промишлени стоки тип „битак“, на фермерския пазар, на Централния кооперативен пазар и пазар Шиваров мост да спазват строго необходимите противоепидемични мерки и да носят предпазни маски и ръкавици.

Посетителите на всички пазари на територията на общината трябва да избягват струпванията, да спазват необходимата физическа дистанция и да носят предпазни маски и ръкавици.

Кризисният щаб предлага още на кметовете на общините в област Габрово при провеждане на кооперативни пазари, фермерски пазари, стокови тържища и пазари тип „битаци“ до 15 юли, същите да се провеждат при строго спазване на противоепидимичните мерки, указани от министъра на здравеопазването.

Трябва да се спазва поточност на движението, разстояние от минимум 2 метра между търговските маси, а дистанцията между клиентите да от 1,5 метра, като е препоръчително носене на лични предпазни средства /маски/ от купувачи и продавачи.

Щабът реши още, че в периода от 10 до 12 юли, включително, на територията на област Габрово се допуска провеждането на предварително организираните групови празненства – сватби, кръщенета и други семейни празненства, с над 30 присъстващи, но при стриктно изпълнение на всички противоепидемични изисквания, посочени в заповедта на министъра на здравеопазването от 9 юли.

*Публикуваната информация е актуализирана в 18.10 часа*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Дъжд от голове в мачовете от 20-я кръг на Неделната по футбол

Published

on

Истински дъжд от голове се изля в неделния следобед, когато се изиграха мачовете от 20-я кръг на Английската неделна лига на Габрово.

Той започна с дербито между „Палаузово БТ“ и „Копакабана“. Двата отбора изиграха красив и динамичен мач, в който постоянно се догонваха в резултата. В крайна сметка, с два късни гола, „Копакабана“ изтръгна успеха с 4:3. Два гола за победителите отбеляза Пламен Меразов, а по един вкараха Ивелин Димитров и Даниел Христов. За „палаузовци“ на два пъти се разписа Николай Стоянов, а веднъж Мартин Иванов.

Във втората среща, тимът на „Мърси“ записа убедителна победа над „Идеал Стандарт Видима“, с 14:4. Павел Йорданов и Станислав Димов се разписаха по четири пъти, Цветан Енчев отбеляза хеттрик, два гола добави Божидар Василев, а веднъж вкара и Боян Димов. За „севлиевци“ два гола вкара Симеон Иванов, а по веднъж точни бяха Тихомир Мангелов и Александър Тодоров.

В третата среща, лидерите от „Ресторант Еделвайс“ също бяха убедителни и надиграха „Рио“ с 16:3. Впечатляващите тринадесет гола отбеляза Иван Лесев, два добави Милен Панчев, а един Димитър Христов. За „Рио“ два гола вкара Мартин Ширтев, а един Васил Цвятков.

В последната среща за деня, „ФК Орлите“ поведе рано срещу „Pasta Gabrovo“, с гол на Йоан Василев, но допусна късен обрат и загуби с 1:2. Головете за победителите отбелязаха Румен Радков и Ивелин Павлов.

В класирането лидер е „Ресторант Еделвайс“ с 46 т., пред „Копакабана“ с 44, „Мърси“ с 40, „Палаузово БТ“ с 37 т., „Pasta Gabrovo“ с 34 т., „ФК Орлите“ – 21 т., „Идеал Стандарт Видима“ е с 9 т. и „Рио“ с 3 т.

При голмайсторите далеч напред се откъсна Иван Лесев от „Ресторант Еделвайс“ с 45 гола, пред Павел Велчев от „Палаузово БТ“ с 29, Христо Минчев от „Pasta Gabrovo“ с 27 гола, Павел Йорданов от „Мърси“ с 23 гола, Андриян Христов от „ФК Орлите“ с 22 гола и др.

Тази неделя, 12 юли, в 10,30 часа започват мачовете от 21 кръг на АНЛ – Габрово. След последната заповед на министъра на здравеопазването, БАМФ призовава всички състезатели да идват сами на игрището за минифутбол, без приятели, приятелки, съпруги и деца, за да спазим всички необходими предписания за безопасност.

Пристигането на терена е необходимо да става непосредствено преди срещата, а напускането да е веднага след нея. БАМФ благодари за разбирането на всички състезатели.

Ето и програмата за 21 кръг:
10:30 КОПАКАБАНА – Pasta Gabrovo
11.30 Рио – Палаузово БТ
12:30 Мърси – Ресторант Еделвайс
13:30 ФК Орлите – Идеал Стандарт Видима

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица