Свържи се с нас

Новини

Николай Дачев: С Габрово в сърцето

Published

on

Община Габрово стартира поредица от онлайн публикации в изданието „С Габрово в сърцето“, посветено на 160 години от обявяването на Габрово за град. Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ ще предостави трибуната си, правейки ги публично достъпни за широката общественост. Ще бъдат поместени интервюта с личности, чийто живот, работа или съдба са свързани с Габрово. Днес администрацията на кмета ни среща с Николай Дачев, който е бивш кмет на нашата община.

Аз съм – Николай Дачев – непоправим оптимист, кореняк габровец, внук на един от габровските опълченци и …и…. Един от многото кметове на Габрово.

Лесно или трудно е да си Щастлив и защо? – Понякога лесно… понякога трудно. Защото най-лесно е да живееш трудно (да не си щастлив) и най- трудно е да живееш лесно (да си щастлив).

Хората ме познават като – Много сериозен човек, но не знаят, че съм със силно чувство за хумор (знам вицове за 12 часа разказване) и богата емоционална палитра и художествен усет – 25 години съм пял по много европейски сцени.

Приятелите ми са – Като мен – „подобният подобния харесва“.

Домът ми е – Място за обич и любов ….и не само.

Като дете обичах да – Играя със самолети – 10 години се занимавах с авиомоделизъм …щях да ставам летец, ама…

Вкусът, който ме връща към детството, е – Мирисът на пушек от огъня на двора в къщата ни в 6-ти Участък, на който се вареше или сладко от белени сливи, или дренки, или мармалад от сини сливи …. Или вкусът на един супер сладкиш „Агнес“.

Когато пътувам – Разбирам какво е диалектиката на живота – „непрекъсната прекъсваемост на непрекъснатостта“.

Често сънувам – Че летя.

Ядосвам се, когато – Когато ….когато ….абе, не се ядосвам много – спазвам правилото „по-добре живо куче, отколкото мъртъв лъв“.

Най-големият ми страх е – От хора, които не знаят колко не знаят. Когато Айнщайн си избирал асистент, поставял условие : Да е умен и работлив, да е умен и мързелив, или да е глупав и мързелив, но в никакъв случай – глупав и работлив.

Мечтая за – Времето, когато в хората лошотията и невежеството ще изчезне …и лошите и невежи хора ще изчезнат (особено тези в публичното управление).

Вярвам – В силата на мисълта, на науката ….и в добротата.

Думата, която искам да чувам за себе си е – „Готин“ или „гамен“, но много интелигентен гамен.

Въпросът, на който все още не съм отговорил е – Все още не съм си го задал.

Моето изречение с думата „ако“ – Ако имах неограничена сила, ще …..

Моето изречение с думата „ще“ – От предния отговор – „… Ще я използвам за добруването на хората и най-много за габровци“.

Любимият ми габровски анекдот е – Ох, много са… Но ето този (почти истински случай): Мой дядо (разбира се, кореняк габровец) в началото на миналия век отива в аптеката да си поръча лекарство (кожно) за МАЗАНЕ на някаква екзема. По това време аптекарите са правели лекарствата. Отива дядото да вземе готовото лекарство. Аптекарят му го дава и казва: „Лекарството струва 5 лева и още 3 лева за шишето“. Дядо ми плаща 8 лева, изпива лекарството на екс и казва: „Ето ти шишето, върни ми трите лева“. И един друг (пак истински случай): На изпит за студенти. Изпитвам един студент – изпитът завършва с ОК. Сяда до мен втори студент ( габровец) да го изпитвам, но виждам, че е развил само един от зададените му два въпроса. Къде е изложението Ви по втория въпрос ? – питам аз. А той отговаря: „Колегата, който изпитахте преди мене, имаше същия въпрос и да не хабя листове, химикалка и време, а и мисля, че разбрахте от колегата темата и ви стана всичко ясно, затова не писах нищо по въпроса“. Е, как да пишеш на такъв двойка?

Габрово ли? Ами то е – Раят на земята…или…ще стане някога. А да си габровец си е направо или диагноза, или титла.

На габровци днес бих казал – Да вярват и да бъдат сигурни, че могат (да правят нещата) ПО-ДОБРЕ, ПО-БЪРЗО И ПОВЕЧЕ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Артистично послание на входа на Депото оставиха деца

Published

on

23 изключителни, артистични, изпълнени с въображение и мисъл за природата рисунки бяха създадени като част от традиционната инициатива „Арт на депото“. Автори на пъстрите и много въздействащи творби са възпитаниците на школа по рисуване „ЕЛИЗА АРТ“ с ръководител Елиза Ковачева-Цокова.

Тази година инициативата „Арт на депото“ не се проведе по традиционния начин с рисуване върху бетонната ограда на Регионалното депо, но пък това позволи да се потърсят новини възможности, които да продължат традицията.

Така се стигна до една оригинална идея, чрез която бяха създадени изключително интересни творби, а най-ярките от тях намериха място върху големия билборд на входа на депото. Децата от школа по рисуване „ЕЛИЗА АРТ“ работиха върху темата „Резервна планета Земя няма“ и пресъздадоха върху белия лист своите мисли за природата и значението на превенцията над образуването на отпадъци.

Детското въображение с точен усет, в пъстър цвят и с много талант остави изключително важно послание – да пазим планетата си чиста, да бъдем отговорни и да вземаме своите решения, водени от добри мисли.

Посланието на децата може да бъде видяно на входа на Регионалното депо за неопасни отпадъци, където е разположен големият билборд, превърнал се в платно за творчество. Оригиналните произведения на децата може да видите в онлайн изложбата оттук.

Всички млади художници получиха специални еко подаръци за участието си в инициативата. Община Габрово благодари на децата и техния ръководител Елиза Ковачева-Цокова за отговорното отношение и приетата кауза да бъдем добри към природата, опазвайки я от отпадъците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Петима починали и 190 заразени с КОВИД – 19 през уикенда

Published

on

Петима души са починали, а 190 са новозаразените с коронавирус през почивните дни на територията на област Габрово. Данните оповестиха днес, 23 ноември, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Битката за живота си с вирусната инфекция са загубили петима мъже. Това са 67-годишен от община Габрово, 40 и 65-годишен от община Севлиево, и двама от община Трявна, на 54 и 77 години.

През периода от 20 до 22 ноември в четирите общини от област Габрово за пореден път най-много заразени с КОВИД – 19 има в Габрово, общо 99 случая. Шейсет и осем са потвърдените в Севлиево, седемнадесет в Трявна и шест в Дряново.

От потвърдените 190 случаи в областта 10 души са хоспитализирани с вирусна пневмония, 168 са с грипоподобни симптоми и провеждат домашно лечение, 12 човека към момента са без симптоми на заболяването.

Новорегистрираните случаи са епидемиологично проучени. Изготвени са и връчени предписания на контактните лица на заболелите за задължителна 10-дневна домашна изолация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„За да бъдеш успешен в работата си, трябва да минеш през всичките ѝ нива“

Published

on

Проект 2019-1-BG01-KA102-061565 „Млади предприемачи в областта на туризма“

Впечатления от производствената си практика в Лайпциг, Германия, споделят ученици от единадесети и дванадесети клас на Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. Зададохме им едни и същи въпроси, за да анализираме престоя им в Германия, и подобрим бъдещите производствени пактики в чужбина.

Ето три от въпросите от анкетата, на които оттговориха участниците в мобилността. Днес разговорът ни е с Йоанна Тошева, участник в проекта.

– Кое е най-важното нещо, което научи в Лайпциг, Германия?
– Разбрах, че за да работя професята на хотелиер, е необходимо да започна от най-ниското ниво, да опозная всичко – стаята, банята, кухнята, ресторатнта, рецепцията.

Работих в хотел Арена сити с още двама мои съученици и научих много неща за себе си – първото, че мога наистина да се справям сама, второто, че трябва да съм по-уверена в уменията се, третото, че е необходимо да бъда точна и много прецизна в работата си.

– Имаше ли ментор и помагаше ли ти той?
– Менторът ми изискваше това и ме подкрепяше.

– Какво би казала на съучениците си за практиката в Германия?
– Да отидат и те! Преживяването си заслужава!

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица