Свържи се с нас

Новини

Екоинспекторите извършиха 80 проверки през месец май

Published

on

През месец май, от експертите на РИОСВ-Велико Търново са извършени 80 проверки на 74 обекта на територията на Великотърновска и Габровска области.

Основен акцент в контролната дейност е извършването на комплексни проверки на обекти, проверки по спазване на законодателството по управление на отпадъците, контрол за изпълнение на дадени предписания и по сигнали и жалби.

При контролните проверки през май е установено, че общините са организирали почистване на нерегламентирани сметища в землищата на Севлиево, село Горна Росица, село Градница, село Българско сливово, село Царевец, гр. Елена, село Руховци и с. Марян, гр. Златарица (2 проверки), село Джулюница и гр. Долна Оряховица.

През месеца са получени шест сигнала за птици в безпомощно състояние. Граждани са сигнализирали и за запрашаване на въздуха по градските улици на Севлиево, за незаконен пункт за изкупуване на охлюви в града, за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци във Велико Търново и Севлиево, за разораване на площи от защитена местност „Божурлука“ в землището на с. Горна студена, общ. Свищов и за мъртва риба в отводнителен канал в землището на с. Ореш, общ. Свищов.

По всички сигнали са предприети мерки – извършени са проверки или са препратени на съответните компетентни институции. В рамките на осъществения контрол са издадени 16 предписания.

През периода са съставени два акта за установени административни нарушения, свързани с неподдържане на досиета за стационарното климатично оборудване и за неспазване на изискванията за мониторинг.

Издадени са 4 (четири) наказателни постановления на обща стойност 6000 лв. Наложена е еднократна санкция на дружество за 1356,92 лв. за неспазване на индивидуалните емисионни ограничения, определени в комплексното разрешително.

Поради констатирано разораване на имоти с начин на трайно ползване „пасище“ в землището на с. Крушето, общ. Горна Оряховица, попадащи в защитена зона BG0000610 „Река Янтра” за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна, на юридическо лице е наложена принудителна административна мярка с предписание да не се допуска разораване, друга почвена обработка и засяване със земеделски култури на три поземлени имота в землището на селото.

Общо събраните суми по наложени санкции в предишни периоди са 10 784,92 лв. От получените суми 8 627,92 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти.

Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Община Стражица (4356 лв.), Община Свищов (2116 лв.) и Община Велико Търново (1644 лв.).

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Сираков: Важно е да не се променят приоритетите за изграждане на тунела под Шипка, водоснабдяването на селата и Севлиево

Published

on

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ-Габрово Николай Сираков, заедно с общинския съветник и общински ръководител на партията Добромир Проданов се срещнаха с жители на габровското село Поповци.

„Вие ни познавате, знаете какво можем, какво сме направили и какво не сме успели. Знаете кои са нашите приоритети, които определяме в съгласуване с жителите на областта. Затова е важно те да не се променят – да продължи проекта за тунел под Шипка, да продължат проектите за подобряване на водоснабдяването в габровските села и в севлиевския край, и благоустрояването на населените места“, каза Николай Сираков.

Той припомни, че са осигурени средства и е разработен проект за водоснабядаване от питейния язовир „Христо Смирненски“ на всички габровски села в дясно в посока Севлиево по начина, по който скоро бяха водоснабдени и селата в ляво от пътя.

„Преминаването на водоснабдяването от местни водоизточници към питейния язовир ще реши проблема с режима на водата в селата през летните месеци“, каза Николай Сираков. Той показа нагледно на жителите на селото как да упражнят правото си на глас с машина, тъй като съгласно новите правила, приети с гласовете на опозиционните партии, жителите на Поповци няма да могат да гласуват с хартиена бюлетина.

Добромир Проданов представи всички кандидати за народни представители от ГЕРБ в област Габрово с водач Томислав Дончев и подчерта, че най-голямото предимство е, че за разлика от другите партии, кандидатите на ГЕРБ са местни хора, които познават проблемите в региона, знаят точните решения и работят по тяхното реализиране.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „ГЕРБ – СДС“, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 5 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Крими

Откриха растения марихуана в дома на напушен водач от Габрово

Published

on

В хода на полицейска акция по линия „Наркотици“ е задържан 39-годишен осъждан жител на Габрово.

Вчера, 23 юни, около 08.50 часа, в района на село Враниловци служители на габровската полиция спрели за проверка лек автомобил „Нисан Кабстар“. По надлежния ред било установено, че водачът управлявал автомобила след употреба на марихуана.

При последвалите допълнителни действия в жилището, обитавано от мъжа, криминалистите установили, че е засадил и отглежда растения от рода на конопа, с тегло 167 грама, както и че в ниша, специално пригодена за поддържане на температура и вентилация, държи зелена суха листна маса с общо тегло 156 грама.

При направения полеви наркотест иззетата листна маса реагирала на марихуана. Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР.

По случая е образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл.343б, чл.354а и чл.354в ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Помещение за заводско столово хранене се отдава под наем

Published

on

„Подемкран“ АД отдава помещение за заводско столово хранене.

За контакти: +359888866032.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица