Свържи се с нас

Новини

ТУ-Габрово е водещ в трансфера на знания според рейтингова класация

Published

on

Технически университет – Габрово е един от 13-те български университета, които участват в престижната международна рейтингова класация U-Multirank (Ю-Мултиранк). Университетът ежегодно представя данни по различните индикатори от 2017 г.

В международната рейтингова класация през 2020 г. участват 1 800 университета от 92 държави, над 5 300 факултета и над 11 800 специалности в 28 тематични области. Класирането отчита както институционалното ниво на представяне, така и представянето в конкретни области и професионални направления.

????????????????????????????????????

Резултатите от изданието на U-Multirank за 2020 г. сочат, че Технически университет – Габрово е водещ в индикатора „трансфер на знания“ и в индикатора „изследвания“.

Индикаторът „трансфер на знания“ отразява комерсиализацията на научните изследвания, организиране на дейности в рамките на продължаващото професионално развитие и дейности, насочени към разпространение на знания и експертизата на Университета към бизнеса, публичния сектор и заинтересованите страни.

По този индикатор ТУ – Габрово е с най-добро представяне по показателя „продължаващо професионално развитие“. Индикаторът „изследвания“ също е съвкупност от различни показатели, а ТУ – Габрово е водещ в привличането на млади изследователи и постдокторанти.

Международната рейтингова класация на висшите училища съпоставя университетите по пет ключови показателя: преподаване и учене; научни изследвания; трансфер на знания; международна ориентация; регионална ангажираност. Уникалната „диаграма на Sunburst“ на U-Multirank илюстрира профила на ТУ в петте ключови индикатора.

Те са посочени с различни цветове. Всеки „лъч“ представлява един от тридесетте U-Multirank показателя, чрез които се съставя рейтингът. Колкото по-дълъг е лъчът, толкова по-добра е ефективността на университет в избрания индикатор: лъчът с пълна дължина означава ефективност в „топ група“, докато късият лъч означава „слаба“ ефективност.

Липсващият лъч показва, че няма налични данни за конкретния индикатор. Рейтинговата класация отчита още, че Технически университет – Габрово предлага програми на чужд език, а процентът на завършилите образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и „магистър“ е сравнително висок – 55,87% при бакалаврите и 64,72% при магистрите.

Общият профил на Университета показва добри резултати по различни показатели, като общият резултат от представянето на ТУ – Габрово за 2020 г. е 2 „А“ (много добро).

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Жълт код за сняг днес в област Габрово

Published

on

Жълт код за сняг е обявен за днес, 26 януари. След обяд вятърът ще се усили и в планинските райони ще има условия за снегонавявания.

Атмосферното налягане през деня слабо ще се повиши, но ще остане значително по-ниско от средното за месеца. През нощта облачността отново бързо ще се увеличи и от северозапад ще започнат валежи от сняг.

Вятърът отново временно ще се ориентира от юг, в Източна България ще е умерен до силен. Минимални температури – между минус 1 и 4°, в източните и южните райони до 7-8°.

Днес вятърът отново ще се ориентира от северозапад, след обяд в Източна България – от север, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух. Ще бъде облачно с валежи от сняг, в източните и южните райони – от дъжд.

След обяд снеговалежът в северозападните райони ще спре. Към 14 часа температурите ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в Източна България – до 10°-12°. През нощта срещу сряда със застудяването и в Източна България дъждът ще премине в сняг, ще бъде интензивен и в комбинация със силен северен вятър ще има виелици и навявания.

В планините ще бъде облачно и мъгливо с валежи от сняг. Ще духа югозападен вятър, който около обяд ще започне да се ориентира от север, ще се усили и с него ще започне застудяване. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3°, на 2000 метра – около минус 4°.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Задържаха под стража 34-годишна за жестокия побой над момиче на Нова година

Published

on

По искане на Районната прокуратура в Габрово, Районният съд задържа под стража 34-годишна жена, с инициали М.Н., която е привлечена в качеството ѝ на обвиняема.

Обвинението е за това, че на 31 декември, в Габрово, около 11.00 часа, в къща в резултат на нанесен побой, причинила средна телесна повреда на 21-годишно момиче, с инициали К.М., изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота – престъпление по чл.129 ал.1 от НК.

От данните по делото е установено, че престъплението е извършено на битова основа, поради влошени взаимоотношения между обвиняемата и пострадалата.

Разследването продължава под ръководството на прокуратурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Отличие за Надежда Желева, ръководител на Окръжната прокуратура

Отличие от Главния прокурор на Република България Иван Гешев за прокурор Надежда Желева – и.ф.административен ръководител на Окръжна прокуратура – Габрово.

Published

on

Прокурор Надежда Желева – и.ф.административен ръководител на Окръжна прокуратура – Габрово, бе поощрена от Главния прокурор на Република България с отличие – плакет „Прокуратура на Република България“ и грамота.

Отличието е за постигнати отлични резултати в организацията на работа на Окръжна прокуратура – Габрово и за проявен висок професионализъм и безупречно изпълнение на служебните задължения по възложените преписки и дела.

Отличието е по предложение на г-жа Таня Недкова – административен ръководител, апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Прокурор Желева е завършила Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и е с над 25 години магистратски стаж. Професионалната ѝ кариера започва на длъжност „младши прокурор“ в Районна прокуратура – Габрово.

Тя е заемала и длъжностите „прокурор“ и „заместник административен ръководител“ на Районна прокуратура – Габрово, след което „прокурор“ и „заместник окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Габрово.

От 18.03.2015 г. до 18.03.2020 г. прокурор Желева е административен ръководител на Окръжна прокуратура – Габрово, след което и до настоящия момент изпълнява функциите на административен ръководител на Габровска окръжна прокуратура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица