Свържи се с нас

Новини

Няма 5G антена на покрива на Общината

Published

on

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Няма поставена 5G антена на покрива на Община Габрово, категорично заяви кметът Таня Христова. Слухът, който безпокои габровци и адресиран на няколко пъти по електронен път до градоначалника, беше опроверган пред местните медии на брифинг днес, 15 юни, като от казаното стана ясно още, че в Габрово 5G мрежа няма.

„Единствената конструкция, намираща се на покрива на сградата на Общината, е монтирана преди години от мобилните оператори. Това оборудване не е подменяно с 5G. Никога не е постъпвало официално искане“, допълни заместник – кметът арх. Николай Меразчиев, който също взе участие в срещата с журналистите.

Безспорно темата е изключително деликатна. Както стана ясно от скорошно проучване, българите сме склонни да се доверяваме на конспиративни теории, които се развиват в обществени теми и дебати.

Такава е и ситуацията с 5G-технологията. Какво същност е 5G (5-th generation)? Буквално нова генерация на клетъчните мрежи. Тоест, това е стандарт, който определя работните честоти, компресията и идентификацията.

Основното предимство на тази нова генерация е по-бързата скорост и възможността за работа на повече устройства на квадратен метър.

Според разпространилите се конспиративни теории, новата мрежа влияе негативно на човешкия организъм и отслабва имунната система. Води до нарушения на сърдечния и мозъчния ритъм, както и редица други заболявания, свързани с облъчването й.

Обратно на тези теории, разбира се, съществуват и такива, които доказват, че 5G мрежата няма неблагоприятно влияние върху здравето на човека. Но това е тема за по-компетентните хора, които се занимават с тази технология.

Факт е, че 5G вълните са по-къси от тези на 4G, затова ще бъде необходимо инсталирането на повече антени, както се случва в САЩ и в големите европейски градове вече. България е все още в началото.

По Закон, трите мобилни оператори, работещи на територията на страната, трябва да направят тестове за покритие на мрежата и след това да преминат към модернизирането на съществуващите вече такива, за да се превърнат в новата, по-покривна 5G мрежа.

„Габровци могат да бъдат спокойни, че на територията на нашия град няма инсталирани 5G антени“, категоричен бе и заместник – кметът Меразчиев.

Автор: Виктория Памукова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

1 Comment

1 Comment

 1. българин

  15.06.2020 at 20:12

  Хубаво е да разберете, че 5 G технологията, е на въоръжение още от 50 те години, това е скаларно оръжие, наричат го и радар. Добре е да знаете и, че такива високи честоти от 20 до 300 Ghz, са в поразяващия диапазон. Добре е да разберете и най – накрая , че микровълновите технологии са ядрено оръжие, защото това което излиза от тях е радиация, като след експлозия от ядрена бомба. Надявам се да сте осъзнали най – сетне, че от 2000 година боледувате непрекъснато и от респираторни, онкологични, хормонални и от автоимунни заболявания именно заради радиацията от базовите станции и антените на телекомите. Събудете се най – сетне и защитете живота на децата си. Микровълновите технологии до една са оръжие за масово унищожение, Разликата между ядрената бомба и микровълновите електромагнитни технологии е,че те за разлика от бомбата не разрушават сгради, но унищожават всичко живо по същия начин както радиацията от атомната бомба! Разрешаването и инсталирането на 5 G системите и въобще на всички микровълнови технологии е чист геноцид и военно престъпление, и освен че нарушават член 29 ал. 2 . от Конституцията на Република България в която пише :
  Чл. 29.
  (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.
  (2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.
  Чл. 30.
  (1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.. И както казах позволяването и инсталирането на тази технология е криминално деяние , нещо повече това е военно престъпление и геноцид по силата на
  Наказателния кодекс Раздел III.
  Унищожаване на групи от населението (геноцид) и апартейд (Загл. доп. – ДВ, бр. 95 от 1975 г.)

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Среща с бизнеса в Габрово за новата кохезионна политика на ЕС

Published

on

В Габрово днес, 8 юли, в зала Възраждане се проведе първата за страната информационна среща за бизнеса, по време на която бяха дискутирани въпроси, свързани с новата кохезионна политика на Европейския съюз за периода 2021-2027 г. в контекста на Зелената сделка.

Гости на срещата бяха Деница Николова, заместник – министър на регионалното развитие и благоустройството, и Жечо Станков, зам.- министър на енергетиката. Двамата отговаряха на различни въпроси, свързани с темата. На събитието присъстваха още областният управител и кметът на Габрово.

Преди дискусионната част от срещата двамата представиха пред участниците ключови моменти за посоката, която в третия програмен период ще се следва, за конкурентно, икономическо и социално развитие на регионите ни.

Заместник – министърът на енергетиката подчерта, че ще бъдат обособени региони или области, в които средствата от ЕС ще бъдат разходвани и обяви, че област Габрово е идентифицирана като такава област заедно с още 17 такива.

Предстои да бъдат разработени регионални планове – на областно ниво трябва да бъде разписан детайлен план, в който детайлно да бъде разписано какво точно ще бъде инвестирано с цел запазване трансформацията на икономиката от гледна точка на това тя да запази конкурентоспособността си, да продължи да генерира добавена стойност и съответно да продължи да има по – голяма заетост с цел запазване атрактивността на всяка една от областите.

Реалните инвестиции в регионите за следващия програмен период могат да бъдат насочени към бизнеса за Енергийна ефективност; Развойна дейност; Енергийна ефективност в жилищни сгради; Рекултивация на нарушени терени от добив на подземни богатства; Инвестиции в електро и газови мрежи.

Ще бъдат търсени максимални ползи и покриване на специфичните нужди на съответната територия, каза още заместник – министърът на регионалното развитие и допълни, че фокусът на усилията в новия програмен период ще бъде не да се финансира само града Гарово например, а да се търси възможността за финансиране на агломерацията от гледна точка на функционалните връзки на града с останалите селища.

„Партньорството е в основата на всичко – без партньорство между публичните институции и бизнеса и икономическия сектор не би могло да се постигне какъвто и да било икономически напредък и ефект върху териториите“, допълни още Деница Николова.

Принципът заложен по отношение развитието на територията на страната в новия подход на регионалната политика е да фокусира усилията си върху икономическото развитие. Всяка инвестиция, свързана с европейските средства в частност оперативните програми, които ще бъдат управлявани от страна на МРРБ, ще бъдат с ключова думичка „икономическо развитие“, защото това ще е ефектът, който ще се търси от всяка една инвестиция.

Това след себе си предполага, че бизнесът като основен двигател на процеса ще има своята основополагаща роля за инвестиционния процес на територията стана ясно още по време на срещата.

„Новият програмен период има още една промяна и тя е свързана с това, че ние ще се съобразяваме основно с местните нужди т.е. ако до момента централно определяхме мерки за градска среда, за градски транспорт или образователна или социална инфраструктура, сега ние ще търсим механизма отдолу нагоре – от гледна точка на специфичните нужди на всяка територия. Всяка публична инфраструктура, която ще се изгражда от страна на общината ще трябва да е свързана с посоката на икономическия ефект“ – добави зам. – министър Николова и подчерта, че в не малка степен ще бъдат насочени средства по отношение на публична инфраструктура към индустриални паркове.

Акцент в срещата беше поставен и върху ролята на Регионалните съвети за развитие, които реално ще правят предварителната селекция и подбор на проекти за публична инфраструктура на съответните територии.

*Снимки: Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Задържаха под стража извършителя на грабеж

Published

on

Състав на Окръжния съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на мъж от Габрово, с инициали А.К., обвинен в извършване на грабеж, при условията на опасен рецидив.

Лицето е привлечено в качеството на обвиняем за това, че на 5 юни 2020 г. в Габрово, при условията на опасен рецидив, противозаконно отнел лек автомобил „Рено“ от владението на мъж от севлиевското село Батошево като употребил за това сила.

От анализа на събраните до момента доказателства съдът счете, че може да се направи обосновано предположение, че А.К. е извършил престъплението, за което е обвинен. Наказуемо от закона с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Съдебният състав счете, че е налице и другата законова предпоставка за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, а именно – наличието на реална опасност обвиняемият да се укрие, за да осуети започнатото срещу него наказателно преследване или да извърши престъпление.

Предвид изложеното съдът уважи искането на прокуратурата и постанови „задържане под стража” по отношение на А.К. Определението на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музикална четвъртък вечер на пл. Възраждане

Published

on

снимка: Община Габрово

Най – новото от репертоара си с народна музика ще представи пред своите почитатели Оркестър Габрово на 9-ти юли, четвъртък, от 19.00 часа, на площад „Възраждане“.

Солист на оркестъра ще бъде Таня Соколова. Диригентът – Николай Венков, споделя, че аранжиментите са правени през последните месеци на изолация и музикантите са нетърпеливи да ги представят пред публика.

Изберете четвъртък вечер, за да споделите емоцията от един много български и много габровски концерт! Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица